Kalervo Aho - 2011: Polytechnic University of Hong Kong, Kiina

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Kalervo Aho
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Polytechnic University of Hong Kong, Kiina
Aika
23.08.2010 - 20.01.2011
Vaihto-ohjelma


VALMISTAUTUMINEN VAIHTO-OPISKELUUN

Ensimmäisiä asioita vaihtoon lähdön valmisteluissa on mahdollisten vaihtopaikkojen selvittäminen sekä hakuaikataulut. Ennen kohteen valitsemista on syytä myös miettiä haluaako suorittaa yhden tai kaksi lukukautta vaihdossa, sillä kaikissa vaihtokohteissa yhden lukukauden suorittaminen ei ole lähtökohtaisesti hyväksyttävää. Itselleni valintaani vaikutti nimenomaan se, että Hong Kongissa pystyi suorittamaan pelkästään syyslukukauden tai myös vaihtoehtoisesti koko lukuvuoden. Lisäksi Hong Kongissa itseäni kiehtoi se, että koin sen olevan helppo tapa lähestyä kiinalaista kulttuuria, niin kielellisesti kuin myös historiallisesti.

Vaihto-ohjelmaan hakija hyväksytään ensin kotiyliopiston puolesta, jonka jälkeen hakija täyttää alustavan suunnitelman kursseista, joita haluaa suorittaa vaihto-opiskelunsa aikana. Hong Kong Polytechnic Universityn vaatimus oli, että opiskelijan täytyy suorittaa vähintään 4 kurssia, joista vähintään kaksi ovat oman laitoksen alaisia vaihtoyliopistossa. Matka-apurahan maksamiseen TTY vaatii 15op/lukukausi tai 25op/lukuvuosi. Kela asettaa myös omat vaatimuksensa ulkomaan opintotuelle, mutta itselleni Kela ei avustanut vaihdossa oloani, joten en osaa Kelan vaatimuksista sanoa tarkemmin. Huomioitavaa on kuitenkin, että vaihto-opiskelu Hong Kongissa on taloudellisesti täysin mahdollista myös ilman Kelan tukea.

MATKAT

Itse varasi lentoni vasta heinäkuun lopulla, ja saavuin Hong Kongiin 18. päivä elokuuta. Jos tavoitteenasi on lentää jouluksi kotiin tai muualle Aasiaan, niin en suosittele lentolippujen ostamista ennen kuin tiedät lopputenttiesi ajankohdan. Lopputentit voivat olla niinkin myöhään kuin 23.12. kello 18:30, kuten allekirjoittaneella. Lopputenttien ajankohdat julkaistaan kullekin opiskelijalle räätälöityyn portaaliin loka tai marraskuun alussa. Suosittelen seuraamaan tiivisti ilmoituksia, ja ottamaan tenttiajankohdista selvää, ennen matkasuunnitelmien tekoa joulunajalle.

ASUMINEN

Polytecnic University Student Halls of Residence (myöh. Student Halls) toimi vaihtoajan kotinani. Osa vaihto-opiskelijoista hankki yksityisiltä markkinoilta kimppakämppiä. Student Halls pitää hallussaan epävirallista maailmanennätystä yhden rakennuksen asukasmäärästä – tässä punakaakeloidussa rakennuksessa asuu yli 3000 opiskelijaa 23:ssa kerroksessa. Tämä opiskelijoita vilisevä rakennus on jaettuna yhdeksää erilliseen asukasyhteisöön, jotka jakautuvat kerrosten mukaan. Ylimmissä kerroksissa asuu post-grad opiskelijoita, eli master ja PhD vaiheessa olevia. Muutto Suomen avarista maisemista ja asuinrakennuksista Student Hallsseille voi olla joillekin melkoinen šhokki, sillä asunnot ovat pieniä - ~10 m2, ja sama tila jaetaan huonetoverin kanssa. Kaksi tällaista kahden hengen solua jakavat yhteisen saniteetti tilan, jossa on kaksi allasta, suihku ja perinteinen länsimainen posliininen wc-istuin.
 
