Maija Luoma - 2008: Delft University of Technology, Hollanti

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Maija Luoma
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Delft University of Technology, Hollanti
Aika
27.01.2008 - 14.06.2008
Vaihto-ohjelma
Erasmus


1.    Alankomaat ja Delft

Vaihtokohteenani oli Alankomaat ja siellä idyllinen 90 000 asukkaan Delft. Alankomaat on hyvin tasainen maa, jossa kulttuuri on lähes samanlainen kuin Suomessa. Delft on erittäin lämminhenkinen kaupunki Haagin ja Rotterdamin välissä. Delft on kuuluisa mm. taiteilija Johannes Vermeeristä ja Delft blue –nimisestä sinivalkoisesta posliinistaan. Kaupunki onkin erittäin suosittu turistikohde, eikä ihme, kaupungin keskustassa on kaksi todella vanhaa kirkkoa, josta toiseen haudataan Alankomaiden kuninkaalliset. Muut alueet keskustan ympärillä ei sitten olekaan niin kaunista. Perus betonilähiöitä joka puolella ja ulkomaalaisten määrä on valtava, kuten lähes missä tahansa muussa maan kaupungissa. TU Delft sijaitsee hieman kaupungin keskustan ulkopuolella noin kahden kilometrin päässä rautatieasemasta.

Alankomaassa oli erittäin helppo toimia englanniksi, koska lähes kaikki puhuvat todella hyvää englantia. Sen takia omat hollannin kielen opinnot jäivätkin käymättä. Hollannin kieli on sekoitus saksaa, englantia ja ehkä hieman ruotsia, joten jos kyseisiä kieliä osaa, niin pysyy hyvin kärryillä, mitä lehdissä lukee jne.

2.    TU Delft ja opinnot siellä

Opiskelupaikkani oli siis Techinische Universiteit Delft. Koulu on maan suurin teknillinen korkeakoulu yli 13 000 opiskelijallaan. Itse opiskelin 3me (mechanical, maritime ja materials) tiedekunnassa. Koulunkäynti TKK:n verrattuna oli hieman erilaista siinä suhteessa, että siellä tehtiin hyvin paljon ryhmätöitä ja raportteja, joissa opiskelijoille annettiin usein vapaat kädet aiheen valinnassa. Itse kävin kaksi kurssia, jotka koostuivat pelkästään ryhmätyön tekemisestä, sen esittämisestä ja toisen ryhmän opponoinnista. Luentoja oli TKK:n verrattuna vähemmän, kevään aikana istuin viikoittain luennoilla keskimäärin neljä tuntia.

Koulun taso on vaativampaa kuin TKK:ssa. Varsinkin maritime –osaston kursseilla huomasi ja kuuli, että nyt opiskellaan alan parhaassa koulussa. Luennoilla opettajat puhuivat usein tutkimistaan asioista, joita ei alan oppikirjoista pakosti löytynyt ja tämä oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että koin opetuksen erittäin korkeatasoiseksi.

Muuten opiskelu oli samanlaista kuin Suomessa. Kaikki masters –vaiheen opinnot käydään englanniksi TU Delftissä, joten vaihtarit eivät olleet siinä suhteessa mitenkään erityisasemassa. Joitain tenttejä oli mahdollista tehdä hollanniksi, mutta muuten kaikki luennot ym. tapahtui englanniksi.

Kurssit

Kevään aikana kävin viisi kurssia:

Mt 313, Shipping management (3 op)
Kurssin aikana ei perusluentoja ollut lainkaan vaan tarkoituksena oli laatia joko parin kanssa tai yksin vapaavalintaisesta aiheesta (kuitenkin liittyen shipping management:n) 20-30 sivuinen raportti ja esittää se muille opiskelijoille. Lisäksi piti opponoida muuta ryhmää. Kurssin professorit olivat erittäin vaativia, eikä läpipääsyksi riittänyt pelkästään raportin kirjoittaminen. Kurssi kesti yhden periodin ajan.

