Leena Sänkiaho - 2008: Newcastle University, Iso-Britannia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Leena Sänkiaho
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Newcastle University, Iso-Britannia
Aika
15.09.2007 - 01.07.2008
Vaihto-ohjelma


Muutin perheeni kanssa Newcastleen Englantiin syksyllä 2006 mieheni työn perässä ja
vietin ensimmäisen vuoden kotona lasteni kanssa. Opintoni TKK:lla olivat kuitenkin
kesken, joten päätin saattaa ne loppuun Newcastlen yliopistossa. Newcastlen yliopisto on yksi Englannin arvostetuimmista, ja yhdyskuntatekniikan osastolla opetetaan ja tutkitaan esimerkiksi vesitaloutta, vesihuoltotekniikkaa, pohjavesitekniikkaa ja geotekniikkaa.

TKK:n ja Newcastlen yliopiston välillä ei ole kahden välistä vaihto-ohjelmaa, joten jouduin hakemaan opiskelupaikkaa suoraan yliopistosta. Koska halusin liittää opinnot TKK:lla suorittamiini opintoihin, sain paikan statuksella “Occational student”. Netissä voi jättää hakemuksen, johon tulee liittää todistukset opinnoista TKK:lla ja kielikokeesta sekä suosittelijoiden yhteystiedot. Paikkaa kannattaa hakea ajoissa, sillä vastauksessa kestää melko kauan. Oma opiskelupaikkani varmistui vain muutamaa viikkoa ennen lukukauden alkua. Koska yliopistolla on melko vähän opiskelijoita, jotka ovat “Occational Students”, tuntui että kukaan ei osannut antaa neuvoja kurssien valitsemisesta tai lukukausimaksuista. Ensimmäisen viikon olin melko eksyksissä, mutta lopulta löysin oikeat kurssit. Myös todistuksen saanti opintojen loputtua kesti huomattavan kauan.

Koska yliopistojen välillä ei ole vaihto-ohjelmaa, jouduin maksamaan lukukausimaksut itse. TKY avusti 30 % lukukausimaksuista ja kiitos myös MVTT:lle tuesta. Opintojen hinta riippuu suoritettavien kurssien määrästä. Itse suoritin mielenkiintoisia jatko-opiskelijoille tarkoitettuja kursseja pohjavesitekniikasta, paikkatietojärjestelmistä ja hydrologiasta. Aloitin myös diplomityön teon Newcastlessa ja pystyin käyttämään yliopiston kirjastoa aineiston hankkimiseen.

Newcastle sijaitsee Koillis-Englannissa ja on Northumberlandin läänin pääkaupunki. Kaupungin perustivat roomalaiset, ja alueella on hyvin mielenkiintoinen historia. Nykyään kaupunki on hyvin englantilainen, entinen kaivos- ja telakkakaupunki, jonka asukkaat kannattavat henkeen ja vereen omaa jalkapallojoukkuettaan Newcastle Unitedia. Kaivostoiminnan ja laivanrakennusteollisuuden loputtua 1980-luvulla alue kärsi pahasta työttömyydestä ja lamasta, mikä on jättänyt oman jälkensä kaupunkiin. Newcastlessa ja sen ympäristökunnissa asuu noin miljoona ihmistä, jotka ovat hyvin ystävällisiä, mutta puhuvat omaa käsittämätöntä murrettaan Geordieta. Kaupunki on myös tunnettu kahdesta yliopistostaan.

Verrattuna moniin muihin Englannin kaupunkeihin asumis- ja elämiskustannukset Newcastlessa ovat melko halvat ja yliopiston arvion mukaan vuoden  elämiskustannukset ovat alle 10000 euroa. Yliopiston läheltä löytyy paljon kalustettuja vuokra-asuntoja, joiden hinnat vaihtelevat alueesta ja asuntojen kunnosta riippuen 5575 puntaa/viikko/huone. Yliopisto on aivan kaupungin keskustassa ja monet opiskelijat asuvat kävelymatkan päässä kampuksesta. Myös yliopistolla on opiskelija-asuntoja, mutta ne ovat tarjolla vain heille, jotka opiskelevat yliopistossa vähintään vuoden. Itse asuin Jesmondissa ja Heatonissa, joissa molemmissa asuu paljon opiskelijoita lähes sata vuotta vanhoissa rivitaloissa. Kaupungissa on metro ja hyvät bussiyhteydet kauemmaksi keskustasta.

Vapaa-aikani vietin enimmäkseen perheeni kanssa. Newcastlessa on paljon mielenkiintoisia museoita ja monenlaisia kauppoja. Kaupunki on myös kuuluisa yöelämästään ja muitakin tapahtumia oli riittämiin. Lempipaikkani Newcastlessa oli merenranta, jonne pääsee metrolla keskustasta noin 20 minuutissa. Newcastlen ympäristössä on paljon kiinnostavia nähtävyyksiä ja kaunista rannikkoa. Edinburghiin sekä Yorkiin pääsee junalla tunnissa. Kaupungissa on paljon tekemistä opiskelijoille ja yliopistolla on paljon erilaisia yhdistyksiä ja kerhoja. Yliopisto on hyvin kansainvälinen, ja vaihto-opiskelijoille on tarjolla erilaisia retkiä ja tapahtumia. Vietin Newcastlessa mukavat kaksi vuotta ja uskon, että ”tavalliselle” vaihtarille yliopisto voi olla mielenkiintoinen ja kannattava vaihtokohde.

Lisätietoja Newcastlesta ja opiskelusta Englannissa löytyy alla olevista linkeistä:
British Council, lisätietoja Englannissa opiskeluun
http://www.britishcouncil.org/
Newcastle University, yliopiston kotisivut
www.ncl.ac.uk
Civil engineering and geosciences, osaston kotisivut
www.ceg.ncl.ac.uk
Newcastle Tourist Info:
www.newcastlegateshead.com
Geordie dialect:
http://www.northeastengland.talktalk.net/GeordieDictionary.htm