Huoneen varustukseen kuuluu kaksi kirjoituspöytää, patjat, vaatekomero, hyllytilaa, toimistotuoli, ilmastointilaite joka toimii rahalla, ip-puhelin, jääkaappi sekä kiinteät Internet-yhteydet. Internet yhteys toimii kaikkeen päivittäiseen surffailuun sekä sivujen selaamiseen moitteettomasti, mutta jos tavoitteena on siirtää suurehkoja määriä dataa toiselta puolelta maailmaa, ei nettiyhteys ole riittävä. Kaikissa asunnoissa on ikkuna.

Asukkaaksi hakeminen tehdään jo ennen vaihtoon lähtöä ja hakemuksessa voi määrittää haluaako paikallisen, vaihto-opiskelijan tai samaa kansallisuutta olevan huonetoverin. Oma valintani oli paikallinen huonetoveri, mutta päädyin asumaan skotlantilaisen vaihto-opiskelijan kanssa, joka näin jälkikäteen ajateltuna oli hyvä. Kulttuurierot voivat rasittaa asumista paikallisen asukkaan kanssa - etenkin paikallisten vuorokausirytmi on hyvin erilainen verrattuna keskiverto Suomalaisen opiskelijan rytmiin. Oli kämppis mitä kansallisuutta tahansa on erittäin tärkeää sopia kämppiksen kanssa toimintatavoista sekä ylläpitää keskusteluyhteyttä. Kotiintuloajat saattavat vaihdella päivittäin hyvinkin paljon ja on tärkeätä yrittää puhua niistä asioista, jotka toista häiritsevät sillä vihanpito näissä tiloissa saattaa aiheuttaa erittäin epämiellyttävän vaihtokokemuksen. Jos yhteiselo ei toimi, niin huonetoverin vaihtaminen on mahdollista kokeiluajan jälkeen.

Suosittelen Student Hallsia asuinpaikaksi Hong Kongin vaihdon ajaksi siksi, että se on halvin vaihtoehto, siellä asuu suurin osa vaihto-opiskelijoista ja se on hyvällä sijainnilla suhteessa kouluun sekä muuhun kaupunkiin. Asumiskustannukset koko syyslukukaudelta olivat 6040 HKD, joka on n. 600 €(2011). Tästä rahasta vielä 50€ palautetaan asukassuhteen päätyttyä jos kaikki kalusteet ovat kunnossa. Yhtä halpaa majoitusta on lähes mahdoton löytää. Sosiaaliset kontaktit ovat aina lähettyvillä Student Hallsseilla, sekä rakennus itsessään tarjoaa monia ajankäyttö- ja harrastuspalveluita. Rakennuksesta löytyy: 2 poolipöytää, biljardipöytä, uima-allas, pingispöytiä, karaokehuone, pelihuone, kuntosali, pesutuvat, tietokonehuone, jumppasali sekä opiskelusali. Kaikki nämä toiminnot ovat asukkaiden käytettävissä ilmaiseksi tai nimellistä maksua vastaan. Lisäksi talossa järjestetään erinäisiä tapahtumia, yhteisistä ruokailuista laulukilpailuihin sekä breakdance kursseihin. Hallsseilta kävelee koululle n. 10 minuuttia, joka ehdottoman suuri etu.
Säännöt ovat ja näkyvät kiinteänä osana elämää Hong Kongissa. Student Hallssit ovat jaettu sukupuolten mukaan kerroksiin ja vieraan sukupuolen edustajat ovat kiellettyjä kerroksessa kello 23:00 jälkeen. Myös ulkopuolisten vieraiden on lähdettävä ko. kellon aikaan rakennuksesta, joten ystäviä tai tyttö-/poikaystäviä ei voi majoittaa rakennukseen. 

