Leena-Maija Kimari - 2011: Groep T -yliopisto, Belgia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Leena-Maija Kimari
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Groep T -yliopisto, Belgia
Aika
27.09.2010 - 14.01.2011
Vaihto-ohjelma


Alkujärjestelyt

Valitsin vaihtokohteekseni Belgian, sillä en ennalta tiennyt maasta kovin paljoa. Lisäksi keskeinen sijainti Euroopassa ja mukavan oloinen yliopisto vaikuttivat päätökseeni.

Vaihdon järjestely oli jo oma seikkailunsa. Belgia on tunnettu huikeasta byrokratian määrästä, ja minäkin sain täytellä melko monta lappusta. Myös vaihtopaikan varmistumisen odottelu oli jännittävää, sillä vahvistuksen sain vasta kaksi viikkoa ennen suunniteltua lähtöäni.

Asuntomarkkinat ovat Leuvenissä täyttä kaaosta. Opiskelijoita on valtavasti, ja vuokranantajat saavat helposti kiskottua älyttömiä vuokria pienistä, remonttia kipeästi kaipaavista huoneista. Paikalliset opiskelijat kertoivat hankkivansa syksyksi asuntonsa jo helmi-maaliskuussa, mutta Belgian lainsäädännön vuoksi vaihto-opiskelijat eivät voi tehdä vuokrasopimusta kuin vasta paikan päällä. Leuvenin yliopistojen yhteinen asuntotoimisto lupasi asunnon varmasti järjestyvän viikossa. Varasin siis itselleni tilapäismajoituksen viikoksi, ja aloitin asunnon metsästyksen välittömästi kaupunkiin saavuttuani.

Ensimmäisenä päivänä asuntotoimistossa selvisi, että apua asunnon hankkimiseen saa tasan yhden nettiosoitteeen verran (siellä olevat asunnot olivat toki kaikki menneet jo aikoja sitten). Etsin siis itse asuntoa internetistä ja kaupunkia kierrellen. Lopulta löysin yhden vapaan huoneen viikon viimeisenä päivänä, ja pääsin muuttamaan saman tien. Vuokra oli kaksi kertaa suurempi kuin suomalaisen kämppäni, ja taso oli jotain aivan muuta kuin mihin olin tottunut. Asuin jonkinlaisen järjestön omistamassa asuntolassa, jossa asui yhteensä 152 opiskelijaa. Jaoin kaksi vessaa ja keittiön 20 muun opiskelijan kanssa, mutta huoneessani oli oma suihku. Keittiön jakaminen tuntui toisinaan haasteelliselta, kun 20:ä opiskelijaa kohti oli yksi uuni, neljä keittolevyä, yksi mikroaaltouuni ja kaksi pientä jääkaappia. Lisäksi keittiötä ja suihkuja ei saanut käyttää ilta kymmenen ja aamu seitsemän välillä.

Asuin korkeakerroksisen talon kolmannessa kerroksessa, eikä talomme hissiä ollut vaivauduttu remontoimaan. Ostosten ja pesuloissa pestävien pyykkien raahaaminen alkoi kyllä aika pian nyppiä. Etenkään vesipullojen kantamista ei ole ikävä. Belgian vesijohtovesi on teoriassa ihan juomakelpoista, mutta maku on sen verran hurja, että suurin osa ihmisistä ostaa vetensä pulloissa.

Leuvenissä vuokraisäntien asenne opiskelijoita kohtaan vaikutti olevan jokseenkin ylimielinen. Monesti meni vuorokausi tai pari ilman sähköjä, lämmitystä tai lämmintä vettä, ja valituksiini vastattiin, että sinun nyt pitää vaan odottaa. Belgialaiset ystäväni kertoivat, että vuokranantajalla on lupa käydä tarkistamassa huone halutessaan, ja tämän he saattavat tehdä ilmoittamatta asiasta etukäteen. Ei kuulemma ole epätavallista, että kotiin tullessaan löytää vuokranantajan penkomassa tavaroitaan.

Opiskelu

Kohdeyliopistoni Group T on kansainvälinen yliopisto, jossa kaikki kurssit järjestetään sekä hollanniksi että englanniksi. Vasta paikan päällä minulle selvisi, ettei Group T oikeastaan ollut varsinainen yliopisto, vaan ”University college”, mikä lienee suunnilleen suomalaisen ammattikorkean ja yliopiston välimuoto. Group T on ilmeisesti tarkoitus liittää osaksi K. U. Leuveniä lähitulevaisuudessa.

Belgiassa ei ole pääsykokeita kuin oikeastaan lääketieteelliseen, joten opiskelijoita karsitaan vaativilla tenteillä. Opetuksen taso oli mielestäni hyvä ja kurssit todella helppoja ja yksinkertaisia, mutta tentit olivat erittäin vaikeita. Paikallisilla on myös hyvin joustamattomat lukujärjestykset, ja koulua käydään vuosikursseittain. Jos paria kurssia ei onnistunu kerran vuodessa järjestettävän uusinnan jälkeenkään läpäisemään, joutuu koko vuoden käymään uudestaan. Tentit suoritetaan muutenkin kahden tenttikauden aikana, joten tentteihin sai lukea tosissaan.

Opetusmateriaalina olivat lähinnä monisteet, jotka pystyi itse tulostamaan netissä olevasta opetusympäristöstä. Sadan sivun jälkeen tosin tulostuksesta joutui maksamaan, ja se onnistui vain ja ainoastaan belgialaisella pankkikortilla, jota minulla ei lyhyen oleskeluni vuoksi ollut.

