Marko Heikkilä - 2010: National University of Singapore, Singapore

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Marko Heikkilä
Koulu
Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
National University of Singapore, Singapore
Aika
11.01.2010 - 10.05.2010
Vaihto-ohjelma


Singapore on piskuinen kaupunkivaltio Kaakkois-Aasian sydämessä. Maasta löytyy kuitenkin melkein saman verran asukkaita kuin Suomesta. Valtaosa väestöstä on kiinalaisia, mutta joukkoon mahtuu myös monia muita kansallisuuksia. Tämän vuoksi Singaporea voisi kutsua jonkinlaiseksi kulttuuriseksi sulatusuuniksi. Pääkielenä Singaporessa on englanti ja kiina, mut jotain kaupungin kulttuurillisesta rikkaudesta kertoo myös se, että suurin osa esimerkiksi kylteistä on myös malaijiksi sekä tamiliksi.  Ilmasto Singaporessa on hyvin kuuma ja kostea. Keskilämpötila on yli 30°C ympäri vuoden ja kosteusprosenttikin pysyttelee 80% paremmalla puolella. Päätin lähteä Singaporeen, koska aasialaiset kulttuurit ovat jollain tavalla aina kiehtoneet. Valintaan vaikutti myös se, että maassa puhutaan valtakielenä englantia.

Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa

Hakuprosessi Singaporeen alkoi aikaisessa vaiheessa. Hain vaihtopaikkaa syksyn 2008 haussa koko lukuvuodeksi 2009/2010, mutta päätin kuitenkin myöhemmin olla vain puoli vuotta. Todistuksen kelvollisesta englanninkielen taidosta sai kielikeskuksen englanninkielen opettajalta. Joillekin osastoille vaaditaan TOEFL-kielitodistus. Hakuprosessi vaihtoon on itsessään aika lyhyt ja simppeli, mutta lähtöä edeltävät järjestelyt vaativat sitäkin enemmän aikaa ja vaivaa. Käytin ehkä liiankin paljon aikaa ja energiaa sopivien kurssien löytämiseen. Suosittelen valitsemaan ennakkoon useampia kursseja, koska niiden pois jättäminen on helpompaa kuin kursseille ilmoittautuminen myöhemmin.  Päätin koota vaihtokursseistani, jotka liittyivät suurimmaksi osaksi rakennustalouteen, toisen sivuaineen opintokokonaisuuteeni.

Rahoitusjärjestelyt voi hoitaa monella tapaa. Päätin itse olla töissä täysipäiväisesti edeltävän syksyn ennen vaihtoon lähtöä ja hankkia rahaa matkaa varten. Stipendejä on jaossa runsaasti ja niitä kannattaakin hakea sekä oman että läheltä liippaavien alojen  yhdistyksiltä ja järjestöiltä. Kuulin jopa, että urheiluseurat ovat myöntäneet stipendejä vaihtoon lähteville.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse Singaporeen viisumia. Maahan tullessa myönnetään yleensä 30 päivän viisumi. Opiskeluajaksi voidaan myöntää opiskelijaviisumi, mutta kaikki opiskelijat eivät sitä edes aina hanki. Jos tulee matkustettua vaihtoaikana enemmän, viisumi tulee uusittua automaattisesti.

Singapore on maana turvallinen ja terveydenhuolto on länsimaisella tasolla. Jos tohtii kuitenkin matkustella vaihdon aikana, suosittelen ottamaan matkavakuutuksen. Vakuutusmaksuissa on suuriakin eroja joten kannattaa vertailla eri vakuutusyhtiöiden tarjontaa. Itselleni halvin ratkaisu oli ottaa nuorisovakuutus ja tähän lisäksi muutama lisäkuukausi.