YLIOPISTO

The Hong Kong Polytechnic University sijaitsee Kowloonin puolella Hong Kongia, eli mantereen puolella. Kampus sijaitsee Hung Homissa, joka on melko lähellä kuuluisaa Viktorian satamaa. Kampusalue on tiiviisti rakennettu ja siirtymiset luokasta toiseen tapahtuvat verrattain nopeasti. Luokkahuoneet nimetään siten, että päätytornit ovat ensimmäiset kirjaimet luokkahuoneen osoitteessa, esim. TU, jonka jälkeen tulee kerros ja huoneen numero. TU525 löytyy esimerkiksi tornien T ja U välistä viidennestä kerroksesta huoneesta 25. Opiskelijoita yliopistossa opiskelee kaikkiaan vajaa 30 000, joka on näin Suomen mittakaavassa massiivinen määrä, vaikka paikalliset kutsuvatkin yliopistoaan pieneksi. Tiedekuntia yliopistossa on 8, osastoja 27 ja erilaisia koulutusohjelmia 177, joten valittavaa löytyy kaikille.

Kampuksella on tenniskenttiä, jalkapallokenttä, uima-allas, sulkapallokenttiä, sisäpelisaleja, kuntosali ja niin edelleen. Koululla on myös omia joukkueita monissa eri lajeissa, joihin vaihto-opiskelijatkin voivat osallistua, esimerkkeinä sulkapallojoukkue, jalkapallojoukkue tai rugby-joukkue, joissa vaihto-opiskelijoita oli pelaamassa. Kampusalueelta löytyy myös useita ravintoloita, pankki, 7-eleven, kirjasto ja kirjakauppa. Kirjastossa on hyvät valikoimat niin ammattikirjallisuutta, romaaneja kuin myös elokuvia.

OPETUS

Kaikki opetus yliopistossa tapahtuu englanninkielellä, mutta ajoittain luennoitsijoilla on vaikeuksia löytää oikeita sanoja tai ääntää oikein, jolloin luentojen täydellinen ymmärtäminen voi olla haasteellista. Koska englantia käytetään Hong Kongissa pääosin ammattikielenä, kohtaa tavanomaisissa lauseissa usein sanoja joita ei ole ennen kuullut. Siksi onkin hyvä varustautua sanakirjalla tai MOT nettisanakirjalla. Paikallisten opetus ja opiskelumetodit eroavat suuresti suomalaisesta tavasta opiskella. Etenkin insinööritieteissä, opiskeltavaa on paljon joka tarkoittaa myös, että muistettavaa on paljon. Kurssin järjestäjästä riippuen, kaavat joko ovat tai eivät ole annettuina tenteissä, useimmiten eivät. Opiskelun pääpaino on ulkomuistamisella eikä niinkään soveltamisella. Mekaanista suunnittelua opiskelevien kannattaa harkita ottavatko pääaineensa kursseja Hong Kong Polytechnic Universityssä, sillä vaihtoystäviltäni tiedän, että ne saattavat osoittautua erittäin haasteellisiksi. 

KURSSIT

Kuten aikaisemmin mainittu, PolyU vaatii, että vaihto-opiskelijat ottavat vähintään 4 kurssia joista kaksi ovat omalta osastolta, joka itselläni oli CSE(Civil and structural engineering). Kurssitarjontaan voi perehtyä jo aikaisessa vaiheessa kun saat ensimmäisiä sähköposteja kohdeyliopistosta. Yleisesti suositeltavaa olisi ottaa undergraduate kursseja, eli 1-3 vuosikurssille suunnattuja opintoja. Yksi kursseistani oli postgrad kurssi ja jouduin hieman neuvottelemaan kurssille liittymisestä. Kurssien kooditus menee siten, että ensiksi osasto ja sitten vuosikurssi ja tunnus. Valitsin siis neljä kurssia kaikkian, jotka olivat: solid and hazardous waste management, air and noise pollution studies, elementary Chinese I ja Chinese history, culture and philosophy.

