Laura Hienonen - 2008: Graz University of Technology, Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Laura Hienonen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Graz University of Technology, Itävalta
Aika
01.02.2008 - 22.08.2008
Vaihto-ohjelma


Kaupunki

Graz on Itävallan toiseksi suurin kaupunki. Grazissa asuu n. 250 000 asukasta, joista lähes viidesosa on opiskelijoita. Graz sijaitsee noin 200 kilometriä Wienistä lounaaseen lähellä Slovenian rajaa. Mur-joki jakaa Grazin kaupungin kahtia itäiseen ja läntiseen puoliskoon. Itäisellä puolella sijaitsevat kaupungin keskusta, vanha kaupunki, yliopistot sekä Grazin tunnusmerkki Schlossberg. Läntiseltä puolelta löytyvät päärautatieasema ja kaunis linna Schloβ Eggenberg. Ilmasto Grazissa on miellyttävä, talvella lämpötila pysyy enimmäkseen nollan yläpuolella ja kesällä lämpötila nousee jopa yli 30 astetta celsiusta.

Itse hankittu vaihtopaikka

Olin vaihdossa Grazin Teknillisessä yliopistossa (TUGraz:issa) keväällä 2008. Jouduin
hankkimaan vaihtopaikan itse, koska Erasmus vaihto-ohjelmapaikat olivat jo täyttyneet.
Vaihtopaikan hankkiminen onnistui kuitenkin vaivattomasti. Itse hankitun vaihtopaikan ero Erasmus vaihtopaikkaan oli loppujen lopuksi melko pieni. Jouduin kustantamaan lukukausi maksun itse (367 euroa) ja intensiivisaksan kurssin hinta oli kalliimpi (380 euroa). Myös asunnon jouduin hankkimaan itse. Asuin noin kahden kilometrin etäisyydellä Grazin keskustasta yksityisessä vuokra-asunnossa, jonka löysin itävaltalaisen ystävän avulla vapailta markkinoilta. Kulkuyhteydet asunnolta koululle ja keskustaan olivat hyvät. Vaihtoehtoina olivat bussi ja raitiovaunu, joilla matka kesti noin 10 - 20 minuuttia matkan määränpäästä riippuen.

Opiskelu

Suomessa opiskelen Teknillisessä Korkeakoulussa, Espoossa, pääaineena vesihuoltotekniikka ja sivuaineena energiatalous ja -markkinat. Vaihtolukukauden tarkoituksena oli suorittaa puuttuvat sivuaineen kurssit ja tutustua vesihuoltotekniikan toteutukseen Itävallassa sekä parantaa saksankielentaitojani. Osallistuin ennen lukukauden alkua saksan intensiivikurssille, joka kesti kolme viikkoa. Kurssilla tutustui hyvin muihin vaihto-oppilaisiin. Valitsin kursseja vain teknillisestä yliopistosta (TUGraz:ista), vaikka alustavasti olin suunnitellut ottavani kursseja myös Karl-Franzens-Yliopistosta, mutta luentojen samanaikaisuuksien vuoksi jouduin luopumaan muutamista kursseista. Kursseille ilmoittauduttiin Internetissä TUGraz:in online-sivustoilla.

Ilmoittauduin seuraaville kursseille:
Institute für Siedlungswasserwirtschaft und Landschaftswasserbau
• Wasser- und Abfallbehandlung (Veden ja jätteiden käsittely)
• Modellierung in der Siedlungswasserwirtschaft (Vesihuollon mallintaminen)
Institut für Betriebswirtschaftslehre und Betriebssoziologie
• Grundlagen der Betriebswirtschaftslehre (Tuotantotalouden perusteet)
• Grundlagen der Betriebswirtschaftslehre Übung (Tuotantotalouden perusteet,
harjoitukset)
Institut für Elektrizitätswirtschaft und Energieinnovation
• Risikomanagement (Riskienhallinta)
• Umweltschutzgesetzgebung und Umweltverträglichkeitsprüfung
• Regulierungsmethoden (Ohjausmenetelmät)
• Wirtschaft für ElektrotechnikerInnen (Taloutta elektroniikan opiskelijoille)
• Grundlagen der Energieinnovation (Energiainnovaation perusteet)

Suoritin kurssit hyvin arvosanoin kahta kurssia lukuun ottamatta. En päässyt osallistumaan tuotantotalouden (Grundlagen der Betriebswirtschaftslehre) enkä taloutta elektroniikan opiskelijoille (Wirtschaft für ElektrotechnikerInnen) kurssien tentteihin, koska ne olivat samanaikaisesti muiden kurssikokeiden kanssa ja seuraavat tenttimismahdollisuudet olivat vasta syyskuun lopussa. Voin suositella tuleville vaihto-oppilaille, jotka lukevat pääaineenaan vesihuoltotekniikkaa, erityisesti kursseja vesihuoltotekniikan osastolta (Siedlungswasserwirtschaft und Landschaftswasserbau). Kurssit olivat hyvin organisoituja ja vaihto-oppilaat otettiin hyvin huomioon. Valitsemiini kursseihin sisältyi useita ekskursioita. Veden- ja jätteiden käsittely kurssilla vierailimme Grazin uudistetulla jätevedenpuhdistamolla ja Grazin ulkopuolella olevalla jätteiden lajittelu- ja kompostointipaikalla. Energiatalouden kursseilla vierailimme biodiesel- ja biokaasutuotantolaitoksilla ja modernilla Timelkam:in kaasu-höyry voimalaitoksella (Gas-und-Dampf-Kraftwerk Timelkam). Ekskursiot olivat erittäin suosittuja opiskelijoiden kesken. Jos ekskursioihin haluaa osallistua, on syytä varata paikka ajoissa. Tuotantotalouden perusteet kurssi oli mielestäni paljon laajempi ja vaativampi verrattaessa TKK:n tarjoamaan vastaavaan kurssiin.

