Maija Mustonen - 2010: Budapest University of Technlogy, Unkari

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Maija Mustonen
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Budapest University of Technlogy, Unkari
Aika
01.01.2010 - 30.06.2010
Vaihto-ohjelma


Opiskelen Tampereen Teknillisessä Yliopistossa ympäristö- ja energiatekniikan koulutusohjelmassa. Aloitin opintoni syksyllä 2005. Vaihto-opiskeluvuosi oli ollut itselle pitkäaikainen haave, ajatus kohdemaasta ja ajankohdasta vain muuttui opintojen eteenpäin mennessä. Lopulta neljännen opiskeluvuoden tultua puoliväliin huomasin sopivan ajankohdan koittaneen, lähtö olisi viidennen opiskeluvuoden syksynä. Kohdemaan valinta aiheuttikin hieman enemmän päänvaivaa. Tiesin haluavani johonkin kauas ja lämpimään sekä myös jonnekin lähemmäs kotia. Ajatus kahdesta vaihtopaikasta saman vuoden aikana oli kytenyt mielessäni jo kauan ja vihdoinkin pääsin toteuttamaan haaveeni. Muutaman mutkan kautta kaukovaihdon kohdemaaksi valikoitui Taiwan, jossa vietin syksyn 2009. Kevään vaihtopaikka, jossain lähempänä kotia, oli hetken päähänpisto. Unkari vaikutti sopivalta, riittävän erilaiselta ja mukavan lähellä kaikkea olevalta maalta. Kaupungiksi valitsin Budapestin, sillä ajatus suuressa keskieurooppalaisessa kaupungissa asumisesta viehätti minua kovasti.

Näin jälkeenpäin voin vain sanoa että kannatti lähteä. Vuosi ulkomailla oli upea ja ainutlaatuinen kokemus, jossa oppi paljon niin itsestään kuin maailman menosta yleensäkin. Tilaisuutta hankkia tällainen kokemus ei todellakaan kannata jättää käyttämättä. Haluan kiittää Maa- ja Vesitekniikan Tuki Ry:tä minulle myönnetystä apurahasta, joka osaltaan mahdollisti vaihto-opiskeluvuoteni ulkomailla.

1. Alkuvalmistelut

Valmistelut alkoivat keväällä 2009 TTY:n omien hakupapereiden täyttämisellä. Hain syyslukukaudelle ensisijaisesti Singaporen, Malesian sekä Thaimaan vaihtokorkeakouluihin sekä kevätlukukaudelle Unkarin Budapestiin.  Hakuajan loputtua sain päätöksen, että olen hyväksytty vaihto-opiskelijaksi Unkariin kevätlukukaudelle 2010. Homma hoitui todella helposti ja kaikki tarvittavat paperit oli hetkessä täytetty. Ainoastaan opintosuunnitelman teko aiheutti hieman päänvaivaa, mutta muutaman tunnin netissä surffailun jälkeen siitäkin selvittiin. Todella arvokasta tietoa yliopistossa tarjottavista opinnoista ja elämisestä Unkarissa sai samassa yliopistossa aikaisemmin vaihdossa olleiden vaihto-raporteista.

En saanut hakemukseeni minkäänlaista vastausta Unkarista ennen paikan päälle menoa. Syy tähän selvisi ensimmäistä kertaa yliopiston erasmus-toimistoon mennessäni. Muuten tietoa yliopistosta ja sen tarjoamista opinnoista oli tarjolla riittävästi.

2. Unkari

2.1 Perustietoa

Unkari on Keski-Euroopassa sijaitseva sisämaavaltio, jonka pääkaupunki on Budapest. Unkarin rajanaapureita ovat Romania, Slovenia, Slovakia, Kroatia, Serbia, Ukraina ja Itävalta. Unkarin pinta-ala on 93 030 neliökilometriä ja asukasluku vähän yli 10 miljoonaa. Budapestissä asuu n. 1,9 milj. ihmistä eli n. 17 % Unkarin asukkaista. Viisi seuraavaksi suurinta kaupunkia ovat Debrecen ja Miskolc (n. 200 000 asukasta), Szeged ja Pécs (n. 165 000 asukasta) sekä Gy?r (130 000 asukasta). Unkarin rahayksikkö on forintti. Keväällä 2010 yksi euro oli noin 270 forinttia.