CSE 520 Solid and hazardous waste management oli viidennen vuosikurssin opiskelijoille suunnattu kurssi, jonka nimi kuvaa hyvin myös kurssin sisältöä. Itselleni oli teknisesti aihepiiri tuttu jo Suomessa käytyjen kurssien osalta, eikä opetuksen aikana menty paljoakaan syvällisempään tieteelliseen sisältöön. Mielenkiintoista kurssissa oli se, että siihen sisältyi kaksi excursiota. Ensimmäinen suunnattiin jätteiden kuljetusasemalle ja toinen kaatopaikalle. Kurssin aikana sai hyvän käsityksen jätehuollon järjestelyistä Hong Kongissa, jossa eletään tällä hetkellä kriittisiä vaiheita. Kaatopaikkojen oletetaan täyttyvän viiden vuoden sisällä, eikä täysin toimivaa vaihtoehtoa jätteiden käsittelylle ole vielä lanseerattu. Väliaikaisena ratkaisuna kaatopaikkoja kenties laajennetaan, mutta myös kokonaisvaltaisempaa jätehuoltoa suunnitellaan, joka pitäisi sisällään jätteenpolton sekä biologisen käsittelyn. Lähes 40% kaikesta jätteestä, jota Hong Kongissa tuotetaan on ruokajätettä. Tämä on suuri eettinen, energeettinen, ilmastonmuutoksellinen sekä kaatopaikkatekninen ongelma. Oheisissa kuvissa yllä on kuvattuna ongelmajätteen purkupaikka SENT-kaatopaikalla. Sekä viereisessä kuvassa yleisnäkymään kaatopaikan huipulta, joka oli 100 metriä merenpinnan yläpuolella. Suomessa kaatopaikkojen huippukorkeus on n. 30 metriä. Yleispiirteeltään kaatopaikka oli erittäin hyvin hallittu ja vähähajuinen ja lintujen sekä muiden tuholaisten määrä vähäinen. Kaatopaikkaa täytettiin aina yhdestä kohtaa joka peitettiin väliaikaisella peitteellä ja seuraavana päivänä täyttö jatkui toisesta kohdasta.
Jätteet kuljetettiin kaatopaikoille joko yksittäisillä jätepuristimilla varustetuilla kuorma-autoilla suoraan tai sitten pienemmät ajoneuvot tyhjennettiin jätekuljetuskeskuksissa sijaitseviin suurempiin ajoneuvoihin. Laivat olivat myös yleinen kuljetustapa jätteelle niiden suuren kapasiteetin sekä halvan käyttökustannuksen vuoksi. Yksittäiset jäteajoneuvot tyhjensivät kuormansa jätekuiluun, josta se puristettiin laivakontteihin odottamaan siirtoa laivaan ja sitä kautta yhdelle kolmesta Hong Kongissa toimivista kaatopaikoista.