WB 3410-03, Large scale transport systems (3 op)   
Kurssi oli erittäin mielenkiintoinen liittyen suuren luokan kuljetusmuotoihin (esim. merirahtiliikenne). Kurssi oli helpohko normaali luentokurssi, joka kesti yhden periodin. Kurssista oli normaali kirjallinen tentti.

MT 725, Inland shipping (2 op)
Kurssin aikana oli pelkästään yksi luento, jonka jälkeen tehtiin ryhmissä raportti luennoitsijan ilmoittamasta aiheesta. Lopuksi esiteltiin omat tulokset muille opiskelijoille. Kurssi kesti yhden periodin.

WB 3419-03, Characterization and handling of bulk solid materials (6 op)
Koko kevään vaativin kurssi, joka käsitteli bulk-materiaalin käsittelyä ja hallintaa. Kurssi kesti kaksi periodia. Lisäksi kurssiin kuului pakollinen laboratoriotyö, josta piti laatia myös raportti.

Mt 729, Maritime business game (3 op)
Kurssi oli tiiviskurssi, joka kesti käytännössä kaksi viimeistä viikkoa klo 8-18. Kurssi on ilmeisesti samanlainen kuin Tutan business game, mutta opiskelijat olivat joko laivan omistajia tai telakoita. Lopuksi kirjoitettiin noin kymmensivuinen raportti ja pidettiin esitelmä oman yhtiön tilanteesta ja opponoitiin kilpailijan esitelmä.

Lisäksi ilmoittauduin ja kävin osan kurssista Automation and Control of Transport and Production Systems (6 op, WB3421-04) mutta lopulta jätin kurssin kesken, koska totesin sen turhaksi omiin opintoihini. Kurssissa käsiteltiin asioita, joita luennotsijat tutkivat ja siksi tenttikirjaa ei ollut lainkaan. Tenttejä oli kaksi ja ne tehtiin internetin kautta, joten tentin pystyi tekemään missä tahansa kenen kanssa tahansa.

3.    Käytännön asiat

Haku vaihtoon ja asuntoasiat

Vaihtoon hakeminen kävi helposti ja TKK:n kv-toimisto auttoi tarvittaessa erittäin hyvin. Ainoastaan kurssien valinta tuotti hieman ongelmia, mutta netin avulla siitäkin selvisi lopulta helposti. Asuntopaperit paikalliseen HOAS:n (=Duwo) laitoin hakupapereiden yhteydessä. Vaihtoon pääsemisestä kuulin kuukauden päästä viimeisen hakupäivän jälkeen. Asunnon saamista jouduinkin odottelemaan pitkään ja lopulta siitä kuulin vasta kaksi viikkoa ennen lähtöä. Siinä vaiheessa olin jo varannut lennot ja jouduinkin viettämään ensimmäisen viikon hostelleissa, koska Duwo ei suostunut siirtämään avainten luovutuspäivää yhtään aikaisemmaksi. Sen takia kannattaakin olla tarkkana, mille päivälle asuntohakupapereihin laittaa vuokrasopimuksen alkamispäivän. Ja muutenkin kannattaa ottaa kaikki hyöty irti vaihtokohteen kv-tädeistä tai –sedistä, heiltä saa paljon sellaista tietoa, minkä avulla alkuvaikeuksista selviää paljon helpommalla.

Duwo on käytännössä monopoliasemassa ainakin Delftissä ja sen mukaiset olivat vuokrat. Jos asuu Duwon asunnossa alle kuusi kuukautta, oli vuokra n. 70 € kalliimpi. Asunnot ovat hyvin varusteltuja, huoneista löytyvät pöytä, sänky, kaappi, hylly, lakanat ja kaikille omat keittiövälineet. Suurin osa vaihtareista asui Poptahofin alueella, kuten minäkin. Itselläni oli yksi kämppis, mutta joissain asunnoissa saattoi asua myös kolme henkilöä. Nämä asunnot olivat normaaleja asuintaloja ja suurin osa talojen asukeista olikin perheellisiä ihmisiä. Pelkästään opiskelijoille oleva talo sijaitsi hieman kauempana. Siinä talossa jokaisella opiskelijalla oli oma huone, jossa oli vessa ja jääkaappi. Suihku ja keittiö olivat yhteiset noin 20 muun opiskelijan kanssa.