2.2 Ilmasto

Unkarissa on verrattain kuiva mannerilmasto, jolle ovat tyypillisiä lämpimät kesät ja suhteellisen kylmät talvet. Talvella Unkarin sää voi ajoittain olla yhtä kylmä kuin Suomessa, mutta kevät ja syksy ovat Suomea lämpimämpiä, ja kesällä hellepäivät ovat Suomea yleisempiä. Runsaimmat sateet satavat kesällä ja syksyllä.

Talvi 2010 oli Unkarissa tavallista lumisempi tai kuten tapaamani Unkarilaiset opiskelijat kertoivat, ihan kuin normaalit lapsuuden aikaiset talvet. Tilanne taisi olla Suomessa ja koko Euroopassa melko lailla samankaltainen. Budapestissä luminen talvi tarkoitti märkiä katuja, sillä varsinaista teiden aurauskalustoa ei ole käytössä vaan lumet poistetaan kaduilta suolaamalla. Tämä käytäntö toi mukanaan loskaisia katuja ja märkiä kenkiä helmikuun alusta noin maaliskuun loppuun. Lumien sulettua ilma lämpeni nopeasti, mutta silti vielä toukokuun puolella lämmintä oli hetkittäin vain kahdeksan plus astetta. Huhtikuun aikana talvitakkikin piti ottaa uudelleen käyttöön lämpötilan muututtua jälleen radikaalisti. Toukokuussa satoi sekä ukkosti paljon, mutta ilmat olivat silti kesäisen lämpimät. Kevään sääolot olivat kuitenkin suomalaiselle pienoinen pettymys, käsitys nimittäin oli että jo maaliskuussa ulkona pärjäisi jo t-paidalla ja farkuilla.

2.3 Kieli

Unkarin kieli kuuluu suomalais-ugrilaisten kielten ugrilaiseen haaraan, ja se on ainoa ei-indoeurooppalainen kieli, jota puhutaan laajemmalti Keski-Euroopassa. Unkari on saanut lainasanoina vaikutteita erityisesti turkkilaisista kielistä, slaavilaisista kielistä ja saksasta. Unkarissa puhuttavat unkarin murteet poikkeavat toisistaan hyvin vähän

Unkarin kieli siis on suomen sukulaiskieli ja yhteyksiä kieltemme välillä etsittiin kerran jos toisenkin suomalaisten ja unkarilaisten tavatessa. Kielten yhteneväisyys jää kuitenkin lähinnä yhtä haastavien kielioppisääntöjen tasolle. Paitsi että laatikko on laatikko (kirjoitusasu saattaa kyllä olla erilainen) ja auto on auto. Unkarin kieli kuulostaa kaukaa kuultuna suomen kieleltä, mutta suomalaisen on kuitenkin mahdotonta yrittää ymmärtää siitä mitään.

2.4 Muuta huomionarvoista

Budapest on helposti lähestyttävä kaupunki, jossa julkisilla kulkuvälineillä sekä kävellen pääsee kätevästi joka paikkaan. Kuukausilippu kaupungin sisäiseen liikenteeseen maksaa noin kymmenen euroa. Kaupunki on täynnä ravintoloita ja baareja, joista monet ovat taatusti erilaisia kuin Suomessa. Puoli vuotta oli aivan liian lyhyt aika kaikkien mukavilta näyttävien ravintoloiden kiertämiseen, joka päivälle olisi varmasti löytynyt uusi paikka missä käydä. Kaupunki tarjoaa myös paljon muuta nähtävää, joten tekemistä riittää koko vaihto-opiskeluajalle.

Hintataso Unkarissa ei ollut niin alhainen kuin odotin, mutta kuitenkin edullinen verrattuna Suomen hintatasoon. Ravintola-aterian sai yleensä noin neljällä eurolla ja kaupassa kaikki muut paitsi alkoholi, vihannekset, leivät ja juustot olivat helposti Suomen hinnoissa. Erityisesti viinit olivat halpoja ja hyviä. Unkari on kuuluisa viinimaa ja viinit todellakin maistamisen arvoisia, erityisesti valkoviinien hinta-laatutaso oli erittäin hyvä. Pullollisen suomalaiseen makuun hyvää viiniä sai yleensä noin kahdella eurolla. 