Kurssin suorittamiseen vaadittiin yksi kotitehtävä paperi, harjoitustyö, esitys harjoitustyöstä sekä hyväksytysti suoritettu tentti. Osasuoritukset olivat 40% lopullisesta arvosanasta ja tentti loput. Työmäärältä ja haastavuudelta työt vastasivat melko hyvin Suomessa tehtäviä kursseja.  Erityisen hedelmällistä kurssissa olivat kohdevisiitit. Koska kurssi oli master vaiheessa oleville suunnattu ja sitä käyvät opiskelijat olivat osa-aikaisia niin luennot järjestettiin 18:30-21:00.
CSE331 Air and noise pollution studies oli toinen pääainettani sivuavista kursseista, jonka suoritin. Kurssi oli jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen keskittyi pelkästään ilmansaasteisiin ja toinen melunhallintaan. Molemmat aihealueet ovat tärkeitä Hong Kongin kaltaisessa suurkaupungissa, jossa liikennettä on paljon. Kurssin ensimmäisessä osiossa käytiin paljon läpi eri yhdisteitä, joita yhdyskunta tuottaa ilmaan ja miten ne muuntautuvat alailmakehässä eri reaktioketjujen kautta. Suuren osan kurssia käsitti myös erilaisten ilmansaasteiden aiheuttamien haittavaikutusten tunnistaminen ihmisissä, eläimissä sekä rakennetussa ympäristössä. Lisäksi kurssin aikana käytiin muutamia laskuja, jotka eivät kuitenkaan olleet erityisen vaikeita ja kaavat olivat poikkeuksellisesti annettuna tentissä ilmansaasteita käsittelevän osuuden puolesta. Mielestäni tämä kurssi sopii hyvin ympäristötekniikan tai energiatekniikan opiskelijoille, vaikka ilmanlaadulliset ongelmat eivät Suomessa ole aivan samaa mittaluokkaa kuin Hong Kongissa, niin tämä kurssi kuitenkin auttaa ymmärtämään miksi esimerkiksi NOx tai VOC päästöjä tulisi rajoittaa polttoprosesseissa.
Toisen osan kurssista muodostava melunhallinta oli enemmän rakennustekniseen suunnitteluun perustuva. Kurssin aikana tutkittiin erilaisia melua vähentäviä metodeja, etenkin rataliikenteessä sekä moottoriajoneuvoliikenteessä. Luennot olivat kohtalaisen hyvät ja luennoitsija puhui hyvää englantia. Kurssin aikana suoritettaviin harjoitustehtäviin kuitenkin vaadittiin kärsivällisyyttä sekä mielikuvitusta. Harjoitustehtävät perustuivat usein yksinkertaisiin trigonometrisiin yhtälöihin, mutta lähtötiedot olivat usein puutteelliset, jolloin luennoitsija vain totesi, että ne pitää ”päätellä”. Tämä kurssin osuus aiheutti myös päänvaivaa tentissä, juurikin puutteellisten tehtävänantojen vuoksi. Meluhaittojen vaikutusten arviointi oli kuitenkin mukava lisä omaan tutkintooni sillä vakiona vesi- ja jätehuoltotekniikan pääaineeseen ei melunhallintaa missään vaiheessa kuulu.

CBS240 Elementary Chinese I kurssilla opiskelin mandariinikiinaa. Tunnit järjestettiin iltaisin 18:30 eteenpäin, mutta ryhmiä oli monta rinnakkaista ja osalla opiskelu alkoikin aikaisemmin. Sanotaan että kiinan kieli on yksi vaikeimmista kielistä, ehkä se onkin, mutta itselleni kielen opiskelu oli mukavaa vastapainoa insinööriaineille. Vaikka Hong Kongissa mandariini kiinalla ei olekaan oikein käyttöarvoa, sillä paikalliset puhuvat kantonia, voi aina mennä rajan toiselle puolelle Shenzheniin harjoittamaan mandariinia ja tinkimään tuotteiden hinnoista. Kielen opiskelu oli hyvin systemaattista, kuten se tyypillisesti on kieleen tai opetusmaahan katsomatta. Luennoilla harjoiteltiin paljon ääntämistä, joka on melko vaikeaa suomalaiselle, johtuen suomen tasaisesta intonaatiosta. Mandariinissa on neljä eri toonia ja kantonissa seitsemän.
GEC2804 Chinese history, culture and philosophy kurssilla tutustuttiin lyhyesti kiinaan ja niihin syihin miksi kiina on mitä on nykypäivänä. Kurssilla käytiin pääosin Konfutselaisuutta, jota pidetään syynä siihen miksi kiinasta tuli humanistinen valtio muutama tuhat vuotta sitten. Muita aiheita joita kurssilla sivuttiin, olivat taolaisuus sekä kiinalainen buddhalaisuus, eli Zen buddhalaisuus. Muita nopeasti läpikäytyjä kuriositeetteja kiinalaisesta perinteestä olivat vainajien palvonta sekä Guan Gongin henkilökultti. Kurssin vetäjä oli innostava ja osasi hyvin englantia. Kurssimateriaalina käytettiin pääosin luennoitsijan tekemiä kalvoja, jotka olivat usein melko sekavia ja niistä jälkikäteen opiskelu oli vaikeaa. Kalvoissa oli paljon otteita vanhoista teksteistä ja viisauksista, joiden ymmärtäminen englanninkielellä osoittautui yllättävänkin hankalaksi. Opiskelumateriaalin puutteellisuudesta huolimatta suosittelen kaikkia ottamaan yleissivistävän kurssin kiinan kulttuurista, vaikka kaikki ilmiöt eivät ole niin vahvoja Hong Kongissa kuin Manner-Kiinassa on kiinalaisessa kulttuurissa hyvin suuria eroja länsimaiseen. Päivittäin kadulla esiintyvät kulttuuriset nyanssit saattavat jäädä huomioimatta, jos ei tiedä mitä ja miten katsoa.  

