Lauri Ahopelto - 2009: Lakehead University, Kanada

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Lauri Ahopelto
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Lakehead University, Kanada
Aika
01.09.2009 - 23.12.2009
Vaihto-ohjelma


Suoritin vaihtoni syksyllä 2009 Thunder Bayssä Lakehead Universityssä Ontarion provinssissa Kanadassa. Vaihto-opiskeljoita ei varsinaisesti hyväksytä mihinkään tiettyyn laitokseen ja  käsittääkseni aina undergrad-tasolle.

Hain alunperin vaihtoon koko vuodeksi, mutta sain opiskelupaikan vain syyslukukaudeksi. Hakupaperit laitoin menemään Joulukuussa 2008. Hakuprosessi on helppo ja vaivaton koska TKK:lla ja Lakehead Universityllä on kahdenvälinen sopimus. Ei tarvinnut etsiskellä mitään suosituksia eikä tarvinnut huolehtia lukukausimaksuista. Itse hyväksymistä sai valitettavasti odottaa kivuliaan kauan. Ilmoitus hyväksynnästä tuli muistaakseni Toukokuussa, eli aika kauan sai roikkua vailla tietoa, että missä ensi syksyn viettää. Mutta ei siis kannata panikoida vaikkei Kanadasta kuulukkaan mitään. Kun Paikka on varmistunut pitää Wendy Bons luultavasti ottaa yhteyttä kurssivalintojen suhteen. Kaikki kurssit pitää ilmotta suoraan hänelle ja hän sitten tekee varsinaisen kurssi-ilmottautumisen puolestasi. Kaikki muutkin mahdolliset kysymykset voi laittaa suoraan hänelle.

Vesitekniikkaa ei kovin paljo ollut tarjolla, ja siitä vähästä sain vain yhden pohjavesikurssin sopimaan lukujärjestykseeni. Yliopisto tarjoaa ilmaisen englanninkielen kurssin kaikille halukkaille, aluperin olin suunnitellut meneväni, mutta kurssi meni hieman päällekkäin luentojeni kanssa, ja muutenkin kurssi oli tarkoitettu vähemmän englantia taitaville.

Suorittamani kurssit olivat:

ENST-3312 Environmental Geology
ENST-4114 Human impacts on environment
GEOL-4137 Groundwater

Kaikki kurssit olivat siis noin 6-7 op. Ensimmäinen numero kuvaa vuositasoa, ja aika suoraan myös työmäärää ja vaatimustasoa. Kurssit vaihtelivat aika paljon opetustavoiltaan. Pohjavesikurssilla tehtiin viikoittain monenlaisia tehtäviä. Yleensä kaikilla kursseilla on välikoe ja loppukoe, mutta arvosteluun vaikuttaa moni asia. Kokeet ovat yleensä vain noin puolet arvosanasta. Kaikilla kursseistani oli myös suurehkot kirjalliset työt, noin 10–20 sivua. Pohjavesikurssilla se oli raportti pohjavesinäytteenotosta jonka teimme. Kurssien koot vaihtelivat myös paljon. Yhdellä kurssilla oli 10 opiskelijaa, toiselle 100. Pohjavesikurssilla oli ehkä noin 50. Moni neuvoi ennen menoa, että kaikilla luennoilla on periaatteessa pakko olla, muttei se kyllä ihan niin mennyt. Itse olin käytännössä kaikilla luennoilla. Mutta kurssista riippuen huomasi, että joillain luennoilla oli ehkä puolet opiskelijoista. Kokonaisuudessaan opiskelukulttuuri ja metodit olivat kuitenkin hyvin samantyyppisiä kuin TKK:lla. En kokenut mitään shokkia. Kurssien laatu oli hyvä, muttei mitään kummallista. Kaikki tehtävät ja kokeet tarkastettiin tosi nopeasti. Se oli kivaa.