3. Budapest University of Technology and Economics (BME)

3.1 Perustietoa
Yliopiston unkarinkielinen nimi on Budapesti M?szaki és Gazdaságtudományi Egyetem, josta lyhenteenä myös englanninkielellä yliopistosta puhuttaessa käytetään BME. BME on Unkarin merkittävin teknillinen yliopisto ja yksi maailman vanhimmista teknillisistä oppilaitoksista. Se on perustettu vuonna 1782. Yliopistossa voi opiskella seuraavissa kahdeksassa eri collegessa: College of Civil Engineering, College of Mechanical Engineering, College of Architecture, College of Chemical Technology and Biotechnology, College of Electrical Engineering and Informatics, College of Transportation Engineering, College of Natural Sciences, College of Economics and Social Sciences.

3.2 Vastaanotto

Saavuin Budapestiin helmikuun ensimmäisen viikon tiistaina. Tällä kertaa kukaan ei ollut vastaanottamassa minua lentokentällä, mutta tuleva kämppikseni antoi hyvät ohjeet kuinka löytää lentokentältä asunnolleni, joten ongelmiakaan ei ollut. Orientaatioviikon ohjelma oli alkanut päivää ennen saapumistani, joten heti saapumispäiväni iltana pääsin tutustumaan muihin vaihto-opiskelijoihin paikallisen ESN:n järjestämässä tutustumisillassa.

Koko ensimmäinen viikkoni (sekä monet muut siitä eteenpäin) olivat täynnä paikallisten kv-tutoreiden eli mentoreiden järjestämää ohjelmaa. Tutoroinnista huolehti paikallinen Erasmus Student Network eli ESN. Toiminta oli pääosin hyvin organisoitua ja mentoreilta sai apua aina ongelmia kohdatessa. 

4. Opinnot

Lukukausi alkoi rekisteröitymisellä saapumisviikollani. En ollut saanut minkäänlaista informaatiota tai yhteydenottoa Unkarista ennen maahan saapumistani. Tätä hieman muiden suomalaisten kanssa ihmeteltiin, sillä kaikille muille oli tullut edes jotain sähköpostia koskien vaihto-opiskelua Unkarissa. Mennessäni tekemään rekisteröintiä kävi ilmi että paikallinen erasmus-toimisto ei ollut vastaanottanut minkäänlaista hakemusta tai muuta paperia minun nimelläni varustettuna. Vieläkin on epäselvää kuinka virhe oli syntynyt, sillä TTY:ltä hakemukseni oli lähetetty samalla kuin kaikkien muiden kolmen BME:lle hakeneen ja heidän tietonsa kyllä olivat tulleet perille.  Hakemukseni lähetettiin uudestaan ja parin päivän päästä sain rekisteröitymisen yliopistoon tehtyä.

Kurssirekisteröinnit tehtiin erasmus-toimistosta Neptun-järjestelmään, joka vastaa TTY:llä käytössä olevaa POP:ia. Rekisteröinnit tehtiin alkuperäisen opintosuunnitelman perusteella, mutta koska kaikkia silloin valitsemiani kursseja ei ollut opetuksessa tänä keväänä, jouduin tekemään lähes koko opintosuunnitelman uudelleen. Koska valitsemiani kursseja ei ollut tarjolla, jouduin valitsemaan kursseja, jotka olivat vähemmän hyödyllisiä opintoihini Suomessa, mutta kuuluivat kuitenkin jossain määrin koulutusohjelmani piiriin.

Valitsin seuraavat kurssit:

BMEGEMTAGA1 Materials Science and Testing, 6 ECTS

Kurssista oli luentoja noin kolme tuntia viikossa sekä koko jakson aikana neljä noin yhden tunnin laboratorio- tai laskuharjoitusta. Laboratorioista ei tarvinnut palauttaa raporttia. Muutenkin kurssi vaati opintopistemääräänsä nähden hyvin vähän työtä. Kurssin suorittamiseen riitti hyväksytysti suoritettu lopputentti. Kurssi oli kaiken puolin hyvin järjestetty ja opetus laadukasta.

BMEGEENAEGK Heat Engines 4 ECTS

Kurssista oli neljä tuntia opetusta viikossa, joista kaksi tuntia joka toinen viikko pakollisia laboratorioharjoituksia. Jokaisesta laboratoriokerrasta piti palauttaa raportti, joihin oli annettu valmiit pohjat kurssin kotisivulla, tosin useimmiten vain unkariksi. Kurssin pääluennoija ei ollut siitä parhaimmasta päästä, vaan luennot sisälsivät lähinnä luentokalvojen äänen lukemista. Kurssilla oli myös muutama vieraileva luennoija. Tiedotus kurssilla oli hoidettu melko huonosti ja monikin käytännön asia jäi kurssin aikana epäselväksi. Kurssin suorittamiseen tarvitsi hyväksytyt laboratorioraportit sekä hyväksytysti suoritetun lopputentin.