TENTIT

Tentit järjestetään lukukauden lopussa ja tenttiajankohdat ilmoitetaan erikseen lähellä tenttimiskautta. Osasta kursseja järjestetään niin kutsuttuja ”mid-termejä”, eli välikokeita. Riippuen kurssista lopputentti voi olla kurssin viimeisellä luennolla tai sitten virallisella tenttikaudella. Viralliset lopputentit kestävät 3 tuntia ja niihin on ennalta määrätty luokkahuone sekä istumapaikka jokaiselle opiskelijalle. Tenteissä pitää olla vähintään puolituntia ja poistua ei saa enää viimeisen 15 minuutin aikana, joten systeemi on hyvin samankaltainen kuin TTY:llä. Riippuen kurssista tenteissä saa tai ei saa olla mitään materiaalia mukana ja useimmiten graafiset laskimet ovat myös kiellettyjä joten suosittelen varautumaan tavallisella funktiolaskimella mennessäsi vaihtoon. Kuten aikaisemmin mainitsin, niin en suosittele matkanteon suunnittelua tenttikaudelle ennen kuin varmasti tiedät milloin tenttisi ovat, sillä esimerkiksi syyslukukaudella ne voivat olla niinkin myöhään kuin 23.12.

HONG KONG

Xianggang, kuten mannerkiinalaiset Hong Kongia kutsuvat, tarkoittaa tuoksuvaa satamaa. Kaupunki onkin ensimmäisiä, jonka englantilaiset aikoinaan valloittivat 1800-luvulla ja siitä lähtien se on näytellyt merkittävää roolia lännen ja idän yhtymäkohtana. Britannia hallinnoi kaupunkia lähes 150 vuotta, jonka jälkeen se siirtyi rauhanomaisesti vuonna 1997 Kiinalle. Hong Kongia kutsutaan myös erityishallintoalueeksi, joka tarkoittaa että sotilaalliset ja ulkopoliittiset asiat kuuluvat Pekingille ja kaikki muut Hong Kong voi hoitaa sisäisesti. Lähiaikoina kuitenkin Peking on vaikuttanut välillisesti Hong Kongin sisäisiin asioihin mm. nimittämällä manner Kiinaa myötäileviä korkeita viranomaisia. Kiinalle luovuttamisen jälkeen Hong Kongin ekonomia on kasvanut räjähdysmäisesti ja nykyään se onkin yksi parhaiten menestyvistä Aasian kaupungeista, Shanghain ja Singaporen lisäksi.

Kaupunki

Ensimmäisiä asioita joita huomaa tullessaan Hong Kongiin on sen korkeat rakennukset. Maan pinta-alasta vain n. 15% on rakennettua, jolloin rakennuskorkeudet ovat huimia. Kaupungissa asuu n. 7 miljoonaa ihmistä. Etenkin Hong Kong saarella on korkeita pilvenpiirtäjiä rinta rinnan. Kaupunki jakautuu Hong Kong saareen, mantereen puoleiseen Kowlooniin sekä New territories -maaseutuun. Lisäksi alueella on joitain isompia saaria, kuten Lantau, jossa lentokenttäkin nykyään sijaitsee.

