Katriina Viita - 2011: Technische Universität Berlin, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Katriina Viita
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Technische Universität Berlin, Saksa
Aika
13.09.2010 - 31.03.2011
Vaihto-ohjelma


Tämä oli toinen vaihtovuoteni tämän tutkinnon aikana. Halusin lähteä vielä uudestaan maailmalle, sillä koin kaipaavani vapaata aikakautta ja uusia kokemuksia ennen valmistumista.

Vaihtovuosi oli jälleen kerran avartava kokemus. Opin elämästä, maailmankuvani avartui ja ennen kaikkea opin itsestäni enemmän kuin ikinä uskalsin kuvitella. Aikaa riitti kierrellä ja kaarrella pitkin kaupunkia, minkä ansiosta koin ja näin aivan mahtavia asioita. Lisäksi hyvien ystävyyssuhteiden syntyminen teki vuodesta erittäin antoisan. Välillä aikaa oli turhautumiseen saakka ja kaipasin tutun tehokasta Suomi-rytmiä, mutta opittuani rentoutumisen ja ajasta nauttimisen onnistuin näkemään monia asioita eri näkökulmasta.

Berliini
Mitä parempi saksan kielitaito on, sitä helpommin selviää byrokratiakiemuroista. Kaikki helpottuu kun osaa puhua samaa kieltä, vaikka englannilla pärjää monikulttuurisessa Berliinissä hyvin.
 
Kulttuuri on lähellä Suomen jäykkää menoa, joskin tapana ovat poskisuudelmat ja laajempi smalltalkin käyttö. Berliinissä on paljon turkkilaisia, mikä antaa kulttuuriin oman mausteensa. Vaikka kulttuuriero ei ole valtaisa, on suurkaupungissa oma rytminsä ja tapansa.

Berliini on pyöräilijän paratiisi. Vaikka julkisen liikenteen verkko kattaa kaupungin hyvin, on liikkuminen pyörällä jopa nopeampaa ja samalla näkee enemmän. Lisäksi Berliinin lukuisat puistot ja viheralueet mahdollistavat erilaiset pelituokiot, grillihetket sekä lenkkeilymahdollisuudet.

Opinnot
TU Berliinin englanninkielinen kurssivalikoima on melko laaja joten saksan kielen täydellinen hallinta ei ole välttämätöntä. Yleisesti kurssien taso oli hyvä ja valtaosa opettajista puhui hyvää englantia. Monet kursseista oli erikseen jaettu luentokurssiin, sekä sen lisäksi oli projekti/harjoituskurssi. Opiskelijana voit valita haluatko siis luentojen lisäksi suorittaa projektin, joista saa kokonaisarvosanan ja yhteenlasketut pisteet.

Kursseille ja tentteihin ilmoittautuminen, sekä kurssimateriaalien hankinta oli hajautettu ja kaikilla laitoksilla tuntui olevan oma kanavansa. Lisäksi vaikka kurssit olivat englannniksi niin nettisivut tai info-mailit olivat saksaksi. Onneksi vaihtarit saavat pääasiassa ilmoittautua suoraan kurssin pitäjälle, sillä tentti-ilmoittautuminen on oma taiteenlajinsa jonotuksineen. Talvilukukausi alkaa lokakuun alkupuolella, mutta vaihtareille järjestetään kielikurssi jo ennen varsinaisen lukukauden alkua syyskuussa. Vastaavasti kesälukukausi alkaa huhtikuun alkupuolella ja intensiivikielikursseja järjestetään maaliskuussa. Kesällä tenttiviikko ajoittuu heinäkuun puoleen väliin ja sen loppuun. Tentit olivat tilanteina samanlaisia kuin TTY:lla valvojineen ja ohjeineen. Kurssiarvosana ja opintopisteet eivät suoraan kirjautuneet järjestelmään, vaan kurssin järjestävän laitoksen toimistosta oli haettava todistus kurssista.

Kielikursseille oli tunkua niin paljon ettei monillekaan kursseille ollut ensimmäisen ilmoittautumispäivän jälkeen paikkoja. Jonotuspaikkojen avulla moni kuitenkin pääsi kurssille. Kielikurssit olivat maksullisia muista kursseista poiketen.

IP Management 3 op + workshop 3 op
TU:lla on oma maisteriohjelma innovaatiojohtamisesta ja yrittämisestä, mikä on englanniksi. IP Management oli perusteita innovaatiojohtamisesta ja syventymisestä patentti- ja lisenssikiemuroihin. Vierailuluennoilla oli asiaa mm. avoimesta lähdekoodista. Workshopissa tehtiin casetyö ryhmissä, joka oli todellinen case Bosch Rexrothille. Workshop ja luennot tukivat toisiaan ja syvensivät todella aiheeseen. Työmäärä oli pisteiden mukainen ja työmäärä painottui semesterin loppupuolelle.

Deutsch – Grundstufe A2, 5op
Saksan alkeiskurssi 4h viikossa, jossa käsiteltiin kielioppia erilaisten teemojen kautta. Kurssin lopussa pidettiin pieni esitys, sekä poissaoloja tarkkailtiin. Kahdesta perättäisestä poissaolosta rekisteröitiin kurssilta ulos, mikäli poissaoloihin ei ollut erityistä syytä.

Intensivkurs 03, 4 op
Saksan intensiivikurssi maaliskuussa oli kolmen viikon tehopläjäys kielioppia ja sanastoa. Kurssilla pidettiin esitelmä, tehtiin valtavasti harjoituksia, vierailtiin museossa ja kirjoitettuun. Kurssin taso A2-B1.

Katriina Viita
30.11.2011 Tampere