Lauri Harilainen - 2005: École nationale des ponts et chaussées, Ranska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Lauri Harilainen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
École nationale des ponts et chaussées, Ranska
Aika
09.09.2004 - 30.06.2005
Vaihto-ohjelma


Lähdin syksyllä 2004 opiskelemaan Ranskaan ENPC:hen (Ecole National  des Ponts et Chaussées). Hakuprosessi sujui kivuttomasti Otaniemen KV-toimiston kanssa ja jokseenkin jouhevasti paikallisen oppilaitoksen puolesta.

Tein kurssisuunnitelman syksyksi jo Suomessa ja kurssit pitivätkin hyvin paikkansa paikan päälle saavuttuani. Koulun suhteellisen pienen koon puitteissa ei kurssitarjonta ole niin laaja kuin esimerkiksi Otaniemessä, mutta osastoltani (VET, Ville, Environment et Territoire) löysin kuitenkin sopivasti omaa opinalaani (Vesitalous pääaineena ja Ympäristöstrategiat sivuaineena)  liippaavia kursseja.

Kurssit olivat melko työläitä ja vaihto-oppilailta vaadittiin minimissään 26 ECTS:n valintaa per lukukausi. Kaikki kurssit olivat ranskaksi ja kurssien arviointi tapahtui pääosin harjoitustöiden ja raporttien laadinnan merkeissä, ranskaksi. Itselläni oli vuoden aikana yksi tentti, joten kirjallinen tuottaminen vieraalla kielellä tuli tutuksi. ENCP on maailman vanhin tekninen korkeakoulu (tämä tuli selväksi useaan otteeseen) ja perinteet olivat sen mukaiset. Aloitusluennolla tähdennettiin että täällä emme ole opiskelijoita vaan oppilaita, joiden edesottamuksia seurataan jatkuvasti (controle continue).

Vaikka koulu oli erittäin työläs ja viikonloppuisinkin tietokoneluokat täyttyivät synkkäilmeisistä vaihto-opiskelijoista oli vuosi jälkeenpäin katsottuna opinnollisesti antoisa. Ranskankielikin juurtui loppujen lopuksi englannin veroiseksi käyttökieleksi, seikka jota epäilin aluksi vahvasti.

Majoituksesta muutama sana. Koulu ei järjestä periaatteessa kattoa pään päälle, joten kämpän omatoiminen etsiminen on operaatio sinänsä. Varsinkin syksyisin kaupunkiin virtaa lukematon määrä opiskelijoita ja ilman kunnollista dokumentaatiota tai paikallista takaajaa on (hyvää) asuntoa erittäin vaikea saada. Itse löysin reilun viikon kiertelyn jälkeen sopuisan 7 neliön kattohuoneiston vaatimattomaan 350 euron kk-vuokraan. Asuntopula on oikeasti realiteetti. Jos olet lähdössä Pariisiin, ole ajoissa asunnon etsimisessä. Kuten muuallakin, kimppaan asumisessa  voi saada enemmän vastetta rahoilleen. 

Pariisi itsessään on varsinkin keväällä hieno kaupunki. Kallishan se tosin on varsinkin alussa, kun ei vielä tunne kaikkia porsaanreikiä ja välillä raivostuttavan täynnä metroihin pakkautuvia ihmisiä, mutta ehkä kuitenkin pitää sisällään jotain, no, pariisilaista. Näin jälkikäteen suosittelisin kaupunkia kuitenkin viikon pari kaupunkilomalle kuin pitemmäksi asuinsijaksi. Itse koin sen pahimmillaan täyteen ahdetuksi kulutusnäyttämöksi ja amerikkalaisten turistien kansoittamaksi aikuisten hiekkalaatikoksi.

Pariisissa toimii varsin aktiivinen suomalainen osakunta, joka mielellään avustaa käytännön ongelmissa kykynsä mukaan. Itsekin vastaan mielelläni ENCP:hen liittyvissä kysymyksissä tai ylipäätänsä opiskelusta Ranskassa. 

Lauri Harilainen