Ihmiset

Hong Kongissa asuu pääosin Kantonia puhuvia kiinalaisia. Maassa on myös paljon muualta muuttaneita, joista suurin yksittäinen vähemmistö ovat filippiiniläiset. Maassa arvellaan oleva n. neljännesmiljoona filippiiniläistä, jotka toimivat siivoojina ja kotiapulaisina. Hong Kongin finanssi maine on houkutellut paljon myös eurooppalaisia ja amerikkalaisia työntekijöitä. Hong Kongin verotus on rikastumiseen suosiollinen sillä tulovero on progressiivine 2-17%, eikä maassa ole ollenkaan arvonlisäveroa. Maassa onkin Aasian suurimmat tuloerot, jonka voi kaupungilla kävellessä hyvin huomata. Samanaikaisesti kun vietnamilais- tai filippiiniläissyntyinen vanhus kerää alumiinitölkkejä roskiksista saadakseen edes vähäisiä tuloja, huristelee tämän ohi kadulla vuoron perään Lamborghineja, Ferrareita sekä Porcheja. 

Sää

Keskilämpötila on melko korkeat ympäri vuoden näin suomalaiseen ilmastoon verrattuna. Alle kymmenen celsius asteen elohopea laskee hyvin harvoin, vaikka oman vaihtoni aikana se laskikin eräs yö 5 asteeseen. Tämän sanottiin olevan kylmin yö Hong Kongissa 10 vuoteen ja sen seurauksena kaksi koditonta menehtyi kaduilla. Rakennuksissa ei ole lämmitystä, joten suosittelen kuitenkin varaamaan lämpimiä vaatteita mukaan. Jos ulkona on 5 astetta, laskee lämpötila myös asuinrakennusten sisällä hyvin alhaiseksi. Kosteus on hyvin korkea alueella ympäri vuoden, joten etenkin kesäkuukausina ilmasto voi tuntua hyvinkin ahdistavalta, mutta onneksi Student Hallsien asunnoissa on ilmastointilaitteet. Hong Kong on myös taifuunialuetta ja aika ajoin varoitustasoa nostetaan jos lähialueella on pyörremyrsky. Jos varoitusaste nousee 8:aan, on ulkona liikkumista vältettävä ja täten myös koulu on peruttu.

Hintataso

Elinkustannukset ovat Hong Kongissa kutakuinkin Suomen tasoa paitsi ulkona syöminen, joka on halvempaa. Asuminen on halpaa, etenkin jos asuu Student Hallsseilla. 1,5 eurolla saa perus nuudeli sopan, joka tosin ei ihan kunnon ateriasta näin länsimaiselle ruumiinrakenteelle riitä. Halsseilla on myös ruokala josta saa muutakin ruokaa kuin kiinalaista, mutta ruokalan tarjontaan kyllästyy hyvin äkkiä. Spagetti bolognese muodostui yllättäen vaihtareiden suosikiksi. Shoppailijalle Hong Kong on keidas, mutta hintataso etenkin merkkituotteissa on hyvin pitkälti samankaltainen kuin suomessa, mutta trendikästä tarjontaa riittää pilvin pimein. Kapakoissa ja yökerhoissa käymisestä pitäville Hong Kong on aika armoton hinnoilta, etenkin jos olet mies. Naisille on usein ilmainen sisäänpääsy ja ilmaiset juomat, mutta miehet joutuvat sitten maksamaan naistenkin edestä. Kallein pieni olut oli 8 € ja keskimääräisesti olut 4-6€ myös perus baareissa.

Harrastukset

Koulu sekä Student Halls tarjoavat paljon harrastusmahdollisuuksia, joten jos sinulla on jokin harrastus Suomessa niin sen jatkaminen myös vaihto-opintojen aikana voi olla mahdollista. Itse innostuin pelaamaan biljardia sekä keilaamaan, Student hallssien läheltä löytyi hyvä keilahalli sekä biljardisali. Vaikka aluksi sitä ei uskoisikaan, on kaupungin läheisyydessä paljon patikointireittejä sekä biitsejä, joilla voi harrastaa ulkoilma liikuntaa.