Omien ja kavereiden kokemusten perusteella käsitimme, että DUWO pyrkii rahastamaan lähes mitä tahansa, joten kannattaa olla tarkkana mitä kaikkea maksaakaan. Jos tällaisen tapauksen huomaa, kannattaa heti ottaa yhteyttä DUWO:n ja vaatia muutosta, he peruvat turhat lisäkulut heti, jos vain nostaa asian esille.
Pankkiasiat

Jouduin hankkimaan pankkitilin Delftistä, koska normaaleissa ruokakaupoissa ei esim. Visa käy lainkaan. Heillä on oma pankkikorttisysteeminsä. Jos maksat paikallisella pankkikortilla, maksat joko pin-koodin avulla normaalisti tililtä tai voit maksaa chip:llä, jolloin maksat sirulta, johon olet aikaisemmin ladannut tililtä rahaa. Delftissä ainoastaan ABN Amro:n Poptahofin lähellä oleva toimipiste suostui pankkitilin avaukseen vaihtareille. Tilin avaukseen tarvitset passin, todistuksen opiskelupaikastasi Delftissä ja vuokrasopimuksen. Maahan tullessa kannattaa varata käteistä mukaan, koska suomalaiset luottokortit käyvät todella harvoin.

Hintatasoltaan maa on hieman halvempi kuin Suomi. Kuitenkaan hintaerot eivät ole kovinkaan huomattavia. Itseltäni kevään aikana kului noin 4000 euroa.

Ruokailu ja terveydenhoito

Hollantilaiset eivät normaalisti syö lainkaan lämmintä lounasta ja siksi kunnon ruokaloita koulusta löysin tasan yhden, joka sijaitsee AULA:ssa (paikallinen Dipoli). Siellä pystyi syömään normaalia kouluruokaa noin neljän euron hintaan. Lisäksi AULA:sta ja monesta muusta kahvilasta sai sämpylöitä ja muuta pikku purtavaa. Maksuvälineenä toimi joko käteinen tai chip. Lisäksi kaikki koulun kahviautomaatit toimivat chipillä, joten pankkikortin hankkiminen oli kaikin puolin kannattavaa.

Terveydenhoitopalveluja en kevään aikana joutunut käyttämään lainkaan. Ilmeisesti systeemi toimii niin, että ensin pitää käydä yksityisellä lääkärillä (hinta noin 20 €), joka sitten antaa lähetteen sairaalaan, jos tarvetta löytyy. Yksityisen lääkärin puhelinnumeroa kannattaa kysellä paikallisilta tai muilta vaihtareilta.

4.    Vapaa-aika

Ensimmäisenä koulupäivänä tiedekuntamme kv-toimisto oli järjestänyt yhteisen esittely- ja opastustilaisuuden, jossa tapasin kaikki kevään Erasmus-vaihtarikaverini. Suosittelen ehdottomasti olemaan mukana ensimmäisenä päivänä, koska näiden opiskelijoiden kanssa lopulta vietin suurimman osan vapaa-ajastani. Jos olisin saapunut myöhemmin paikalle, olisi ollut todella paljon vaikeampaa löytää samassa tilanteessa olevia opiskelijoita.

