Lasse Kaiponen - 2008: Universidad Argentina de la Empresa, Argentiina

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Lasse Kaiponen
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Universidad Argentina de la Empresa, Argentiina
Aika
28.01.2008 - 20.05.2008
Vaihto-ohjelma


Matkakertomus Argentiinasta ja opiskelusta Buenos Airesissa Universidad Argentina de la Empresa – nimisessä yliopistossa.

Buenos Aires, Argentiina

Ilmassa on suurkaupungin tuntua, sopivasti saastetta, melua ja paljon sosiaalisia ihmisiä. Buenos Airesissa saa kokea paljon uusia ja ennennäkemättömiä asioita, jopa tuossa neljässä kuukaudessa minkä minä sain siellä olla. Argentiinan pääkaupunki on tunnettu sen eteläeurooppalaisesta kulttuuristaan, minkä espanjalaiset esi-isät sinne aikoinaan jättivät. Arkkitehtuurissa, ihmisissä, ruoassa ja melkeinpä kaikessa on jotain tuttua meiltä Euroopasta, vaikka toki kaiken maustaa ja kruunaa oma latinalainen vivahde.

Seikkailu metropolissa on jännittävää ja mieltä avartavaa. Kattava metroverkosto takaa hyvät liikkumisyhteydet silloinkin, kun maanpäälliset taksi- ja bussijonot tököttävät lähes paikoillaan. Keskustan päämonumentti Obelisko iltavalaistuksessa, Puerto Maderon rantaravintolat ja turisteille tehdyt katutangoesitykset ovat luonnollinen osa kaupunkia, mutta hienointa on sen oma elämä ja yllätyksellisyys. Kymmenien tuhansien ihmisten mielenosoitukset jumittavat helposti koko kaupungin hallinnollisen keskuksen, jalkapallofanien busseista ampumat ilotulitukset kaikuvat korkeista betoniseinistä ja hei, yhtäkkiä voi taivaalla nähdä 3 helikopteria kuvaamassa ihan tuossa vieressä olevan väkimassan keskellä liikkuvaa Olympiatulta. BA:ssa kun voi tapahtua mitä vaan!

Opiskelu

Opiskelin yhdessä Etelä-Amerikan kenties arvostetuimmassa yrittäjyyteen suuntautuneessa yliopistossa, UADE:ssa. Täällä opiskelijat, tai ehkä heidän vanhempansa, joutuvat maksamaan huimia lukukausimaksuja opinnoista. Business Studies in Latin America – opintokokonaisuus on varta vasten suomalaisille räätälöity ohjelma, mikä sisältää kattavan paketin kaikkea otsikkoon liittyvää. Kurssien opetus tuki hyvin sitä mielestäni suurempaa oppimista, mikä tapahtui yliopiston ulkopuolella. Mieleenpainuvinta opiskelussa olivat yritysvierailut ja mukava yhteisfiilis oppitunneilla.

Ympäristö

Argentiina on maa, missä asukkaita on kahdeksan kertaa enemmän kuin Suomessa, mutta missä sähkönkulutus on samaa luokkaa kuin meillä. Se on maa, joka on kokenut talouskriisin noin kymmenen vuoden välein ja missä inflaatio saattaa yhtäkkiä huidella sadoissa prosenteissa. Korruptio on yleistä, mutta tämä ei aina johdu ihmisten asenteista, vaan siitä, ettei heillä ole vaihtoehtoa.

Ympäristökysymyksissä pätevät maan lait, eli asiat kyllä ehkä toimivat hitaasti, tai sitten eivät ollenkaan, mutta yritystä muutokseen kyllä löytyy, asiat vain tapahtuvat hitaasti.

Buenos Airesin provinssissa syntyy jätettä päälle viisi miljoona tonnia vuodessa. Tästä määrästä 40 % kulkeutuu virallisiin kaatopaikkoihin, loput minne sattuvat. Koko maassa on yhteensä päälle 2000 isoa epävirallista kaatopaikkaa. Buenos Airesin kaupungin yhdyskuntajätteen lajittelusta vastaavat cartoneros, pahvinkerääjät, jotka saapuvat iltaisin selvittelemään kaduille raahatut roskasäkit. Nuorimmat näkemistäni lajittelijoista ovat olleet 5-7-vuotiaita, ihan perheen pienimpiä ei oteta mukaan. Kaikki pyrkivät kuitenkin kantamaan kortensa kekoon. Lajiteltu materiaali myydään eteenpäin välikäsille pientä korvausta vastaan. Tämä ei välttämättä ole maailman parhaiten palkattua hommaa, mutta auttaa pitämään tuhansia ihmisiä hengissä. Ja tämän ansiosta kierrätysprosentti on sentään edes muutama prosentti. On sanomattakin selvää, etteivät lainsäädäntö ja tekniikka ole samanlaista kuin meillä Suomessa. Tekemistä riittää.

Kokemukset

Perspektiiviä kaikkeen oppimaani antoi matkustelu, mitä tulikin tehtyä oikein olan takaa. Välimatkat Argentiinassa ovat todella pitkiä, ja matkustusajat ovat yleensä vielä pidempiä, tavallisten myöhästymisten vuoksi. Modernit bussit tekevät matkustamisesta kuitenkin siedettävää, ja jopa 40-tuntiset istumarupeamat ovat hyvinkin mahdollisia. Bussilla Andien ylitys Chilen puolelle, yli 2000 km:n päässä BA:sta sijaitsevat etelän jäätiköt ja vain 17 tunnin päässä pohjoisessa sijaitsevat Iguazun putoukset ovat kaiken sen istumisen arvoista!

Matkailu avartaa - todellakin. Suosittelen aivan jokaiselle reissuun lähtöä, sillä niin oppii paljon enemmän kuin kirjoista tai koti-Suomen luennoilta. Eikä Latinalainen Amerikka ole lainkaan huono vaihtoehto opiskelijalle; hintataso pitää kulut kurissa ja hieman erilaisen elämäntyylin seuraaminen opettaa varmasti uutta jokaiselle sen näkijälle.      

Oulussa 8.10.2008

Lasse Kaiponen