Kaisa Mäkinen - 2011: Prahan teknillinen yliopisto, Tsekin tasavalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Kaisa Mäkinen
Koulu
Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu
Matkakohde
Prahan teknillinen yliopisto, Tsekin tasavalta
Aika
07.01.2011 - 30.06.2011
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Hakuprosessi

Hain Erasmus-vaihtoon rästihaussa syksyllä 2010. Vaihtoehtoja ei ollut jäljellä kovin monia, ja pystyin hakemaan vain englanninkielisiin ohjelmiin, joten päädyin hakemaan ainoastaan Prahan teknilliseen yliopistoon.

Hakua varten piti täyttää kaksi Erasmus-hakulomaketta, joista toinen oli  opintosuunnitelma. Opintosuunnitelma piti hyväksyttää professorilla, mutta siinä ei ainakaan itselläni ollut mitään ongelmia. Lisäksi tarvittiin Kielikeskuksesta englannin kielen todistus, jota varten piti keskustella englannin kielen opettajan kanssa 10-15 minuuttia. Keskustelu koski opiskelua ja vaihtosuunnitelmia.

Tiedon saaminen vaihtopaikasta kesti mielestäni melko kauan, sillä vahvistus Prahasta tuli vasta marraskuun lopussa.

EILC-kielikurssi

Sain oman kouluni kautta tietoa EILC-kielikursseista, jotka järjestettäisiin ennen lukukauden alkamista. Päätin hakea kurssille, ja pääsinkin Collegium Hieronymus Pragiensis –koulun järjestämälle EILC-kurssille.

Tsekissä ei osata englantia läheskään kaikissa paikoissa kovin hyvin. Edes auttava tsekin kielen taito helpottaa elämää huomattavasti, joten suosittelen erittäin lämpimästi kielikurssia ennen vaihtoa.

Kurssi järjestettiin noin kuukautta ennen lukukauden alkamista, ja sen kesto oli 2 viikkoa. Opiskelijoita kurssilla oli 13, mutta läheskään kaikki eivät käyneet tunneilla kovin aktiivisesti. Opetusta oli joka päivä maanantaista sunnuntaihin noin viisi tuntia päivässä. Muutamana päivänä ei ollut kieliopetusta lainkaan, vaan teimme retkiä Prahassa ja sen ulkopuolella.

Kielikoulu sijaitsi Prahan Uudessa kaupungissa aivan keskustassa, noin 5 minuutin kävelymatkan päässä Vaclavske namestilta. Majoitus oli 5-10 minuutin kävelymatkan päässä koululta, myös aivan keskustassa. Majoitus järjestyi kielikoulun kautta, ja kaikki kurssilaiset oli majoitettu hostellin ylimpään kerrokseen samaan siipeen. Asuimme kahden hengen huoneissa, joissa oli omat kylpyhuoneet. Käytävällä oli pieni keittiö, joka oli pelkästään meidän kielikurssilaisten käytössä.

Kielikurssi oli todella hyvin järjestetty ja opetus todella laadukasta. Retket olivat täysin ilmaisia, ja maksoimme vain majoituksesta ja ruoasta. Hostellilla oli tarjolla tsekkiläisittäin tasokas aamupala, joka kuului majoituksen hintaan.
Kielikurssin jälkeen meillä oli noin kaksi viikkoa lomaa ennen kuin pääsimme muuttamaan koulun asuntolaan. Käytin ajan matkustelemiseen Tsekeissä, Itävallassa ja Saksassa.

Asuminen

Muutin Masarykova kolejiin (koulun asuntolaan) heti helmikuun alussa kun se oli mahdollista. Asuntola sijaitsee Dejvicessa kampuksella, ja kouluun on noin 5-10 minuutin kävelymatka. Dejvickan metroasema on lähellä ja keskustaan pääsee kätevästi myös ratikalla. Yöratikka kulkee keskustasta joka yö puolen tunnin välein, myös arkisin. Kampuksella sijaitsee myös supermarket Billa, ja asuntolan vieressä on minimarket, josta laiskemmat voivat tehdä ostoksensa.