Vapaa-aika

Suurkaupungista löytyy jotain jokaiselle jos osaa etsiä, mutta Hong Kongin musiikki ja keikkakulttuuri ovat auttamattoman ala-arvoiset. Tarjolla on klubimusiikkia tai sitten ikivihreitä satojen eri coverbändien esittämänä. Elikkä jos pidät keikoilla käymisestä, ei Hong Kong ole optimaalinen paikka siihen. Laukkakisat, joita järjestetään keskiviikkoisin ja lauantaisin, ovat mielenkiintoinen kokemus, jota kannattaa ainakin kerran kokeilla, vaikka ei uhkapelistä enempää välittäisikään. Koulun puolesta järjestettiin melko heikosti tapahtumia, joissa olisi tutustunut paikallisiin tai muihin vaihto-opiskelijoihin, etenkin kun on tottunut TTY:llä järjestettäviin vaihto-opiskelija tapahtumiin.

Kulkuyhteydet

Yleisesti Hong Kongin sisäinen liikenne on hyvin halpaa ja erittäin toimivaa. Kaupungissa pääsee kulkemaan helposti, MTR:llä, busseilla, takseilla, ratikoilla ja jalan. Metro eli MTR toimii joko kertalipuilla tai sitten etukäteen ladattavalla Octopus cardilla. Octopus card on myös kätevä maksuväline, joka toimii niin kouluruokaloissa ja kioskeissa kuin myös Mcdonaldseissa kautta Hong Kongin. Lähiaikoina maassa on käyty keskustelua siitä, että metrolla kulkeminen on melko kallista suhteessa muihin kulkuneuvoihin ja kaikkein vähävaraisimmilla ei välttämättä ole mahdollisuutta kulkea metrolla ollenkaan. Taksin ottaminen saattoikin tulla halvemmaksi, jos matkaajia oli täysi taksillinen, eli viisi, eikä reitti kulkenut kaupungin toiselta laidalta toiselle. Octopus card kannattaa hommata heti ensi töiksesi kun pääset Hong Kongin lentokentälle. Kortteja saa MTR:n toimipisteistä 50 HKD panttia vastaan. Kortti voi mennä myös saman verran miinukselle kertaostoksella.

LOPPUSANAT

Sitä sanotaan, että matkustaminen avartaa ja usein siinä toivossa ulkomaille lähdetäänkin. Toiveet henkisestä kasvusta varmasti toteutuvat, mutta eivät välttämättä siten kuin on itse suunnitellut. Ennakkoluulottomalla ja avoimella asenteella vaihto-opiskelusta tulee varmasti ikimuistoinen. Suosittelen varautumaan pettymyksiin ja elämänmuutoksiinkin vaihdon aikana, mutta näistä tilanteista, jotka tuntuvat kokemisen hetkellä ikäviltä, voi jäädä paljon hyödyllisiä ja opettavaisia muistoja. Joten suosittelenkin tekemään kaikkea mahdollista, pitämään korvat ja silmät avoinna sekä ottamaan reilusti seikkailumieltä mukaan vaihtoon lähtiessä.  Eikä opinnoista kannatta liian paljon stressata, vaatimuksena olevat neljä kurssia yhdessä lukukaudessa pystyy kyllä suorittamaan.

Vaikka rahatilanteesi voi näyttä huonolta, niin suosittelen silti lämpimästi vaihto-opiskelumahdollisuuksien tutkimista. Suomessa on paljon rahastoja ja yhdistyksiä, jotka tukevat opiskelijoiden kansainvälistymistä. Vaikka en itsekään saanut Kelan opintotukea ulkomaanopintoihini, niin pystyin rahoittamaan vaihtoni kesätöillä ja stipendeillä. Haluankin kiittää niin TTY:tä, MVTT Ry:tä kuin RIL:ä vaihto-opintojeni mahdollistamisesta. Jos päätät lähteä ulkomaan vaihtoon, kaikki näkemäsi vaiva tulee olemaan sen arvoista, vaihto-opiskelusta oppii paljon asioita joita kouluista ei voi oppia.

Riihimäellä 3.5.2011 
Kalervo Aho