Maija Saarinen - 2005: Budapest University of Technology and Economics, Unkari

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Maija Saarinen
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Budapest University of Technology and Economics, Unkari
Aika
05.09.2004 - 31.05.2005
Vaihto-ohjelma


Vaihtovuoden valmistelut

Olin päättänyt jo opiskelun aloittaessani, että lähden vaihtoon jonain päivänä. Unkari vaikutti hyvältä vaihtoehdolta, hintatasoltaan suhteellisen edullinen maa keskellä Eurooppaa. Sinne siis. Oli myös mukava lukea edellisten lähtijöiden matkakertomuksista, että paikallinen kv-koordinaattori Eszter pitää opiskelijoistaan huolta. Lopullinen hyväksyminen koululta jatko-ohjeineen tuli kesän alussa. Kaikki pyydetyt dokumentit kannattaa toimittaa, jotta löytyy opiskelijalistoilta lukukauden alkaessa.

Ennen matkalle lähtöä piti tietysti hankkia matkaliput, jotka ostin Kilroyn kautta. Matkavakuutuskin kannattaa hankkia, sillä se on sairauden tai tapaturman sattuessa hyvä olla (Budan puolella sijaitsevalla kansainvälisellä terveysasemalla kelpasivat suoraan lähes kaikkien suomalaisten vakuutusyhtiöiden matkavakuutuskortit). Myös eurooppalainen sairausvakuutuskortti on hyvä olla. Suomen KELA ei enää anna E-lomakkeita ja Unkarissa ei tämän uuden kortin päälle kukaan ymmärtänyt mitään, mutta eiköhän siellä aleta ymmärtää, kun maan pitäisi siirtyä itsekin käyttämään kyseistä korttia. Kortti kelpasi kuitenkin yliopistolla, kun rekisteröityessä piti olla olemassa sairausvakuutus. Tein Suomessa myös väliaikaisen muuttoilmoituksen Unkariin

Lisäksi hankin Visa-kortin, kahdella kortilla on nostovaraa enemmän ja aina oli kortti joka kelpasi (Visa tai Visa Electron). Visa Electronilla ei pysty mm. maksamaan lentolippuja, joten joku muukin kortti on hyvä olla.

Vaihto-opiskeluani rahoitin Erasmus-apurahan ja opintotuen lisäksi Maa- ja vesitekniikan tuki ry:n ja Rakennusinsinööriliiton apurahoilla.

Ensimmäiset päivät

Olin lähdössä matkaan yksin, mutta lensin lopulta viiden muun suomalaisen kanssa samalla lennolla, mikä oli mukavaa. Paikan päällä olisi ollut orpo olo, sillä asuntoasiat eivät meidän kohdallamme menneet aivan sujuvasti. Saapuessamme meidät oli laitettu asuntoon, joka oli kyllä mukava, mutta kun omistajalle selvisi ettemme aio viipyä koko viikkoa vaan vain sen aikaa, kun etsimme asuntoa, alkoi päivävuokra kohota ja päätimme lähteä asunnosta. Vietimme 2 yötä hostellissa, kunnes löytyi asunto. Paikalliset tutorit auttavat asunnon etsimisessä ja ovat muutenkin suureksi avuksi mm. vuokrasopimuksen teossa. Asunnon haku tuntui jo aika epätoivoiselta, mutta lopulta löysimme ihan mukavan kämpän suhteellisen läheltä yliopistoa ja keskustaa. Asuntolat ovat varsinkin syksyllä niin täynnä, että niistä ei löydy kaikille paikkaa, joten asunnon etsintään kannattaa varautua. Keväällä muutin asumaan asuntoon, josta eräs vaihto-oppilas muutti pois, joten asunto oli jo valmiina palatessani.

Ensimmäisinä päivinä hoidettiin myös rekisteröinnit, täytettiin lomakkeita sekä tehtiin lukujärjestykset. Tarjolla olevat kurssit selviävät vasta paikan päällä, vaikka opintosuunnitelma pitääkin tehdä jo hakiessa.

 
Paperisota Unkarissa

Yliopistolta saa opiskelijakortin, joka pitää uusia aina kahden kuukauden välein. Vaihto-opiskelijoille ei anneta pysyviä opiskelijakortteja. Passikuvia kannattaa varata mukaan muuhunkin kuin vain opiskelijakorttia varten.

