Katja Laukkanen - 2003: University of Maribor, Slovenia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Katja Laukkanen
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
University of Maribor, Slovenia
Aika
01.10.2002 - 30.06.2003
Vaihto-ohjelma


Maribor on viehättävä, noin sadantuhannen asukkaan yliopistokaupunki Koillis-Sloveniassa. Kaupungin ympärillä kohoaa silmänkantamattomiin pieniä vuortenpoikasia, kukkuloiksikin kutsuttuja mäkiä, joiden rinteillä viiniviljelmät värittävät maisemaa. Aivan kaupungin tuntumassa, kallioperänsä puolesta keskeisiin Alppeihin lukeutuva Pohorje-vuoristo kutsuu retkeilemään ympäri vuoden. Slovenian luontoa kehutaan kauniiksi ja ihmisiä ystävällisiksi, vilpittömästi voin yhtyä näihin sanoihin.

Opiskelu

Opiskelen Tampereella ympäristö- ja energiatekniikan koulutusohjelmassa, Mariborissa suoritin kursseja kahdella laitoksella, kemian- ja konetekniikanlaitoksella. Vastaavaa tutkintoa ei samassa laajuudessaan pysty suorittamaan lainkaan Mariborissa ja ainoastaan muutamat kurssit olivat minulle sopivia ja kiinnostavia. Olin outolintu molemmilla laitoksilla ja nopeasti huomasin, ettei heillä ollut tarjota opetusta englanniksi opinto-oppaan lupauksista huolimatta. Luennot pidettiin sloveeniksi, harjoituksissa sain ohjausta englanniksi. Kävinkin lähinnä vain harjoituksissa, sillä hallitsemani sloveenin alkeet helpottivat ainoastaan päivittäisten asioiden hoitoa. Tein paljon itsenäistä työtä, luin kirjoja, tein projekteja, kirjoitin raportteja ja seminaareja. Professorit olivat ystävällisiä, auttoivat ja antoivat ohjausta tarvittaessa. Vaihto-opiskelijoita koko yliopistolla oli molemmilla lukukausilla suhteellisen vähän, hieman kolmatta kymmentä.

Slovenia

Sloveniassa pärjää englannilla, saksasta on suurta hyötyä ja sloveenin alkeet oppii nopeasti. Paikalliset ovat ystävällisiä ja mukavia. Slovenian sijainti sekä itään että länteen katsottaessa antaa suurenmoiset lähtökohdat matkailulle. Naapurimaihin Itävaltaan ja Kroatiaan pääsee autolla/ junalla tunnissa, Italiaan ja Unkariin muutamassa, Tsekkeihin, Slovakiaan ja muualle keskeiseen Eurooppaan hyvinkin nopeasti. Julkiset kulkuvälineet toimivat hyvin ja matkustaminen on edullista. Ilmasto ja maisemat vaihtuvat nopeasti ja huomaamatta kun tullaan rannikolta sisämaahan tai noustaan vuoristoon. Pääkaupunki Ljubljana, Triglav:n kansallispuisto, Škocjan ja Postojnan tippukiviluolat ja välimerellinen Piran kuuluvat Slovenian tunnetuimpiin paikkoihin Planican lentomäki mukaan lukien. Vesiputouksia riittää ihailtaviksi, Bled ja Bohinj-järvet ympäröivine vuorineen ja heijastuksineen ovat näkemisen arvoisia paikkoja. Sloveniassa on myös kirkasvetisiä, enemmän tai vähemmän vuolaita jokia kalastukseen tai vaikkapa melontaan. Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia vapaa-ajankäyttöön on runsaasti: monipuolista kulttuuritarjontaa nälkäisille, vanhoja, upeita rakennuksia, urheilutapahtumia urheiluhullulle kansalle, viinejä ja viinikellareita jos kaupan kruunukorkein suljettujen juomien lisäksi haluaa maistaa viiniä myös tynnyristä ja ilman kolajuomaa. Lukuisat viihtyisät kahvilat, teehuoneet, baarit ja ravintolat toimivat olohuoneena.