Matkustelu

Delftistä on hyvät yhteydet mihin tahansa Alankomaissa ja Euroopassa. Paikallinen VR (=NS) myy alennuskorttia, jolla voi matkustaa arkisin yhdeksän jälkeen aamulla ja viikonloppuisin 40 % edullisemmin Alankomaissa. Kortti maksoi noin 50 €. Suosittelen ehdottomasti kortin hankkimista, jos on kiinnostusta kiertää muualla Alankomaissa. Maassa on erinomaiset junayhteydet lähes mihin tahansa eivätkä matka-ajat ole kovin pitkiä, joten maan kiertäminen onnistuu helposti.  Brysseliin junalla pääse kahdessa tunnissa ja Pariisiin kolmessa tunnissa, joten muualla Euroopassa kiertäminen ei todellakaan ole tehty hankalaksi.

Pyöräily

Pyöräily tuli erittäin tutuksi kevään aikana. Hollannissa lähes kaikki pyöräilevät, ja turistin tunnistaa helposti, koska ainoastaan turistit kävelevät. Delft kaupunkina on niin tiivis paikka, että pyörällä liikkuminen sujui mainiosti. Myös mm. Haagiin ja Rotterdamiin on helppo pyöräillä hyvien pyöräilyreittien ansiosta. Pyörien laatu ei ole kovinkaan kummoinen kenelläkään, mutta silti pyörästä saattaa joutua pulittamaan jopa sata euroa. Itse ostin pyöräni jonkinlaiselta kirpputorilta 70 eurolla, paikka sijaitsee vähän koulusta eteenpäin Rotterdamin suuntaan joen varressa. Pyörä kannattaa lukita aina, koska se varmasti muuten varastetaan.

Koulun urheilu- ja kulttuurikeskus

Koulun yhteydessä oli urheilu- ja kulttuurikeskus, näissä tiloissa oli mahdollisuus harrastaa lähes mitä vain eri soittimen soittamisesta kuntosaliin ja spinningiin. Urheilukortti maksoi maaliskuun alun jälkeen (siinä vaiheessa oli puolet opiskeluvuodesta takana) 40 € ja sen lisäksi kahden kuukauden salikortti maksoi 15 €. Tarkemmin tietoa kyseisestä paikasta löytyy www.snc.tudelft.nl. Liikuntakeskus sijaitsee koulun kampusalueella, kuitenkin aivan sen eteläpäässä.

5.    Vaihto-opiskelun saldo

Vaikka Alankomaat on kulttuurillisesti lähes samanlainen maa kuin Suomi, löytyy sieltä paljon kaikenlaista uutta ja ihmeellistä. Lähes jokaisessa vierailemassani kaupungissa oli jotain historiallisesti tai muuten vaan merkittävää nähtävää, joten pelkästään Alankomaissa kiertäminen oli erittäin mielenkiintoista. Muutenkin matkustelu ympäri Eurooppaa onnistui paljon vaivattomammin kuin Suomesta käsin. Opiskelujen osalta olen erittäin tyytyväinen vaihtokohteeseeni. Kurssit olivat korkeatasoisia ja mielenkiintoisia, vaikkakin erittäin työläitä ja jokaisen opintopisteen eteen sai tehdä tosissaan töitä.

Suosittelen ehdottomasti vaihtoon lähtöä, jos vain henkilökohtaiset asiat kotimaassa ovat kunnossa. Vaihdosta saattaa muodostua myös erittäin vaikeaa, jos ei siellä olosta pysty nauttimaan täysillä. Koti-ikävä yllättää varmasti, mutta siinä vaiheessa kannattaa kääntyä muiden vaihtareiden puoleen, sillä he ymmärtävät tilanteen paremmin kuin kukaan muu. Kevääni Hollannissa oli erittäin antoisa kaikilta osin enkä vaihtaisi hetkeäkään, vaikka ongelmiakin oli. Keväästä jäi käteen paljon uusia ystäviä ympäri maailmaa, mielenkiintoisia kokemuksia pitkin Eurooppaa, mieltä avartavia kursseja TU Delftissä ja paljon kielitaitoa, uskallusta sekä luottamusta itseen.