Halusin opiskella myös ranskaa, sillä koulun kurssivalikoimasta ei lopulta löytynyt minulle montakaan sopivaa kurssia. Kielikurssit järjestettiin erillisen kielikeskuksen kautta, ja vaati muutaman viikon selvittelyn ja papereiden pyörittelyn, että pääsin kurssilleni. Jouduin myös maksamaan koko vuoden kurssista (120 euroa), vaikka kävin kurssista vain puolet. Kielten opiskelu ei käsittääkseni ole yliopistossa mitenkään pakollista, ja kielikurssit järjestetään iltaisin. Omani osui maanantaille, joten viikkoni alkoi kevyesti aamu kahdeksasta ilta kymmeneen kestävällä koulupäivällä.

Myös yliopistoni kanssa asioidessa huomasi byrokratian valtavan määrän. Papereita sai pyöritellä ison kasan ja sähköposteja lähetellä vielä pitkään vaihdosta palattuani ennen kuin sain kaiken tarpeellisen selvitettyä. Ja kielikurssin ”poissaolojani” sain Suomeen palaamiseni jälkeen selvitellä pari viikkoa, sillä kesken lukukautta vaihtunut opettaja ei ymmärtänyt, että kurssista voi suorittaa pelkän puolikkaankin.

Muuta elämää

Leuven on yksi Belgian suurimpia opiskelijakaupunkeja, mikä kyllä näkyy katukuvassa. Viikolla kaupunki on täynnä nuoria, mutta viikonlopuiksi kaupunki hiljenee opiskelijoiden matkustaessa vanhempiensa luo. Junaliput ovatkin halvempia viikonloppuisin. Itse matkustelin lähinnä Belgiassa. Vaikka minulla ei ollut kovin monta kurssia, pitivät pakolliset läsnäolot ja laboratoriotyöt minut harmillisen sidottuna Leuveniin. Tämän takia en ehtinyt matkustaa kovin paljoa Belgian ulkopuolella. Group T järjesti vaihto-opiskelijoille muutaman matkan, Luxemburgiin ja Bonniin. Kavereiden kanssa kävimme Amsterdamissa, minne pääsee helposti ja melko halvalla junalla.

Leuvenin palvelut on selvästi suunniteltu opiskelijoita ajatellen. Bussiliikenne on vilkasta, ja opiskelijat saavat ilmaiset bussikortit. Myös polkupyörän voi vuokrata 50 euron panttia vastaan. Pyörien taso on tosin hyvin vaihteleva, joten 20 euron hintainen vakuutus kannattaa ottaa. Pyörän mukana saa jykevän lukon, sillä pyörävarkaudet ovat hyvin yleisiä. Jos pyörää ei lukitse seinään tai johonkin muuhun kiinteään, on hyvin todennäköistä, että se häviää tai ainakin siirtyy parikymmentä metriä. Pyöräily on silti hyvin yleistä, ja ehdottomasti kätevin tapa liikkua kaupungissa.

Belgialainen ruokakulttuuri on paljon suomalaista monipuolisempi. Ravintoloita löytyykin Leuvenistä useita, ja monessa on melko opiskelijaystävälliset hinnat. Muutama varsinainen kouluruokalakin löytyy, mutta hinnat eivät juuri poikkea edullisemmista ravintoloista, eikä ruoan taso ole kovin kummoinen. Yöelämä on Leuvenin baariaukiolla (Oude Markt) hyvin vilkasta etenkin lukukauden alussa. Tosin vain viikolla. Alkoholi on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa, mutta muuten hintataso on aika sama.

Lukukauden alussa järjestetään muutaman päivän mittainen orientaatioviikko, joka on yhteinen kaikille kansainvälisille opiskelijoille. Orientaatioviikolle kannattaa ehdottomasti osallistua, sillä sitä kautta löytää helpoimmin kavereita. Omat ystäväni löysin juuri tätä kautta. Muutenkin ihmiset ovat sosiaalisimmillaan lukukauden alussa, ja silloin järjestetään eniten juhlia. Muihin suomalaisiin en juuri tutustunut, vaan kaveripiirini koostui hyvinkin monipuolisesta valikoimasta eri kansallisuuksia. Tämä oli mielestäni hienoa, sillä sain tutustua moneen eri kulttuuriin, ja kielitaitoni parani huomattavasti.

Leuvenin varsinaisen yliopiston, K.U. Leuvenin järjestämä opiskelijaliikunta on tarkoitettu myös muiden oppilaitosten opiskelijoille, ja liikuntatarjonta on monipuolista. Itse en tosin ehtinyt testata kuin lenkkeilyä. Opiskelijat voivat hankkia muistaakseni ilmaisen kulttuuripassin opiskelijakorttiinsa. Kulttuuripassilla pääsee halvalla tai ilmaiseksi kulttuurikeskus STUK:n tapahtumiin, ja voi vaikka vuokrata äänieristetyn paviljongin itselleen tunniksi tai pariksi kerrallaan. Myös muita opiskelija-aktiviteetteja järjestetään paljon, Esimerkiksi vaihto-opiskelijoille tarkoitettu Pangaea-yhdistys järjestää juhlia, retkiä, luentoja ja muita tapahtumia jäsenilleen. Group T ei juuri markkinoinut kuin urheilua ja kulttuuripassia, joten asioista kannattaa ottaa itse aktiivisesti selvää.

Kaiken kaikkiaan vaihtokokemukseni oli erittäin positiivinen. Käymäni kurssit toivat uutta näkökulmaa opintoihini, sain paljon kokemusta hyvinkin erilaisten asioiden järjestelystä eri kulttuurin keskellä, ja monta uutta ystävää eri puolilta maailmaa. Etenkin vaihtoni alussa esiintyneet epätoivon hetket unohtuvat kaikkien positiivisten kokemuksien varjoon, ja uskon suorittamieni kurssien oppimäärän lisäksi oppineeni paljon asioita, joista on varmasti tulevaisuudessa hyötyä.