Asuntolarakennuksessa sijaitsee ravintola, opiskelijaravintola, baari ja klubi, jossa järjestettiin joka toinen viikko bileet. Aulassa toimii avoin wlan ja paikallisen kv-kerhon toimisto on asuntolan kolmannessa kerroksessa. Asuntolassa on myös kuntosali ja jumppasali, joita voi käyttää ilmaiseksi. Pyykkitupia sijaitsee joka kerroksessa, mutta niiden käyttäminen oli melko hankalaa koska pyykkivuoroa ei voinut varata erikseen. Aulassa sijaitsee huoltomiesten koppi, jonne voi käydä valittamassa jos asunnossa ei jokin asia toimi. Lamppujen vaihdot yms tapahtuivat todella nopeasti kun kävi tekemässä ilmoituksen aulassa.

Asuntomme sijaitsi Masarykovan toisessa kerroksessa. Suurin osa muista vaihtareista oli majoitettu neljänteen kerrokseen vierekkäisiin asuntoihin, oma asuntomme oli siis vähän eristyksissä muista. Kaikki kämppikseni olivat suomalaisia ja tulleet vaihtoon pelkästään kevääksi. Oma huoneeni oli kahden hengen huone, ja asunnossa oli lisäksi toinen kahden hengen huone ja yksi kolmen hengen huone. Jaoimme yhdessä pienen keittiön, suihkun ja wc:n Huoneet oli kalustettu siisteillä huonekaluilla ja keittiössä oli pieni pöytä ja kaksi tuolia. Astiat kävimme ostamassa yhteisesti Ikeasta.

Opiskelu

Kurssivalinnat tehtiin heti ensimmäisellä viikolla, orientaatioviikolla. Tätä viikkoa ei kannata jättää väliin, vaikka itselläni suurin osa kursseista alkoi vasta kaksi viikkoa orientaatioviikon jälkeen.

Kurssien valitseminen tapahtui niin, että tiettynä kellonaikana tiettynä päivänä mentiin porukalla omalle osastolle, jossa sitten valittiin kurssit listasta ja ne kirjattiin omaan pahviseen opintokirjaan. Tämän jälkeen vihko luovutettiin laitoksen sihteerille, joka kirjasi kurssit koneelle. Oma vastaanottava tiedekuntani oli liikenne, mutta otin kursseja myös arkkitehtuurin tiedekunnasta ja rakennustekniikasta. Liikenteen kurssien aikataulut saadakseen piti lähettää sähköpostia kaikille professoreille, keiden kursseille halusi osallistua ja kysyä aikataulua. Arkkitehtuurin tiedekunnassa jokainen sai lukujärjestyksen, josta oli helppo nähdä kurssiaikataulut. Rakennustekniikassa kurssilistoja ja aikatauluja oli vain yksi kappale kaikille ilmoittautujille.

Kursseille ilmoittautuminen saattaa olla hankalaa, varsinkin jos et pääse ilmoittautumaan orientaatioviikolla. Kannattaa siis varata mukaan kärsivällisyyttä.
Kurssit olivat pääsääntöisesti hyvin järjestetty, opettajat motivoituneita ja osasivat hyvin englantia. Kurssivalintoja tehdessä kannattaa jättää aikaa myös matkustelulle ja Prahaan tutustumiselle. Itse sain järjestettyä lukujärjestykseni niin, että luentoja oli vain tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Kurssit sijoittuvat opinnoissani pääaineeni C-kokonaisuuteen, sivuainekokonaisuuteen ja vapaavalintaisiin opintoihin.