BMEGEÉPAG61 Heating, 4 ECTS

Kurssilla oli neljä tuntia luentoja viikossa. Sen lisäksi kurssiin kuului lyhyehkö harjoitustyö. Kurssin pääluennoija oli opiskelijaystävällinen ja kaikki käytännön asiat sujuivat ongelmitta. Kurssilla oli lisäksi muutama vieraileva luennoija. Kurssin suorittamiseen riitti hyväksytty harjoitustyö sekä tentti.

BMETKGTBX03 Introduction to Hungarian Culture, 2 ECTS

Unkarin kulttuurikurssi oli mielenkiintoinen lisä teknillisten opintojen pariin. Kurssilla oppi paljon hyödyllistä tietoa Unkarista ja sen historiasta. Kurssilla ei ollut mitään tarkkaa opetusohjelmaa vaan tunneilla käytiin läpi lähinnä vastauksia opiskelijoiden tunnilla esittämiin kysymyksiin. Kurssin suorittamiseksi tuli kirjoittaa viisisivuinen essee jostakin unkarin kulttuuriin liittyvästä aiheesta. 

5. Asuminen ja toimeentulo

Vaihto-opiskelijoille ei tarjottu asuntoja yliopiston asuntoloista, joten jokaisen tuli hankkia asuntonsa itse. Itselle asunnonsaanti oli helppoa, sillä edellisellä lukukaudella BME:llä opiskelemassa ollut TTY:läinen tarjosi tyhjäksi jäävää asuntoaan seuraavaksi lukukaudeksi Budapestiin tuleville TTY:läisille. Asunto järjestyi siis pelkästään sähköpostiin vastaamalla ja kämppiksiksi sain yhden suomalaisen ja yhden espanjalaisen. Molemmat osoittautuivat loistotyypeiksi ja yhteiselo sujui ongelmitta. Paikan päälle saavuttuani menimme asuntoa vuokraavan yhtiön toimistoon kirjoittamaan vuokrasopimuksen. Takuuvuokran maksoimme edellisille asukkaille, poismuutettuamme saimme takuuvuokran takaisin toimistolta. Asunto sijaitsi loistavalla paikalla, Pestin puolella, lähellä kaikkea mitä tarvita saattaa. Yliopistolle pääsi kätevästi kahdessa kymmenessä minuutissa raitiovaunulla. Vuokra oli hieman suurempi kuin kelan myöntämä asumistuki, mutta vuokrasopimuksen kelaan lähettämällä tuen sai nostettua vuokran suuruiseksi.

Vuokra maksettiin joka kuukausi käteisellä asuntotoimistoon. Melkein kaikkeen muuhunkin tarvitsi käteistä, vaikka monissa kaupoissa ja ravintoloissa pystyi maksamaan luottokortilla. Itse nostin aina tarvittaessa käteistä luottokortillani pankkiautomaateista, joita löytyi helposti ympäri kaupunkia. Puhelinliittymän sai ilmaiseksi liittymällä ESN:n jäseneksi ja lisää puheaikaa sai ladattua pankkiautomaateista. 

6. Vaapa-aika

Vapaa-ajan viettomahdollisuuksia oli tarjolla lähes rajattomasti. Näkemistä ja tekemistä riitti jo pelkästään Budapestissä, mutta sieltä käsin oli helppo matkustaa myös muualle Unkariin sekä Eurooppaan. Bussit ja junat kulkivat lähes kaikkialle ja jo muutamassa tunnissa saatoit olla toisessa maassa.

Itse halusin myös urheilla kaikkien, ei niin liikunnallisten, opiskelijatapahtumien lisäksi. Maksoin kuukausikortin eräälle kuntosalille, jossa tarjottiin erilaisia jumppia ja muita ohjattuja tunteja useita kertoja päivässä. Kuukausikortin hinta oli vajaa kolmekymmentä euroa. Menin mukaan myös BME:n judokerhon toimintaan, onhan judo ollut tärkein harrastukseni jo reilut kymmenen vuotta. Harjoituksia oli kahdesti viikossa ja ulkomaalaiset otettiin siellä hyvin vastaan. Yliopiston tiloissa järjestettiin myös paljon muuta urheilu- ja harrastetoimintaa, josta sai infoa esimerkiksi mentoreilta.