Harrastukset

Heti lukuvuoden alkaessa kohtasin minulle uuden ongelman, vapaa-aikaa oli liikaa. Kävin siis kiipeämässä opiskelijoiden liikuntakeskuksessa ahkerasti koko syksyn ennen lumien tuloa, ja auringon lämmittäessä keväällä paremmin päästiin viimein ulos kallioille. Kiipeilijälle Slovenia tarjoaa rajattomat mahdollisuudet ja sainkin nauttia monista hienoista kokemuksista paikallisten ystävieni kanssa. Koko pitkän syksyn odotin kuitenkin lumen tuloa ja rinteeseen pääsyä, olihan Slovenian Alpit ja paikallinen rinne jossa naiset laskevat pujottelun maailmancupin osakilpailun koettava. Satuin vaihtoon ilmeisesti juuri oikeana vuonna, sillä Mariborissa ei ollut kuuleman mukaan satanut vuosikymmeneen yhtä paljoa lunta. Laskukausi alkoi joulukuun puolessa välissä ja oli lopuillaan maaliskuun puolessa välissä. Alpit Italian, Ranskan ja Itävallan puolella tarjosivat vielä haasteita kevätlumille.

Asuminen ja eläminen

Asuin opiskelija-asuntolassa jakaen huoneeni toisen opiskelijan kanssa. Huone oli pieni ja minimaalisesti varusteltu: kaksi sänkyä, kaappia ja työpöytää joiden välissä voi luovia pelkäämättä eksymistä.. Kylpyhuone ja keittiö jaettiin 36 ihmisen kesken. Seuraa keittiöstä, kerroksen ”oleskelutilasta” aina löytyi. Onneksi opiskelijaruokailu on Sloveniassa järjestetty hyödyntäen paikallisten ravintoloiden tarjoamia palveluita, eikä itsellä ollut tarvetta ruuanlaittoon. Asuntoloilla on oma pesula, missä vaatteet pestään sopuhintaan ja josta ne palautetaan viikattuina muutamassa päivässä. Yhteisiä tietokoneita oli myös useampia. Asuntola on aivan keskustassa, kauniin puiston vieressä niin että kaupunkia jakavalle Drava-joelle matkaa on noin kilometri. Maribor on pieni, tuttu ja turvallinen, toisinaan hiljainen kaupunki. Muutamat koko kaupunkia ja lähialueita liikuttavat festivaalit olivat kokemisen arvoisia. Marraskuussa juhlitaan rypälemehun muuttumista viiniksi Martinnovo-festin merkeissä. Maaliskuun alussa Venetsian karnevaaleja muistuttavaa Pustovanje-juhlaa ja kesäkuun lopulla Festival Lent täyttää kaupungin musiikilla, tanssilla ja juhlivilla ihmisillä ääriään myöten.

Paluu

Kevät oli kaunista aikaa, jo huhtikuussa helteet lämmittivät kesäisesti. Päivät kohti kesää kuluivat nopeasti ja pian olikin tehtävä päätös kotiinpaluusta ja laitettava matkatavaroita postiin. Periaatteessa lukukausi jatkuu kesäkuun loppuun, mutta käytännössä luennot loppuvat kesäkuun ensimmäisellä viikolla, minkä jälkeen minäkin otin suunnan pohjoiseen. Taitoin matkaa rautateitse ja linja-autolla läpi Itävallan, Puolan ja Baltian kohti kotimaata ja sain aikaa ajatella mennyttä vuotta ja kertyneitä kokemuksia. Unohtumattomia hetkiä, uusia ihmisiä, ystäviä ja elämänkokemusta. Tiedän vaihtovuoden olleen ainutlaatuinen, toista samanlaista en saa, ottaisin kyllä.

Tampereella 31.9.2003
Katja Laukkanen