Kati Vaaja - 2002: Universidad de Barcelona, Espanja

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Kati Vaaja
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Universidad de Barcelona, Espanja
Aika
02.09.2001 - 25.02.2002
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Vietin syyslukukauden 2001-2002 Erasmus -opiskelijana Universidad de Barcelonassa. Opiskelun tarkoituksena oli saada TKK:n ympäristöstrategiat ja teknologian arviointi -sivuaineen opinnot valmiiksi sekä tietysti oppia espanjaa.

Espanjan kielen opiskelun kannalta Barcelonana ei ollut paras mahdollinen valinta opiskelupaikaksi, mutta sen tiesin jo etukäteen. Kataloniassa suuri osa ihmisistä puhuu äidinkielenään katalaania ja se onkin virallinen kieli espanjan ohella. Myös yliopistojen virallinen kieli on katalaani eikä espanja. Aluksi ajattelin, että opiskelisin katalaania syksyn aikana, mutta varsin pian päätin olla sekoittamatta päätäni kahden niinkin samanlaisen kielen opiskelulla. Yliopiston kurssit valitsin sen mukaan, puhuttiinko niillä espanjaa vai ei. Suoritin kuukauden mittaisen espanjan kielikurssin yliopistossa ennen lukukauden alkua ja sen jälkeen jatkoin espanjan opiskelua yksityisessä kielikoulussa. Ennen Barcelonaan lähtöä olin opiskellut espanjaa kaksi vuotta, ja vaikka kielioppi ja sanasto olivat melko hyvin hallussa, kynnys espanjan puhumiseen oli korkea. Aluksi puhuin englantia lähes koko ajan, mutta luentojen alkaessa korva alkoi tottua espanjaan yhä enemmän ja ehkä kahden kuukauden jälkeen, luennoista alkoi ymmärtämään jo lähes kaiken ja muistiinpanojakin pystyi kirjoittamaan sujuvasti. Kuuden kuukauden jälkeen espanjan osaaminen nousi ehkä jopa englannin tasolle ja lopuksi käytin espanjaa koko ajan.

Etukäteen olin ajatellut lukevani enimmäkseen ekologian kursseja biologian osastolta sivuainettani varten. Kuitenkin useimmat ekologian kurssit luennoitiin vasta kevätlukukaudella, joten tilalle oli etsittävä muitakin kursseja. Paljon kiinnostavia kursseja löysin yllättäen maantiedon osastolta. Biologian osastolta kävin loppujen lopuksi vain sovelletun ekologian kurssin. Kurssi oli mielenkiintoinen.

Ympäristöongelmia käsiteltiin laajasti karjankasvatuksen ympäristöongelmista pakokaasupäästöihin. Oli myös mielenkiintoista opiskella ja kuulla asioista biologin näkökulmasta. Kurssiin ei kuulunut tenttiä vaan kolme melko laajaa harjoitustyötä. Ensimmäinen harjoitustyö oli Barcelonan lähellä sijaitsevan kansallispuiston ympäristöongelmien käsitteleminen eri näkökulmista. Toinen harjoitustyö käsitteli Katalonian jäteveden puhdistamojen vaikutusta jokien veden laatuun ja kolmas oli uhanalaisen lajin suojeluohjelman laatiminen.

Maantiedon osastolta löysin liikennetekniikan pääainettani hyödyntäviä kiinnostavia kaupunkimaantiedon kursseja. Barcelonan yliopistossa kaupunkimaantiedon osasto on melko laaja ja kursseja on tarjolla paljon. Syksyn aikana kävin kaupunkimaantiedon perusteiden, kaupunkitilan ja sosiologian kurssit. Etenkin kaupunkitilan kurssi oli mielenkiintoinen. Kurssilla mm. järjestettiin noin kymmenen puolen päivän mittaista ekskursiota Barcelonan eri osiin, ja niillä syvennettiin luentojen tietoja. Ekskursioilla näimme kaupungin kaikki tärkeimmät osat ja kuulimme niiden historian Rooman aikaisista kaupunginosista viime vuosikymmeninä rakennettuihin lähiöihin. Tutustuimme kaupunkiin kunnolla ja näimme paikkoja, joihin ei ilman tätä kurssia olisi tullut mentyä.

Mielenkiintoista syksyn aikana oli seurata Espanjan uuteen yliopistolakiin liittyviä kriittisiä keskusteluja. Koko syksyn ajan ympäri Espanjaa järjestettiin isoja mielenosoituksia, muutama päivä oltiin kokonaan lakossa ja kahtena päivänä luennot pidettiin kadulla. Ulos kaupungista johtava tie oli kokonaan suljettu muutaman tunnin ajan, fläppitaulut kannettiin ulos ja opiskelijat istuivat maassa kuuntelemassa luennoitsijoita.

Vapaa-ajan vietin enimmäkseen muiden osastoni ja kielikurssini vaihto-opiskelijoiden kanssa. Espanjalaisiin opiskelijoihin tutustuminen oli vaikeaa. Sitä varmasti vaikeutti myös espanjan huono osaaminen syksyn alussa, sillä monet espanjalaiset eivät puhu mielellään englantia eivätkä kaikki edes osaa sitä.

Barcelonassa riittää nähtävää ja tekemistä pitkäksi aikaa. Arkkitehtuuri, museot, uimarannat, ravintolat, baarit, konsertit ja muut tapahtumat voivat täyttää vapaa-ajan.

Alkusyksyssä syys- ja lokakuussa sää oli suomalaisittain kesäinen. Talvellakaan sää ei muuttunut kovin kylmäksi lukuun ottamatta muutamia päiviä. Kuitenkin talvi tuntui välillä paljon kylmemmältä kuin Suomessa. Vaikka ulkona ei palellutkaan, sisällä oli välillä tosi kylmä. Kylmyyden takia olinkin flunssassa useasti.

Monista pienistä vaikeuksista huolimatta koko lukukausi sujui todella hyvin enkä hetkeäkään katunut lähtöä. Ongelmia oli lähinnä alussa ja niistäkin selvisi melko helposti. Espanjalaiseen kulttuuriin ehti tutustua hyvin ja kielitaito on yksi parhaimmista hyödyistä. Myös opiskelusta oli paljon hyötyä, kaupunkimaantiedosta kiinnostuin paljon ja niillä kursseilla oppimaani voin käyttää varmasti myöhemmin hyödyksi. Lisäksi monet hauskat hetket muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa säilyvät mielessä pitkään. Yksi parhaimmista hetkistä oli jouluaaton vietto yhdessä puolalaisten opiskelijoiden kanssa puolalaisia jouluruokia syöden.