Unkarissa pitää hakea oleskelu-lupa, sillä se ei ole vielä Schengen-maa. Oleskelulupaa varten tarvitsee ainakin mm. vuokrasopimuksen, todistuksen tuloista (todistuksen opintotuesta saa ennen matkalle lähtöä Kelasta), paikalliselta yliopistolta todistuksen opiskelusta, eurooppalaisen sairausvakuutuskortin ja passikuvan. Oleskelulupa pitää hakea 90 pv:n sisällä maahan saapumisesta ja sen käsittely kestää muutaman viikon. Kun oleskeluluvan on saanut, pitää käydä rekisteröimässä osoite kaupunginosan virastossa. Osoitteen rekisteröinti jäi minulta väliin. Se on kuitenkin hyvä olla tehtynä, jos joutuu tekemisiin poliisin kanssa tai haluaa vuokrata vaikka videoita.

Elinkustannukset ja hintataso

Selvisin koko vuoden kahdella luottokortillani. Kortilla nostamiselle tulee kyllä hintaa ulkomailla, muta ilmaista ei ole myöskään tilin avaaminen ja rahan siirtäminen sille Suomesta.

Ruoka ja syöminen yleensä on Unkarissa edullista. Varsinkin vihannekset, hedelmät ja leipä ovat edullisia. Ravintoloita löytyy sekä edullisia että kalliita, ihan mitä vain hakee.

Vuokraan tulee helposti ulkomaalaislisä eikä sitä oikein pysty välttämäänkään. Mutta vuokrat eivät silti nouse liian korkeiksi suomalaisille. Ja Kelalta saa suuremmalla vuokralla korotuksen asumistukeen, kun lähettää sinne vuokrakuitin tai vuokrasopimuksen. Kaasu on edullisempaa kuin sähkö, joten se on halvempi lämmitysmuoto.

Julkinen liikenne ja matkustaminen yleensä on todella halpaa Unkarin sisällä. Unkarilaisella opiskelijakortilla saa hyvät alennukset lipuista.

Pääsymaksut museoihin yms. ovat puoli ilmaisia tai sitten niitä ei ole.

Kieli ja kulttuuri

Unkarin kieli ei ole mistään helpoimmasta päästä, mutta kurssille kannattaa silti mennä (ja valita se miesopettaja). Kaikissa paikoissa ei todellakaan osata englantia ja on suureksi avuksi, kun osaa kieltä edes muutaman sanan. Ja ainakin kieli on suomalaiselle huomattavasti helpompaa kuin amerikkalaisille.

Myös kulttuurin kurssille kannattaa mennä, sillä siellä saa tietää kivoja paikkoja, joissa kannattaa käydä. Lisäksi saa tietoa siitä, miten maan historia on vaikuttanut unkarilaisten elämään ja kulttuuriin. Paikan päällä huomaa edelleen monia asioita, jotka ovat jäänteitä sosialismin ajalta. Lisäksi Unkari on hyvin paljon miesten valtakunta, mutta siihen ei näin vaihto-oppilaana juuri törmää. Ihmettelee vain välillä.

Unkarilaiset saattavat vaikuttaa alkuun sulkeutuneilta ja vaikeilta tutustua, mutta ovat yleensä oikein mukavia ja vieraanvaraisia. Kannattaa hankkia unkarilainen ystävä, jos haluaa oppia tuntemaan kulttuuria ja tapoja. Esimerkiksi tutoreiden kanssa on helppo ystävystyä.

Opiskelu

BUTE:sta löytyy englanninkielisiä kursseja runsaasti. Ja jos ei niitä ole omassa koulutusohjelmassa, niin aina löytyy jotain muuta kiinnostavaa. Englanniksi luennoitavat kurssit selviävät vasta ensimmäisinä päivinä yliopistolla. Rakennustekniikalla oli minulle huonosti sopiva tarjonta, joten luin paljon Central-European Studies – kokonaisuuteen kuuluvia kursseja.