Itse suoritin seuraavat kurssit:
EILC-kurssi, 4op
Czech language basic course, 4op
Tsekin kielen kurssi, todella hidas opetustahti. Tentti.
Urban Planning 2, 2op
Melko työläs kurssi, joka suoritettiin ryhmätyönä. Kurssille oli paljon halukkaita, joten ensimmäisellä kerralla oli koe, jonka perusteella kurssilaiset valittiin. Moni kuitenkin lopetti kurssin kesken. Opettajat olivat todella hyviä ja motivoituneita. Harjoitustyö.
Urban Design Theory, 3op
Kurssivaatimuksina oli luennot ja ryhmäharjoitustyö. Harjoitustyöstä ei annettu paljon ohjeita, joten sen tekeminen oli hankalaa. Harjoitustyö ja monivalintakoe.
Computer Use Fundamentals, 2op
Helppo kurssi tietokoneen käytön perusteista. Kurssilla käsiteltiin MS Office –ohjelmia ja AutoCAD:ia. Ei tenttiä.
City Planning, 2op
Yhdyskuntasuunnittelun historiaa käsittelevä kurssi. Suullinen tentti, jossa ei kysytty luentoaineistosta mitään.
Urban Road Traffic, 4op
Kurssi koostui luennoista, harjoitustöistä ja tentistä. Harjoitustyöt olivat melko vaikeita, mutta niihin sai opettajalta hyvin neuvoja. Harjoitustyöt ja tentti.
Methods of Traffic Regulation and Prediction, 2op
Saman professorin kurssi kuin edellinen. Harjoitustyöt olivat vaikeita, ja kurssilla oli lisäkseni vain toinen opiskelija, joten luennot pidettiin opettajan työhuoneessa. Luennot, harjoitustyöt ja tentti.

Vapaa-aika

Vapaa-aikaa riitti koulusta huolimatta. Matkustelimme kämppisten kanssa jonkun verran, ja itse suosittelen, että viikonloput kannattaa ehdottomasti käyttää reissaamiseen Tsekeissä ja sen ympäristössä. Prahasta on helppo tehdä päivämatkoja lähikaupunkeihin ja viikonloppumatkoja halvalla esimerkiksi Saksaan, Bratislavaan tai Wieniin.

Ruoka Prahassa on paljon halvempaa kuin Suomessa, ja varsinkin kevään lämmetessä kävimme kämppisten kanssa usein terassilla istumassa ja nauttimassa olutta. Kokkaaminen omassa asunnossa oli hankalaa ja vaivalloista, ja varsinkin keskustan ulkopuolelta löytyi helposti paljon edullisia ruokaravintoloita.

Mitä mukaan?

Heti ensimmäisenä koulupäivänä ja mahdollisesti jo sitä ennen tarvitsee passikuvia. Ne voi ottaa edullisesti myös Prahassa, mutta itse koin helpoimpana tuoda kuvat mukana Suomesta. Oma tietokone on hyvä olla mukana, sillä koulutöiden tekeminen sillä on helpompaa. Lisäksi suurin osa tapahtumatiedoista tulee sähköpostilla tai Facebookissa. Tsekin korunoita kannattaa ottaa mukaan Suomesta, kortilla ei voi maksaa läheskään kaikissa paikoissa tai jos voi, se on melko hankalaa. Kamera ja hyvä koululaukku tai reppu kannattaa myös ottaa mukaan. Lisäksi jos haluaa tehdä viikonloppureissuja, kannattaa ottaa vähän isompi reppu tai laukku niitä varten.
Ennen vaihtoon lähtöä kannattaa lukea myös muiden matkakertomuksia. Niitä löytyy helposti Googlella. Itselleni oli paljon apua eri koulujen opiskelijoiden matkakertomuksista Prahassa ja niistä oli paljon hyötyä esimerkiksi asuntolalla käytännön asioissa.

Lopuksi

Suosittelen ehdottomasti Prahaa vaihtokohteena kaikille! Kaupunki on todella kaunis ja sopivan kokoinen, ei liian iso mutta kuitenkin suurkaupunki. Tekemistä ja kavereita löytyy, ja Teknillisen yliopiston kv-kerho järjestää tapahtumia todella ammattimaisesti.