Liisa Penttinen - 2004: Royal Melbourne Institute of Technology, Australia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Liisa Penttinen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Royal Melbourne Institute of Technology, Australia
Aika
12.02.2004 - 31.07.2004
Vaihto-ohjelma


Opiskelen Teknillisessä korkeakoulussa vesihuoltotekniikkaa Rakennus- ja ympäristötekniikan osastolla. Lähdin Melbourneen viidentenä opiskeluvuotenani tavoitteenani laajentaa englannin kielen sanavarastoani sekä suorittaa tutkintoani täydentäviä kursseja. Vaihto-ohjelma järjestyi TKK:n ja RMIT:n kahdenvälisen vaihtosopimuksen kautta. RMIT velvoitti vaihto-opiskelijat suorittamaan lukukausimaksut, joista TKK onneksi kustansi puolet.

RMIT järjesti ennen varsinaista koulun alkua opiskelijoille orientaatioviikon, joka sisälsi kaikenlaisia perehdyttämistapahtumia uusille opiskelijoille. Valitettavasti Suomesta lähtöni viivästyi TKK:n opintojen vuoksi ja saavuin koululle pari päivää myöhässä. Olisi ollut hyvä lentää Melbourneen jo paria viikkoa aikaisemmin järjestelemään asioita, mutta onneksi toiset suomalaiset vaihto-oppilaat kertoivat, mistä olin jäänyt paitsi, ja auttoivat alkuun käytännön järjestelyissä. Yliopistolla ei ole lainkaan kampusmajoitusta, eikä koulu auttanut juurikaan asunnon järjestämisessä. Majoituin kahdeksi ensimmäiseksi viikoksi edulliseen hostelliin, kunnes löysin alivuokra-asunnon Melbournen keskustan tuntumasta, kävelymatkan päästä koulusta. Samalla, kun etsin asuntoa, jouduin miettimään kurssivalintani uudelleen, sillä mitkään ennakkoon valitsemani kurssit eivät olleetkaan tarjolla. Myös koulun tapoihin ja järjestelmiin sisälle pääseminen vei oman aikansa ja energiansa. Niinpä pari ensimmäistä viikkoa olivat melkoista myllerrystä ja aikamoinen koetus.

Koska kurssivalintani menivät uusiksi, suunnitelmani mikrobiologian opiskelusta menivät myttyyn. Kakkosvaihtoehtona halusin hieman business-näkökulmaa opintoihini, joten päätin lukea projektinhallintaa ja yrityksen laskentatoimea. Valitsin myös jatkavan englannin kielen kurssin tukemaan kielen oppimistani sekä Australian yhteiskuntaa ja historiaa käsittelevän kurssin, jota erityisesti suositeltiin kaikille vaihto-opiskelijoille. Viimeksi mainitun kurssin ansiosta ymmärtämykseni ja tietämykseni Australiasta ja sen kansan historiasta sekä australialaisesta kulttuurista kasvoi merkittävästi.

Käytännön järjestelyt koululla veivät alussa paljon aikaa, sillä RMIT:llä eri tahojen ja osastojen yhteistyö ei aina toiminut kovin hyvin. Tämä oli kuitenkin hyvää harjoitusta; vastuu asioiden järjestymisestä oli täysin opiskelijan harteilla ja ongelmat piti selvittää itse. Alkuvaikeuksien ja sopeutumisen jälkeen opiskelu pääsi oikein hyvin käyntiin. Opiskelu oli hyvin lukiomaista ja harjoitustöitä piti tehdä nopeaan tahtiin. Kaikissa kursseissa piti kirjoittaa paljon, ja harjoitustöiden oli oltava tieteellistä tekstiä korrekteine viittauksineen. Koulu teetti paljon töitä koko lukukauden ajan; samalla opin paljon sanastoa ja kirjoitustaitoni kohentui merkittävästi. Tieteellisten artikkelien kirjoittaminen oli tulevaisuutta ajatellen erittäin hyvää harjoitusta ja varmasti hyödyllistä. Odotukseni koulun suhteen olivat olleet hieman erilaiset, mutta kurssivalintani onnistuivat kuitenkin hyvin ja sain opiskelusta paljon irti. Saavutin tavoitteeni koulun suhteen ja ehkä hieman enemmänkin.

Vapaa-aikana tapasin muita vaihto-opiskelijoita ja urheilin jonkin verran. Lukukauden aikana osallistuin RMIT:n kuoroon ja pidimme lukukauden päätteeksi konsertin. Kauden ohjelmistosta tehtiin myös CD-levy, mistä jäi mukava muisto myös itselle. Pääsiäisenä oli koulusta viikon loma, jolloin lähdin muutaman muun vaihto-opiskelijan kanssa käymään Tasmanian saarella. Vietimme rentouttavan erähenkisen vaellusloman ja pääsimme tutustumaan Tasmanian luontoon ja villieläimiin. Parina viikonloppuna vuokrasimme porukalla auton ja kävimme tutustumassa hieman Melbournen lähiympäristöön. Lukukauden päätyttyä lähdin kiertämään Australiaa muutaman muun vaihto-oppilaan kanssa. Välimatkat ovat hämmästyttävän pitkiä ja ilmasto pohjoisessa aivan erilainen kuin Australian eteläosissa. Matka oli erittäin upea ja avartava kokemus; Australian luonto on ihmeellinen ja ainutlaatuinen.

Vaihto-opiskelujakso Australiassa oli kokonaisuudessaan hieno ja opettavainen kokemus. Samalla, kun tutustuu uusiin kulttuureihin ja ihmisiin, oppii myös tuntemaan paremmin itseään ja arvostamaan kotimaataan uudella tavalla. Melbourne oli etenkin hyvin monikulttuurinen kaupunki ja vaihto-oppilaana tutustuin myös moniin muihin ulkomaalaisiin. Vaihto-opiskelu toi paljon arvokkaita kokemuksia ja hienoja muistoja ja olen erittäin iloinen, että vaihto järjestyi. Tahdon erityisesti kiittää Maa- ja vesitekniikan tuki ry:tä vaihto-opiskeluni mahdollistamisesta.