Lilli Linkola - 2009: Delft University of Technology, Hollanti

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Lilli Linkola
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Delft University of Technology, Hollanti
Aika
01.09.2008 - 02.07.2009
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Opiskelen TKK:lla rakennus ja yhdyskunta tekniikan kandidaatin tutkintoa. Lähdin Erasmus vaihtoon kolmen vuoden opiskelujen jälkeen Delftin teknilliseen yliopistoon (TUDelft). Vaihtovuoteni päätarkoituksena oli suorittaa opintokokonaisuus Teollisesta Ekologiasta , josta on kahden vuoden maisteri ohjelma Delftissä. Teollinen ekologia on uusi tieteenala ja Delftin lisäksi siitä järjestetään maisteriohjelmia vielä vasta muutamassa yliopistossa Euroopassa.

Päätös vaihtoon lähdöstä ja yliopiston valinta

Päätös vaihtoon lähdöstä kypsyi toisen opiskeluvuoden jälkeen tutkiessani TKK:n kurssitarjontaa samalla kun etsin itselleni sopivaa sivuaine moduulia. Pian huomasin jo vertailevani opinto-ohjelmia ulkomaisten yliopistojen opinto-ohjelmiin ja surffailun tuloksena löysin Teollisen ekologian alan. Ympäristö ja yhdyskunta tekniikan lisäksi minua kiinnostavat energia- ja materiaalitekniikka, ja Teollinen ekologia monitieteellisenä alana kiehtoi minua. Teollisesta ekologiasta järjestetään vain yksi kurssi TKK:lla, joten etsin eurooppalaiset yliopistot, jossa ainetta voi lukea pää-aineena. Muutama yliopisto löytyikin ja vaihtoehtoinani oli lähteä pohjoismaihin joko Ruotsiin, Norjaan tai Tanskaan, mutta päädyin Delftiin, sillä konsultoituani professoriani Janne Hukkista ajattelin Delftin olevan yliopistoista kaikista kansainvälisin. Lisäksi päätökseeni vaikutti vahvasti TUDelftin erittäin hyvä maine ja se että olin matkustellut paljon Alankomaissa ja asuminen siellä kiinnosti minua.

Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa

Hakuprosessi sujui oikein helposti eurooppalaisten yliopistojen välisen Erasmus -vaihto-ohjelman kautta.  Delftiin saapuessani kaikki oli valmista ja suunniteltu. Minulle neuvottiin kädestä pitäen miten saan opiskelijakortin, nettitunnukset ja kirjaudun opiskelijaksi. Lisäksi yliopiston KV-neuvojat neuvoivat myös muissa tarpeellisissa asioissa, kuten pankkitilin avaamisessa, kaupungin asukkaaksi rekisteröitymisessä ja pyörän ostossa.  Olin hakenut opiskelija asuntoa vaihtopaikan yhteydessä. Onneksi, sillä Delft on pieni kaupunki, jonne muuttaa joka syksy paljon opiskelijoita ja paikanpäältä on hankala saada asuntoa. Paikallisen opiskelija asunto säätiön DUWOn asunnot ovat keskivertoa kalliimpia, mutta valmis asunto helpotti huomattavasti ensimmäisten viikkojen sopeutumista. Hollannissa nimittäin ei pärjää Suomalaisilla pankkikorteilla ja Visa-electronilla ja paikallisen tilin avaaminen on välttämätöntä. Tiliä ei kuitenkaan voi avata ilman osoitetta ja myöskään kaupungin asukkaaksi ei voi kirjautua ilman kopiota vuokrasopimuksesta.

Olin hyvin onnekas asuntoni suhteen, sillä sain todella mukavan italialaisen kämppiksen, jonka kautta tutustuin moneen hyvään ystävään. Lisäksi asuntomme oli hyvällä alueella viiden minuutin matkan päässä kampuksella, eräässä 11 kerroksisessa kerrostalossa ja ylimmässä kerroksessa. Alankomaissa tämä tarkoittaa erittäin avaria näkymiä.

Opiskelu ja yliopisto

TUDelft on TKK:n kokoinen yliopisto, ja yliopistokampus on suunnilleen samankokoinen kun Otaniemessä. Kampuksella palvelut ovat yleisesti ottaen hyvät. Erityisesti pääkirjasto on hieno, tarjoaa hyvät opiskelu mahdollisuudet monine tietokoneineen ja kokoelmansa puolesta. Kampuksella on käytössä langaton verkko joka on yhteydessä kampusverkkoon. Oma läppäri on siis erittäin kätevä, sillä sen kanssa pääsee kampuksella kaikkiin tietolähteisiin sekä saa yhteyden printtereihin.
Hollantilaiseen kulttuuriin kuuluu suorapuheisuus ja hyvä itsetunto. Tämä on myös leimaavaa yliopistokulttuurissa, jossa järjestäen luennoilla opiskelijat haastavat luennoitsijan hankalilla kysymyksillä ja keskusteluille annetaan aikaa. Toinen eroavaisuus on lukuisat ryhmätyöt. Ainakin omaan Teollisen Ekologian opiskeluohjelmaani kuului lähes jokaiseen kurssiin jonkinlainen ryhmätyö. Ryhmätyöt ovat myös hyödyllisiä mitä tulee kollegoihin tutustumiseen. Yhtenä yllätyksenä nimittäin paikan päällä oli, että olinkin opiskeluryhmäni ainoa ulkomaalainen opiskelija. Tämä toi omat haasteensa ryhmään sopeutumiseen.

