Katriina Viita - 2008: Technológico de Monterrey, Meksiko

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Katriina Viita
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Technológico de Monterrey, Meksiko
Aika
01.07.2007 - 30.06.2008
Vaihto-ohjelma


Vietin lukuvuoden 2007 – 2008 Monterreyssa, Meksikossa vaihto-opiskelemassa yhdessä latinalaisen Amerikan arvostetuimmassa yliopistossa Tecnológoco de Monterreyssa. Vaihtoon lähtemistä olin kypsytellyt jo hetken aikaa ja vaihtokohteeni valintaan vaikuttivat erityisesti maantieteellinen sijainti, kulttuuri ja espanjan kieli.

Kulunut vuosi Monterreyssa avasi silmiä ja antoi uutta näkökantaa kuinka suhtautua eri kulttuureista tuleviin ihmisiin sekä yllättäviin tilanteisiin. Suomessa kasvamme turvallisessa ja hyvin järjestäytyneessä yhteiskunnassa, missä luokkaerot ovat vähäisiä. Alkuun luokkaerojen ymmärtäminen hämmensi, mutta pian rupesin hyväksymään kurjuutta ja eriarvoisuutta. Vietin paljon aikaa muiden vaihto-oppilaiden kanssa eri puolilta maailmaa ja samalla opin paljon muiden valtioiden koulutusjärjestelmistä ja kulttuureista. Yhtenä tärkeimpänä asiana pidän omaa kehittymistäni englannin kielen puhumisessa.

Yliopisto-opiskelu oli erilaista, kuin mihin Suomessa olin tottunut. Ensimmäiset viikot tunsin olevani takaisin peruskoulussa, sillä tunneilla oli läsnäolopakko, vanhemmille lähetettiin kirjeet välikoearvosanoista ja poissaolomääristä sekä lisäksi kotitehtäviä oli lähes joka tunnille. Vaikka opintoja en kerännyt lukujärjestykseeni Suomen tapaan, kurssit työllistivät sopivasti ja arki tuntui mielekkäältä. Opiskelin kolme espanjan kielikurssia, muutaman vaihtareille suunnatun kurssin englanniksi ja yhden varsinaisesti tutkintooni sopivan mekaniikan kurssin. Kurssitarjonta vaikutti laajalta ennakkoon, mutta paikan päällä huomasin monen kurssin menevän päällekkäin jo käytyjen kurssien kanssa tai niitä ei järjestetty lainkaan. Lisäksi oma espanjan kielen tasoni ei riittänyt kurssien suorittamiseen espanjaksi. Opetus oli pääosin laadukasta ja luokkahuoneet olivat hyvin varusteltuja. Koulun porttien sisälle astuessa tuntui kuin olisi astunut toiseen maailmaan rähjäisiltä meksikolaisilta kaduilta. Koulun käytävillä näki helposti etteivät oppilaat olleet keskiluokan perheistä, vaan merkkilaukut, aurinkolasit ja uudet autot puhuivat puolestaan.

Matkustelimme runsaasti viikonloppuisin ja lomilla ympäri Meksikoa ja kävimme myös muutaman kerran Texasin puolella shoppailemassa. Aikaa oli arkisin hyvin erilaisille harrastuksille ja kavereiden kanssa puuhailuun. Välillä vapaa-aikaa oli melkein liikaakin ja tukahduttavaa ilmaa pakoillessa moni päivä kului hyvin ilmastoiduissa kahviloissa tai ostoskeskuksissa. Välillä oikein kaipasi tutun tehokasta Suomi-rytmiä, sillä kovinkaan moni asia ei hoitunut kerralla, vaan pienissäkin toimistoasioissa ei riittänyt kertakäynti koulun kansliassa.

Meksikossa puhutaan espanjaa, joka hieman poikkeaa Espanjan espanjasta. Suomalaisille ääntäminen on suhteellisen helppoa, vaikkakin paikallisten nopea puhetyyli usein hämmentää ja joutuu pyytämään toistoa edelliseen lauseeseen. Mitä enemmän espanjaa osaa ennen saapumista, niin parempi. Kaikki helpottuu kun osaa puhua samaa kieltä, sillä englannilla ei pärjää koulun porttien ulkopuolella. Mitä enemmän kieltä ymmärtää, sitä helpompi on ymmärtää kulttuuria ja tehdä joka päiväsestä elämästä helpompaa. Aluksi normaalit päivätoimet veivät aikaa ja energiaa huomattavan suuren määrän, johtuen juuri kielimuurista. Tähän tottuu kuitenkin hyvin nopeasti ja perustoimet helpottuvat jo muutamassa viikossa oleellisesti.

Suomen tiukasta ja aikataulutetusta kulttuurista hyppääminen Meksikon huolettomaan elämäntapaan on melkoinen muutos. Mañana-asenne eli kyllä asiat voi tehdä huomennakin, näkyy kaikessa. Oikea suhtautuminen ja tiedostaminen erilaisesta elämäntavasta edesauttavat sopeutumista uuden kulttuurin haasteisiin. Paahtava kuumuus, espanjan kieli, rasvainen ruoka, kaoottinen liikenne, tekniikka ja tervehdykset tuovat ison muutokseen päivittäisiin toimintoihin.

Meksiko on tacojen luvattu maa ja maissitortillan väliin voi kääriä lähes mitä vain lihamuhennoksen ja kaktuspaistoksen väliltä. Ruokahetket ovat Meksikossa tärkeitä ja ne kestävät jopa tunteja. Monissa yrityksissä lounastauko on parituntinen. Ruuan hintataso, niin ravintoloissa kuin kaupassakin, on kadehdittavan edullinen, joskin laatu ei aina ole niin taattua.

Mahtava vuosi, suosittelen kaikille vaihtoon lähtemistä. Ei todellakaan ollut helppoa, eikä ihanaa jatkuvasti, mutta erittäin opettavaista ja rikkaita kokemuksia täynnä ollut vuosi. Vuosi ei ollut ainoastaan kielitaidon kartuttamista, vaan enemmän oppimista muista kulttuureista ja koko maailmasta. Kerran ulkomaille lähteneenä minulla on pienempi kynnys lähteä harjoitteluun tai töihin ulkomaille.

Katriina Viita

10.8.2008 Tampere