Käytännön asiat vaihtokohteessa

National Universityn of Singaporen (lyh. NUS) kampusalueelta löytyy monta eri opiskelija-asuntolaa. Suurin näistä, missä itsekin asuin, on Prince George`s Park Residences (PGPR), joka on suurin näistä. Valtaosa vaihto-opiskelijoista asuu myös siellä. Alueelta löytyy oma kauppa, kaksi isoa ruokalaa, kaksi ravintolaa, kuntosali ja erilaisia urheilutiloja.

Yliopiston palveluista mainittakoon ainakin ilmaiset shuttle bussit kampusalueella. Reittejä on useita. Yliopistoalueelta löytyy liikuntakeskittymä, josta löytyy useita urheiluhalleja, uima-altaat ja kuntosali. Ympäri kampusaluetta voi löytää useita koripallo- sekä tenniskenttiä.

Kampusalueelta löytyy oma terveysasema ja hammashoitola. Terveyspalvelut eivät ole ilmaisia, mutta eivät kalliitakaan. Lääkkeet saa yleensä mukaan samantien. Terveysasemalla saa hoidettua kuntoon myös puuttuvat rokotteet ja esimerkiksi malarian estolääkityksen, mikäli tällaiset on ennen matkaa jääneet ottamatta.
Hintataso Singaporessa on Suomeen verrattuna halvempi, mutta verrattuna muuhun Kaakkois-Aasiaan se on jokseenkin kalliimpi. Kampusalueen ruokaloiden hinnat ovat edullisempia keskustan vastaaviin verrattuna. Aterian juomineen saa noin kahdella eurolla. Maitotuotteet ovat yleisesti kalliimpia kuin Suomessa, mutta hedelmät ja vihannekset taas halvempia.

Opinnot

Kurssit on melko samankaltaisia kuin Suomessa. Luentoja ja harjoitusryhmiä on samaan tapaan. Ainoana poikkeuksena on ryhmätöiden suuri määrä. Suoritin kevään mittaan neljä eri kurssia ja jokaisessa oli ainakin yksi isompi ryhmätyö. Paikallisten opiskelijoiden opiskelumotivaatio on korkea ja kilpailu kovaa joten, jos mielii saada hyvän arvosanan kurssista  täytyy sen eteen tehdä melkoisesti töitä.

Vapaa-aika, harrastukset ja matkat Singaporen yöelämä on vilkas ja kaupungista löytyy monia tasokkaita klubeja. Joka keskiviikko, ainakin lukuvuoden aikana, järjestetään Ladies Night- niminen teemailta, jolloin naiset pääsevät ilmaiseksi sisään suurimpaan osaan klubeja ja saavat nauttia muistakin eduista illan aikana.

Singaporen eteläpuolelta löytyy  huvittelusaari Sentosa, josta löytyy Singaporen parhaat rannat. Saarelta löytyy myös Universal Studiosin  huvipuisto, casino ja hotelleja. Myös elokuvateattereita löytyy monia ja hinnat ovat Suomeen verrattuna halvat.

Kampusalueella on erittäin hyvät mahdollisuudet urheiluun ja suurin osa palveluista on opiskelijoille vielä ilmaisia. Eri urheiluklubeja löytyy myös useita. Tarjontaa löytyy aina itsepuolustuslajeista sukellukseen. Yliopistolla järjestetään myös paljon erilaisia tapahtumia aina konserteista yliopiston omiin Talent- kilpailuihin. Kevään aikana järjestetään NUS Arts Festival, jolloin ohjelmaa on tarjolla vielä rutkasti enemmän.
Jos haluaa matkustella vaihtoaikana, Singapore tarjoaa oivan kotipesän sijaintinsa puolesta. Monet halpalentoyhtiöt lentävät päivittäin Singaporesta useisiin Kaakkois-Aasian kohteisiin. Malesian puolelle pääsee myös bussilla ja junalla. Viidakkojuna kohti Perhentianin paratiisisaaria on kokemuksen arvoinen!

Vantaalla, 18. elokuuta 2010

Marko Heikkilä