Koska seurasin Teollisen ekologian maisteriohjelman ensimmäisen vuoden kurssit päädyin opiskelemaan Delftin yliopiston lisäksi myös Leidenin yliopistossa ja Rotterdamin Erasmus yliopistossa. Näin sain kosketuksen kolmeen eri kaupunkiin ja kampukseen, joista kaikki olivat hyvin omanlaisiaan.

Kurssini olivat hyvin mielenkiintoisia ja Teollinen ekologia vastasi odotuksiani, melkeinpä ylitti ne. Opiskelu vei mukanaan ja varsinkin kevätlukukaudella suorastaan ahmin kursseja. Vaihtovuoteni aikana suoritin enemmän kursseja kuin minään lukuvuotena TKK:lla. Työmäärä kursseilla TKK:hon verrattuna oli vastaava. Huomattava eron ja mahdollisen helpotuksen kuitenkin toi pidemmät lukukaudet. TUDelftissä jokaista tenttijaksoa edelsi viikonpituinen luentotauko nk. lukuloma.

Asuminen ja elämä

Delft on pieni 90 000 asukkaan kaupunki keskellä kahta suurempaa, satamakaupunki Rotterdamia ja hallinnollista keskusta Den Haagia. Paikallinen junaliikenne on edullista ja vaivatonta, joten naapurikaupungeissa tuli käytyä monenakin kertana viikossa. Delft itsessään on pittoreski pikku kaupunki joka tarjoaa lähes kaiken, mutta tarjonta ei ole laajaa ja erityisesti kulttuuritapahtumat ja konsertit löytyvät Rotterdamista ja Haagista paremmin. Opiskelijat ja yliopistoväki ovat merkittävä osa kaupungin asukkaista ja opiskelija elämä onki dominoiva osa kaupunki elämää. Kampus alue on opiskelua varten mutta keskusta on vapaa-aikaan. Opiskelijat ovat järjestäytyneet veljeskuntiin, jotka kaikki omistavat kiinteistöjä keskustassa ja näissä järjestetään monena viikon päivänä jos minkälaisia kekkereitä, erityisesti torstaisin.

Ulkomailta tulleet opiskelijat, niin maisteri kuin Erasmus, muodostavat oman verkostonsa. Ulkomaalaisille opiskelijoille ei kauheasti omaa ohjelmaa järjestetä, mutta joka keskiviikko kansainvälinen porukka tapaa toisiaan de Ruif nimisessä baarissa. Toisaalta kansainväliset opiskelijat ovat aktiivinen porukka, ja puuhaa ja kaverin kyllä löytää aina kun on vapaa-aikaa. Hollantilaiset opiskelijat ovat hyvin tottuneita kansainväliseen ilmapiiriin, onhan kaikki TUDelftin maisteriohjelmat englanniksi.
Hollannista on erittäin kätevä lähteä ympäri Eurooppaa junalla ja halpa-lennolla. Itse kävin Pariisissa pariin otteeseen sillä sain junaliput edullisesti. Hollanti ja varsinkin Etelä-Hollanti ovat metsiin ja vaihtelevaan maastoon tottuneelle suomalaiselle hieman tylsä, ainakin itselleni oli. Mutta suosittelen ottamaan ilon irti koko Alankomaiden yli ulottuvasta pyöräverkosta. Pyöräily on hyvin miellyttävä liikkumismuoto alankomaissa.
Hollanti itsessään on hyvin mielenkiintoinen matkakohde vesiteekkarille. Delftissä sijaitsee UNESCOn vesi-instituutti ja vesirakentaminen hollannissa on maailman ykkösluokkaa. Vierailinkin parissa mielenkiintoisessa kohteessa mm. Maeslantkeringin suurella sulkupadolla, joka suojaa koko Rotterdamin kaupunkia ja suurta osaa ympäröivästä provinssista tulvilta.

Saldo

Hienointa vaihdossa oli erittäin mielenkiintoiset kurssit ja verkostoituminen. Tapasin Delftissä myös opinto-ohjelmani ulkopuolelta opiskelijoita ympärimaailman, jotka ovat kiinnostuneet juuri samoista asioista kuin minä. Ulkomailla asuminen myös kasvattaa luonnetta sillä monien asioiden edessä on aivan yksin.

Olen erittäin iloinen, että lähdin Delftiin vaihtoon. TUDelft on maineensa veroinen ja ennen kaikkea mikä tärkeintä hyvä maine vetää fiksuja opiskelijoita puoleensa. Delftissä tapaa mielenkiintoisia ihmisiä maailman joka kolkasta.

Olen yhtälailla kiitollinen MVTT:lle avustuksesta, joka tuli tarpeeseen kun rahat alkoivat huveta vaihtovuoden loppua kohti. Sain MVTT:n avustuksella vaihto vuodesta paljon enemmän irti, sillä se mahdollisti myös osallistumiseni viikonmittaiseen opinto seminaariin Barcelonaan toukokuussa, sekä jäämään Delftiin vielä heinäkuuksi tekemään yhdessä muutaman kollegani kanssa hollantilaista versiota hiilijalanjälkilaskurista (julkaistiin 9.9 http://www.doemaarduurzaam.nl/). Toisaalta näin vuoden jälkeen on hyvä kun saa keskittyä opintoihin eikä tarvitse huolehtia raha-asioista.

Kiitos tästä avusta ja innolla seuraaviin projekteihin,

Lilli Linkola
Helsinki 9.10.2009