Suoritin siis kolme kurssia. Paikalliset tekevät yleensä viisi kurssia, vaihtarit kolme tai neljä. Kursseja on vain kahta kokoa, puolen vuoden tai vuoden kurssi. Tämä karsi aika paljon valikoimaa. Yksi puolen vuoden kurssi vastaa noin 6-7 opintopistettä, mutta työmäärältään ne tuntuvat vaihtelevan aika paljon. Ja toki se, että joutuu opiskelemaan englanniksi lisää työmäärää. Noin yleisellä tasolla voisi sanoa, että ensimmäisen ja toisen vuoden kurssit ovat aika löysiä, kun taas neljännen vuoden kurssit voivat olla todella työläitä. Muutaman ensimmäisen viikon kursseja saa ottaa lisää ja pudottaa maksutta, mutta kaikki kurssit lähtevät kyllä täysillä heti liikkeelle, että voi olla aika pihalla jos missaa pari viikkoa. Eli kannattaa yrittää saada kurssit osumaan alusta asti. Voisi olla näppärä idea ottaa yksi kurssin liikaa, ja sitten pudottaa yhden pois, josta pitää vähiten. Kursseja voi ja kannattaa katsella etukäteen ja pitääkin, koska opintosuunnitelma pitää tehdä, mutta valitettavasti monia kursseja perutaan ja aikatauluja muutetaan aika myöhään. Omalta osaltani kurssit menivät aika uusiksi, mitä olin suunnitellut.

Hain asuntoa kampukselta samaan aikaan kuin hain opiskelupaikkaa. Asunto on suht kallis, mutta suosittelisin kyllä vahvasti asunnon hommaamista tällä tavoin. Menettely on vaivaton ja huoleton ja sitten ainakin asuu koulun lähellä. Eläminen Thunder Bayssä on hieman halvempaa kuin Suomessa, riippuen aika paljon euron kurssista. Ravintolassa syöminen on huomattavasti halvempaa. Yliopistolla oli buffet tyyppinen ruokala, joka kuitenkin oli aika epäterveellinen ja rupesi tympimään tovin jälkeen. Söin siellä keskimäärin noin 2 kertaa viikossa. Asunnossani oli aika hyvä keittiö, joten kokkailin itse aika paljon. Lähin ruokakauppa on melko kaukana. Mutta sinne pääsi bussilla suht hyvin. Thunder Bayssä ei kummoista bussitarjontaa ole, mutta opiskelijakorttiin kiinnitettävällä tarralla saa matkustaa ilmaiseksi. Pyörän hankinta on suositeltavaa. Kannattaa pitää silmät auki huutokauppojen tms. Kannalta kun saapuu kaupunkiin. Saatat saada pyörän muutamalla dollarilla.

Kaupunkina Thunder Bay on sangen tylsä ja kaukana kaikesta. Kaikki on suunniteltu autoja silmällä pitäen ja mahdollisimman vähän rahaa käyttäen. Kaupungin ympärillä on kaunista luontoa, mutta sinne  ja ylipäänsä mihin tahansa päästäkseen tarvitset auton. Auton vuokraamiseen täytyy olla 25 vuotias, joten en pitäisi kovin hölmönä ajatuksena auton ostamista ja myymistä kun lähtee pois. Kaupungissa on suuri suomalainen yhteisö, joten ruisleipää ja Fazerin suklaata saa ostettua. Vaihareita ei kauheasti Lakeheadiin eksy, joten varsinaista ohjelmaa vaihtareille ei juurikaan ole, ainakaan mitään hauskaa.

Thunder Bayn lentokenttä on pieni, ja suurin osa lennoista menee Torontoon ja sieltä eteenpäin. Lentäminen ei ole ihan kohtuuttoman hintaista, muttei kyllä halpaakaan. Porter on kiva pienehkö firma joka lentelee Torontoon ja ja isoihin kaupunkeihin sillä suunnalla suht halvalla, ja lennoilla on täys ylläpito. Harvinaista nykyään.

Lakehead Universityä voisi vielä suositella. Ihan kelpo yliopisto. Se on pieni, mikä on ihan hyvä, mutta sitten toisaalta ei siellä paljoa tapahdu. Thunder Baytä kaupunkina on tosi vaikea suositella. Ennemminkin se on vain yksi iso lähiö, jossa ei oikein ole mitään tekemistä. Talvella tulee tosi kylmä. Mutta en missään nimessä vaihtaisi kokemusta pois, mutta jos lähtee vaihtoon nähdäkseen maailmaa, niin Thunder Bay on erittäin kehno vaihtoehto. Jos haluaa helpon hakuprosessin ja ilmaiset lukukausimaksut niin sitten kannattaa harkita Lakehead universityä. Mutta vaihtoon lähtemistä suosittelen erittäin paljon. Se elämäsi seikkailu ja mahdollisuus jollaista et myöhemmin elämässäsi voi saada. Jos tulee kysyttävää Thunder Baystä tai vaihto-opiskelusta niin saa toki ottaa yhteyttä.
Helsingissä 10.3.2010

Lauri Ahopelto