Maria Valtari - 2004: Pontificia Universidad Católica de Chile, Chile

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Maria Valtari
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Pontificia Universidad Católica de Chile, Chile
Aika
01.08.2003 - 31.07.2004
Vaihto-ohjelma
GE4


Matkakertomus vaihto-opiskelustani Pontificia Universidad Católica de Chilessä, Santiago de Chilessä, lukuvuonna 2003-2004.

Santiago ja Chile

Chilen mielenkiintoinen maantieteellinen muoto, yli 4000 kilometrin pituus ja maksimissaankin alle 200 kilometrin leveys, tarjoaa matkailijalle kaikkea jäätiköistä Atacaman autiomaahan, jossa mitattavaa sadetta ei ole paikoin saatu vuosikymmeniin. Yli 40% Chilen noin 15 miljoonasta asukkaasta asuu vuorten ympäröimässä pääkaupungissa Santiagossa ja kirkkaana päivänä näkymä metropolista lumisine vuorenhuippuineen on uskomattoman kaunis. Näitä kirkkaita päiviä ei vuoteen tosin kovin monta mahtunut, sillä Santiago on yksi maailman saastuneimmista kaupungeista ja taivas kroonisesti smog-vaipan harmauttama.

Santiago ei ole kauneutensa tai kulttuuritarjontansakaan puolesta Buenos Airesin veroinen Etelä-Amerikan Pariisi, mutta eittämättä sillä on oma viehätyksensä. Näkemistä ja kokemista kaupungissa riittäisi vuosiksi. Kuriositeettina voidaan mainita esimerkiksi vuonna 2003 valmistunut, Etelä-Amerikan moderneimmaksi tituleerattu La Farfanan jätevedenpuhdistamo, joka kuuluu maailman viiden suurimman jätevedenpuhdistamon joukkoon.  

Jos kuitenkin Santiagon vilinästä tahtoo  välillä pois, parin tunnin linja-automatkalla pääsee joko pitkille Tyynenmeren hiekkarannoille tai vaihtoehtoisesti Andeille hiihtämään. Muuten maan valtava pituus vaikeuttaa ainakin viikonloppumatkailua. Joulu-helmikuun kesälomalla onneksi ehdin  tutustua hyvin Chileen ja vähän naapurivaltioihinkin. Linja-autoillahan pääsee vaikka koko mantereen päästä päähän edullisesti, jos vain istumalihakset kestävät.

Opiskelu

GE4-vaihto-ohjelmassa on mukana kolme chileläistä yliopistoa, joista valitsin melkoisen mielivaltaisesti Pontificia Universidad Católica de Chilen, joka on nimensä mukaisesti Vatikaanin hyväksymä katolinen yliopisto. PUC on toinen Chilen kahdesta arvostetuimmasta yliopistosta valtiollisen Universidad de Chilen ohella ja käsittääkseni tasokas eurooppalaisellakin mittapuulla. Yliopiston lukukausimaksut ovat korkeat, vaikka se osittain valtion rahoittama onkin, ja ainakin paikallisten keskuudessa se tunnetaan paitsi korkeatasoisena, myös jokseenkin konservatiivisena ja elitistisenä opinahjona.

Yliopiston noin kaksikymmentä tuhatta opiskelijaa ovat jakautuneet neljälle eri kampusalueelle, joista suurimmalla San Joaquín –kampuksella sijaitsevat myös insinööritieteiden osastot. Valitsin kursseja lähinnä hydrauliikan ja ympäristötekniikan osastoilta ja lisäksi opiskelin muutaman opintoviikon verran espanjan kieltä ja chileläistä kulttuuria. Opiskeleminen ei käytännössä poikennut paljonkaan Suomessa totutusta, mutta esimerkiksi luennoilla oli läsnäolopakko ja oman tietokoneen puute vaikeutti kurssien suorittamista huomattavasti.

Opintoviikkoja ei ropissut rekisteriin vaihtovuoden aikana ehkä aivan samalla tahdilla kuin koto-Suomessa, mutta muuten vuoden kokonaissaldo jäi huimasti positiiviseksi. Luentosalien ulkopuolella oppi vähintään yhtä paljon kuin sisäpuolella ja koen saaneeni vaihdoltani kaiken sen, mitä lähdin hakemaankin. Tai oikeastaan vähintään tuplasti sen, sekä muutaman kultaakin kalliimman ystävän.