Suoritin syksyn aikana seuraavat kurssit, yhteensä 17 ects:
Intensive Hungarian Language (2 ects)
Technology as a Social Problem (3)
Introduction to Hungarian Culture (3)
Economy, Environmental Policy in Hungary (2+1)
History of Central Europe (3)
Literature in Juxtaposition (3).

Keväällä suorittamani kurssit, yhteensä 9 ects:
History of Science and Technology (3)
Intensive Hungarian Language (3)
Introduction to Modern Hungarian Literature (3)

Opiskelu on suhteellisen rentoa ja Erasmus -vaihto-oppilaille myös hyvät arvosanat irtoavat suhteellisen helposti. Yleensä arviointiperusteena on joko tentti tai essee aiheesta. Tenttien ajoista yms. pystyy yleensä neuvottelemaan helposti, mutta keväällä se ei ainakaan onnistunut Tuotantotalouden laitoksen kanssa, joten muutama opintoviikko jäi saamatta.

Tutorointi

BUTE:sta löytyy innokkaita tutoreita, jotka kyllä auttavat asiassa kuin asiassa. Liittyi se sitten opiskeluun tai muuhun elämään. Tutorit ovat myös helpoin tapa saada kosketusta paikalliseen väestöön. Tutorit mm. järjestävät lukukausien aikana bileitä ja vierailuja eri paikkoihin Budapestissa sekä myös matkoja eri puolille Unkaria.

Vapaa-aika

Vapaa-ajalle Budapestissa riittää tekemistä. Kaupungissa on lukematon määrä ravintoloita ja kahviloita, jotka ovat ihan kohtuullisen hintaisia. Ihania kakkuja voi maistella Pestin puolelle lähellä Margit-siltaa sijaitsevassa Europa-kahvilassa. Budapestissa riittää tekemistä myös, jos shoppailu kiinnostaa. Kaupungissa on monta suurta kauppakeskusta ja lisäksi katujen varret täynnä kauppoja. Myös mukavia baareja löytyy ympäri kaupunkia. Nähtävyyksiä ja museoita riittää enemmän kuin missä ehtii käydä.

Luonnosta Budapestissa pääsee nauttimaan lähinnä Budan vuorilla tai sitten kaupunginpuistossa tai Margit-saarella. Vappuna kannattaa mennä juhlimaan vappua suomalaisten piknikille Margit-saarelle. Margit-saarella on myös mukava pelailla tms.

Kaupungin kylpylät ovat vierailemisen arvoisia. Kaupunginpuistossa sijaitseva Szechenyi-kylpylä ainakin kannattaa käydä katsastamassa. Maa on muutenkin kuuluisa kylpylöistä, joten niissä kannattaa käydä muuallakin kuin vain Budapestissa.

Matkat

Unkari sijaitsee niin keskellä Eurooppaa, että siellä ollessa kannattaa ehdottomasti matkustella myös naapurimaihin ja vaikka vähän kauemmaksikin. Kansainväliset junaliput eivät ole hurjan kalliita (yleensä sitä kalliimpia, mitä useamman rajan ylittää) ja hostelleissa yöpyy edullisesti. Syksyn aikana kävin Tsekissä Prahassa ja Puolassa Krakovassa sekä Slovakiassa. Keväällä matkat suuntautuivat Itävaltaan Wieniin, Sloveniaan ja Kroatiaan. Erityisesti pidin Sloveniasta, vaikka maa on pieni, oli siellä todella paljon näkemistä ja kokemista ja ihmiset ystävällisiä.

Unkarissa matkustaminen oli todella halpaa ja vuoden aikana vierailin ainakin Miskolcissa, Morissa, Szentendressä (Skanzenilla), Balaton-järvellä, Esztergomissa, Egerissä ja Visegradissa. Matkat taittuvat helposti junalla, Egerin matka oli tutoreiden järjestämä ja sinne menimme linja-autolla ja Visegradiin teimme risteilyn pitkin Tonavaa.

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan vaihtovuosi oli hieno kokemus. Kannattaa ehdottomasti lähteä, jos vähänkin tekee mieli. Elämä ulkomailla ei ole aina yhtä juhlaa ja kotiinkin tulee ikävä aina välillä, mutta nyt on tallessa paljon hienoja muistoja. Eikä kaduta yhtään.

Tampere 9.11.2005