Leena Sänkiaho - 2003: Danmarks Tekniske Universitet, Tanska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Leena Sänkiaho
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Danmarks Tekniske Universitet, Tanska
Aika
01.01.2003 - 31.07.2003
Vaihto-ohjelma
Nordtek


Vaihtopaikan hakeminen ja valitseminen tapahtui melko kiireessä ja kohteeseen tutustuminen alkoi vasta paikan päällä. Päädyin Tanskaan, koska tiesin opintojen olevan englanniksi, vastaavan suomalaista tasoa ja ympäristöosaamisen olevan hyvää. Olin jo kauan halunnut päästä Kööpenhaminaan, koska olin kuullut siitä paljon hyvää ja aikaisemmin tapaamani tanskalaiset ovat olleet hienoja ihmisiä. 

DTU: ssa opiskelee vuosittain noin 500 ulkomaalaista opiskelijaa. Tarjolla on englanninkielisiä maisteriohjelmia ja suurin osa luennoista on englanniksi. Vaihtarit otetaan avosylin vastaan: ensimmäinen viikonloppu vietettiin yhdessä Tanskan maaseudulla, opiskelijoille järjestettiin kiertoajelu Kööpenhaminaan ja erilaisia vahtaritapahtumia oli paljon.

DTU tarjoaa laajan valikoiman ympäristö ja yhdyskuntatekniikan kursseja. Verrattuna TKK:hon ympäristöasioihin paneudutaan enemmän ja ilman rakentamisnäkökulmaa. Opiskelin ympäristökemiaa ja ”ekotoksikologiaa”, pohjavesikemiaa sekä ympäristöbiotekniikkaa. Kurssit ovat hyvin laajoja, kolmen tai kuuden suomalaisen opintoviikon arvoisia ja suorittamaani 15 opintoviikkoon käytin selvästi enemmän aikaa, mitä olisin Suomessa tehnyt. Opinnot koostuvat samoista elementeistä kuin Suomessa, mutta ryhmätöihin ja yksilöllisiin projekteihin panostetaan enemmän. Kursseilla on myös paljon enemmän henkilökuntaa kuin Suomessa, jonka huomasi  lasku- ja laboratorioharjoituksissa, joissa sai paljon enemmän hekilökohtaista opetusta.

Parhaita puolia tanskalaisessa koulussa on oppilaiden ja opettajien tasa-arvoisuus. Parhaana muistona koulusta on kakkukurssi (Ympäristökemia ja ekotoksikologia), jossa laboratorioharjoituksiin jokainen (myös opettajat) leipoi vuorollaan kakun. Se oli hyvä tapa tutustua opettajiin ja eri kulttuureihin, koska ryhmässä oli yksi tanskalainen ja 19 vaihtaria.

Opiskelin myös tanskaa, joka osoittautui yllättävän hauskaksi, mutta samalla vaikeaksi kieleksi, jota on aivan mahdoton lausua.             

En mennyt hakemaan Tanskasta suurta kulttuurishokkia. Yllätyksinä tulivat asunto ja koulun kaukainen sijainti. Asuin vanhan tädin luona melko huonojen yhteyksien päässä koulusta ja Kööpenhaminasta. Tavallaan olosuhteeni olivat hyvät, koska kampusalueen opiskelija-asunnot olivat työmaaparakkeja, joissa ei ollut minkään laista yksityisyyttä ja monet vaihto-opiskelijat asuivat vielä kauempana kaikesta.

Tanska on hieno maa ja Kööpenhamina on suurkaupungin ja pienen kylän parhaiden puolien yhdistelmä. Joka paikkaan pääsee pyörällä ja kaikki toimii. Kööpenhamina on kuuluisa kalleudestaan, ja elämisestä siellä olisi tuskin tullut mitään ilman MVTT:n apurahaa. Toisaalta kaupungista löytyi aina jotain halpaa ja mielenkiintoista kultturitoimintaa. 

Vaihto-opiskelu on hieno kokemus, jota suosittelen lämpimästi. On tärkeää, että tutustuu toisiin kulttuureihin ja saa uusia näkökulmia opiskeluun. Sain paljon uusia ystäviä ympäri maailmaa, mutta voisin mielelläni palata Tanskaan myöhemmin ja tutustua enemmän tanskalaisiin.