Ostoksien tekeminen ja juhliminen

Elintarvikekaupat kuten Spar, Billa ja Hofer ovat arkisin avoinna kello 8-19. Kesän alussa lähes kaikki Spar-kaupat pidensivät aukioloaikojaan, nykyään ne aukeavat jo kello 7 ja sulkevat ovensa vasta kello 20. Samalla kun Spar:it pidensivät aukioloaikojaan, tuli myös mahdollisuus maksaa ostoksensa luottokortilla tai visa elektronilla. Tämä oli minulle suuri helpotus, kun olen Helsingissä tottunut maksamaan kaikki ostokseni aina pankkikortilla tai visalla. Alkuvuodesta piti totutella pitämään käteistä rahaa mukana, muuten ostokset jäivät kassalle. Vaatekaupat keskustassa ovat auki vain kello 18 tai 18.30 asti, mutta kauppakeskuksissa liikkeet ovat pidempään auki. Kauppakeskukset sijaitsevat melko hyvien kulkuyhteyksien päässä Grazin keskustasta. Citypark ja Mur park ovat vain 15 min päästä keskustasta, kauppakeskus Seiersberg
ja Ikea yms. sijaitsevat Grazin kaupungin rajalla noin 20 km päästä keskustasta.
Grazissa on hyvin yleistä, että käydään ulkona syömässä ja monta kertaa viikossa juhlimassa. Ainakin opiskelijoiden kesken se oli yleistä. Grazista löytyy monia perinteisiä kotiruoka ravintoloita (Gasthaus), joissa saa vatsansa täyteen todella halvalla ja ruoka on myös erittäin herkullista, vaikkakin melko rasvaista ja tuhtia suomalaisiin ruokiin verrattuna. Opiskelijoiden suosimia pubeja ja diskoja ovat Flenn O’brien, Mur Insel, Continuum, Stern, Kultus, Postgarage ja Three Monkeys.

Vapaa-aika

Grazissa on paljon eri mahdollisuuksia viettää vapaa-aikaa. Grazista on helppo matkustaa ympäri Keski-Eurooppaa, koska se sijaitsee niin keskellä ja sieltä ovat hyvät kulkuyhteydet naapurikaupunkeihin että naapurimaihin. Junalla Grazista pääsee todella edullisesti esimerkiksi Budapestiin ja Prahaan, kunhan vaan ostaa juniin käyvän etukortin (Vortailskarte), joka maksaa 20 euroa. Kortilla saa Itävallan sisäiset matkat puoleen hintaan ja naapurimaihin erittäin hyvin alennettuja lippuja. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että alennettuja lippuja on aina rajoitetusti, jos isompi ryhmä on liikkeellä, suosittelen varaamaan liput etukäteen. Grazissa on myös erittäin hyvät mahdollisuudet harrastaa urheilua. Yliopisto tarjoaa monia erilaisia urheilulajeja esim. maraton-juoksuharjoittelua, jalkapalloa, uintia yms. Itse en osallistunut yliopiston tarjoamiin kursseihin, koska haluamani kurssit olivat jo täynnä. Ostin 6 kuukauden salikortin asuntoani lähelle olevalle kuntosalille. Kuukausi maksu oli samaa luokkaa
kuin Helsingin saleilla (60 euroa/kk). Kävin myös usein kiipeilemässä City Adventure Centernimisessä sisähallissa. Sieltä opiskelijat saivat hyvän alennuksen. Tietenkään ei pidä unohtaa loistavia ulkoilumahdollisuuksia, joita Graz tarjoaa. Merkittyjä ja valaistuja puolimaraton reittejä Grazista löytyy ainakin kaksi ja lisäksi noin 20 km päässä sijaitsee pieni vuori Schöckl, jonne on oikein mukava vaeltaa.

Loppusanat

Olen erittäin tyytyväinen, että lähdin vielä opintojen loppuvaiheessa oppilasvaihtoon. Pääsin tutustumaan vesihuollon toteutukseen Itävallassa sekä sain suoritettua viimeiset kurssit sivuaineeseeni. Tutustuin myös moniin vesihuoltoalan parissa työskenteleviin ihmisiin ja toivon, että kontakteista on minulle vielä hyötyä tulevaisuudessa. Saksankielen taitonikin paranivat huomattavasti lukukauden edetessä. Suosittelen kaikille opiskelijoille vaihtoon lähtemistä.

Laura Hienonen
Helsingissä, 5.9.2008