Jussi Paanajärvi - 2008: Victoria University of Wellington, Uusi-Seelanti

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jussi Paanajärvi
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Victoria University of Wellington, Uusi-Seelanti
Aika
01.07.2008 - 08.11.2008
Vaihto-ohjelma


Olin vuonna 2008 vaihtoopiskelijana UudessaSeelannissa, Wellingtonissa. Opiskelin Victoria University of Wellingtonissa rahoitusta, kansantaloustiedettä ja yritysstrategiaa yhden trimesterin verran. Vaihto-opintoni muodostavat osan sivuainekokonaisuudestani Otaniemen Teknillisessä korkeakoulussa.

Noin yleisesti Wellingtonista voisi mainita, että se on UudenSeelannin pääkaupunki ja asukasluvultaan maan toiseksi suurin kaupunki. Wellingtonin pääkaupunkiseudun alueella on ihmisiä noin 450 000 tuhatta, mutta keskustan alueella väkiluku on vain 180 000. Kaupungin väestöstä Eurooppalaisia on noin 70 % ja Aasialaisten osuus on voimakkaasti kasvussa. Huomasin jo vaihdossa ollessani, että yliopiston kursseilla oli huomattava määrä Kiinalaisia, Malesialaisia ja Japanilaisia opiskelijoita. Opiskelijan kannalta Wellingtonissa erityisen hyvää on se, että siellä on suhteessa enemmän iältään 20 – 30 vuotiaita ihmisiä kuin muualla maassa. Näin ollen kaupunki on kuin luotu nuorille aikuisille: paljon trendikkäitä ravintoloita ja vilkas yöelämä. Kaupungin kotisivuilta (www.wellingtonnz.com) saa hyvin tietoa tapahtumista ym.

Saavuttuani Wellingtoniin kesäkuun 2008 lopulla pystyin nopeasti toteamaan, että puheet kaupungin sateisuudesta ja tuulisuudesta eivät olleet pelkkiä huhuja. Wellingtonin talvisia iltoja riepotteli ankarat myrskyt ja rankat sateet. Suomen kesäisestä juhannuksesta Wellingtonin rankkoihin talvimyrskyihin siirtyminen tuntui aluksi huonolta ajatukselta. Nopeasti kuitenkin huomasin, että innovatiivinen
kaupunki oli keksinyt tilanteeseen oivan ratkaisun – Wellingtonissa on maailmassa eniten baareja ja kahviloita per henkilö. Mikä onkaan mukavampaa, kuin erilaisten oluiden maisteleminen kodikkaissa pubeissa kun ulkona myrskyää. Kaiken hienouden lisäksi UudenSeelannin hintataso oli selkeästi skandinaavista hintatasoa alhaisempi. Yksi euro vastasi 2,45 UudenSeelannin dollaria, jolloin esimerkiksi yhden oluen hinnaksi tuli noin kaksi euroa. Myös ravintola-annoksien hinnat ovat suhteellisen alhaisia ja ihmisillä onkin tapana käydä paljon ulkona syömässä.

Elämä ei ollut kuitenkaan ainoastaan pubeissa hengailua, vaan pääasiallisena toimena oli itse opiskelu. Victoria University of Wellington on ainakin UudessaSeelannissa paljon arvostettu ja pitkät perinteet omaava yliopisto. Opintoja tarjotaan hyvin laajaalaisesti seitsemässä eri tiedekunnassa aina elokuvaohjauksesta bisnekseen. Oman opintoni suoritin liiketoiminnan ja hallinnon tiedekunnassa. Olin valinnut itselleni kolme kurssia, joista sai yhteensä 72 paikallista opintopistettä. Tämä vastaa n. 36 ECTS opintopistettä. Opetus oli laadukasta ja se oli linkitetty työelämään ja ajankohtaisiin aiheisiin. Esimerkiksi strategiakurssin luennoitsija oli menestyvä johdon konsultti, joka teki
opettamista vain freelancetyönä. Hän toi tuntemiaan yritysmaailman johtajia luennoimaan tunneille, jotka luonnollisesti olivat erittäin mielenkiintoisia ja auttoivat opitun ymmärtämistä käytännössä. Toisaalta koska opetus oli hyvää, niin opiskelijoiltakin vaadittiin enemmän. Yliopistossa painotettiin asioiden ymmärtämistä ja soveltamista, mikä tarkoittaa, että pelkästään ulkoa opettelulla ei päässyt kovin pitkälle.

Koulun päätyttyä marraskuussa aikaa jäi myös reissailuun. Reissailumaana UusiSeelanti on aivan mahtava. Sieltä löytyy kaikkea: jäätiköitä, tulivuoria, sademetsää, upeita rantoja, lumihuippuisia vuoria ym. UudenSeelannin Eteläsaarta on usein mainostettu paikkana, jonne kannattaa matkustaa, mutta myös Pohjoissaari alkaa ryhdistäytyä varteenotettavana matkakohteena. Joka tapauksessa aikaa kannattaa varata ainakin yli kaksi viikkoa, mikäli haluaa nähdä edes jotain maan tarjoamista hienoista nähtävyyksistä. Pohjoissaaren Taupo ja Eteläsaaren Queenstown ovat kaupunkeja, joissa UudenSeelannin tavaramerkiksi muodostunutta extremeurheilua voi harrastaa mitä ihmeellisimpinä lajeina.

9.2.2009, Helsinki

Jussi Paanajärvi