Jussi Sainomaa - 2007: Universitat Politècnica de Catalunya, Espanja

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jussi Sainomaa
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Universitat Politècnica de Catalunya, Espanja
Aika
29.08.2006 - 20.06.2007
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Opiskelin lukukauden 2006–2007 Barcelonassa Universitat Politécnica de Catalunyassa. Kohteen valintaan vaikuttavia tekijöitä olivat halu oppia espanjaa ja paikallista kulttuuria sekä se, että myös tyttöystäväni koululla oli Barcelonassa yliopisto, johon hän pääsi opiskelemaan.

Asuminen

Olimme Suomesta käsin etsineet asuntoja internetistä tavoitteenamme saada muutama näyttö varatuksi jo ennen saapumistamme Barcelonaan. Lopulta tulokseksi jäi kuitenkin vain pari väärinkäsitystä sekä huijausyritys, jossa meidät yritettiin saada etukäteen maksamaan tuntemattomalle ihmiselle. Barcelonaan saavuttuamme saimme kuitenkin parissa päivässä viihtyisän asunnon itsellemme. Me asuimme koko ajan samassa asunnossa kahdestaan tyttöystäväni kanssa, mutta yleinen käytäntö on vuokrata huone jostain isommasta asunnosta, jossa asuu muita opiskelijoita. Vuokrataso on suunnilleen samaa luokkaa kuin Suomessa, asunnot saattavat tosin olla hieman huonommassa kunnossa, mutta mitään valittamista ei ainakaan meidän kohdallamme ilmennyt.

Opiskelu

Barcelona on Katalonian pääkaupunki ja katalonialaiset ovat tunnetusti ylpeitä juuristaan ja kielestään. Katalonian viralliset kielet ovat katalaani ja espanja, tässä järjestyksessä. Olin opiskellut Suomessa vain kaksi kurssia espanjaa, joten lähtökohdat opiskeluun eivät olleet parhaat mahdolliset. Barcelonassa kurssit olivat pääsääntöisesti katalaaniksi, joka ei siis ole mikään murre espanjasta, vaan täysin oma kielensä. Monet professorit tosin suostuivat vaihtamaan kielen ainakin osittain espanjaksi pyydettäessä. Opiskelen Suomessa rakennustekniikan puolella, mutta Barcelonassa kurssitarjonta oli enemmän ympäristöpuolelle painottunut, joten valitsin kursseja siltä puolelta. Varsinkin syyskaudella minulla oli ongelmia tenttien kanssa. Kaikkiin tentteihin sain vastata espanjaksi, mutta osa niistä oli kirjoitettu katalaaniksi ja kun tentti kesti aineesta riippuen vain 1,5-3 tuntia, loppui aika välillä kesken. Kevätlukukaudella opittuani paremmin espanjaa sekä jonkin verran katalaania myös opiskelu helpottui. Kielen oppiminen on kuitenkin lopulta kiinni omasta aktiivisuudesta ja sen voi oppia hyvinkin nopeasti, eli vaikka Suomessa olisi käynyt vain pari kurssia, ei sitä kannata pitää lähdön esteenä.

Opiskelutavat yleisesti vastaavat mielestäni melkoisesti suomalaista lukiota. Kesken tuntien ei poistuttu ja muutenkin professorit valvoivat enemmän oppilaita. Mañana-kulttuuri elää myös edelleen vahvana, sillä niin opiskelijat kuin professoritkin saapuivat tunneille usein myöhässä.  Myös kymmenen minuutin välitunnit vähintäänkin tuplaantuivat. Tenteissä sai lähteä välillä vessaan ilman valvojaa ja muutenkin opiskelijat juttelivat melkoisesti tentin aikana, mikä tuntui varsin oudolta. 

Vapaa-aika

Hieman vajaan kymmenen kuukaudenkaan aikana ei tekeminen loppunut, sillä Barcelonan kokoisessa kaupungissa riittää katselemista ja tekemistä mihin vuoden- tai vuorokaudenaikaan tahansa. Upeita juhlia järjestetään ympäri vuoden, myös jokaisella kaupunginosalla on vähintään kerran vuodessa hienot juhlat, joihin ihmiset polvenkorkuisesta vipeltäjästä piippua polttelevaan vaariin osallistuvat. Barcelonan jalkapallo-otteluiden aikaan kaikki barcelonalaiset ovat toistensa kavereita ja Leo Messin taiteillessa maalin on aivan sama, halaatko tuttua vai tuntematonta juhliessasi maalia. Tämä olikin ehkä parasta Barcelonassa; ihmiset olivat ystävällisiä ja juttelivat mielellään myös tuntemattomille. Toki paras tapa seurata otteluita on lähes 100 000 ihmistä vetävältä stadionilta käsin ja on pakko mainita, että varsinkin Barca – Real Madrid – ottelu oli ehdottomasti tähänastisen elämäni hienoin kokemus, tasapelistä huolimatta. 

Barcelonasta lähtee myös lukemattomia halpalentoyhtiöitä ja itse lunastimmekin viidenkymmenen euron hintaisia meno-paluu – lippuja Prahaan, Amsterdamiin sekä Mallorcalle. Autolla matkasimme Andorraan sekä Ranskaan. Katalonian tutkiminen suoriutui parhaiten junalla, jolla pääsi edullisesti ja nopeasti tämän itsehallintoalueen eri kolkkiin. Syksyllä ja keväämmällä auringon paistaessa Barcelonan ja Costa Bravan rannat tulivat myös tutkituiksi erinäisiä kertoja.

Yhteenveto

Voin suositella Barcelonaa ehdottomasti kaikille, jotka hallitsevat vähänkään espanjaa. Toisaalta tämäkään ei ole välttämättömyys, sillä minulla oli kavereita, jotka olivat tulleet kuukausi ennen opiskeluiden alkua kaupunkiin osaamatta lainkaan kieltä. Kuukauden intensiivikurssilla he oppivat kuitenkin aivan riittävästi espanjaa voidakseen opiskella ilman suurempia ongelmia. Kannattaa kuitenkin omaksua kärsivällinen asenne, sillä asiat eivät välttämättä hoidu aivan samaan tahtiin kuin kotoisessa Suomessamme. Barcelonassa ja sen lähistöllä riittää niin paljon nähtävää, että suosittelen lähtemään vuodeksi, sitä ei varmasti tule katumaan. Miinukseksi en myöskään laskisi 4 euron kaljalavaa tai 3 euron laatuviinipulloa. Vastaan mielellään mihin tahansa Barcelonaa tai Kataloniaa koskeviin kysymyksiin.