Mart Kaukonen - 2012: Tallinna Tehnikaülikool, Viro

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Mart Kaukonen
Koulu
Lapppeenrannan teknillinen yliopisto
Matkakohde
Tallinna Tehnikaülikool, Viro
Aika
22.08.2011 - 28.01.2012
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Vaihto-opiskelu oli ollut mielessäni hautumassa jo jonkin aikaa ja yhdessä kv-koordinaattorin kanssa kävimme läpi mahdollisia kohteita. Koska halusin käydä kursseja, joita voin sisällyttää tutkintooni, niin nopeasti vaihtoehdot karsiutuivat ja lopulta löytyi se kaikkein kiinnostavin kohde, Tallinna University of Technology Virossa.

Asuminen

Asunnon löytäminen osoittautui yllättävän hankalaksi keskustasta, sillä yksityiseltä ei haluttu vuokrata alle vuodeksi. Omassa tapauksessa asuntoa tarvittiin syyslukukaudeksi, joten tämä aiheutti omat haasteensa asunnon löytämiseksi. Lopulta löytyi kuitenkin kalustettu asunto, jota vuokrattiin myös lyhyemmäksi aikaa. Tämä näkyi tosin myös vuokrassa. Jaoin asunnon toisen samassa yliopistossa opiskelleen kanssa ja vuokrani riippui mm. sähkön ja veden kulutuksesta. Vuokrani oli noin 340e – 370e. Talvea kohti vuokran hinta nousi lämmityskulujen takia. Yliopiston kampusalueella oli myös opiskeluasuntoja, mutta näitä ei ollut kovinkaan paljon. Opiskelija-asunnot olivat kaikki varattu jo hyvissä ajoin, joten nämä eivät olleet vaihtoehtona.

Opiskelu

Lukukausi alkoi 22.8.2011 ja päättyi 28.1.2012. Paljon aikaa ja vaivaa meni kurssien selvittelyyn ja siihen, että sain tietää mitä kursseja voin sisällyttää tutkintooni. Edellisvuoden opinto-opas oli kuitenkin sen verran muuttunut, että vain osa kursseista oli alkuperäisen suunnitelmani mukaisia. Kurssien selvittäminen paikan päällä oli suuren vaivan takana, sillä yliopistolla on käytössä sähköinen järjestelmä, jonka arvioisin hyvin monimutkaiseksi. Minulle oli nimetty tutori, jonka tarkoituksena oli auttaa alkuun pääsemisessä. Mutta koska en tavannu häntä koskaan syystä tai toisesta, niin jouduin kovin paljon selvittelemään asioita sekä itsenäisesti, että yliopisto kv-koordinaattorin kanssa. Suurin ero omaa yliopistooni oli se, että Tallinnassa tutkinto-opiskelijoille oli lukujärjestykset tehty valmiiksi, eikä heidän täten tarvinnut huolehtia kursseista. Vaihto-opiskelijalle tämä oli suuri haaste, kun kursseja tuli otettua monestakin eri vuosikurssitasolta ja eri tiedekunnista. Ja vuosikurssitasot oli nimetty epäloogisila kirjainyhdistelmillä, joten alussa oli sopivien kurssien haalimisessa yllättäviä hankaluuksia.

Opintopisteitä kertyi syyslukukauden aikana 24, jotka sain sisällytettyä tutkintooni suunnitelmieni mukaan. Kurssit käytiin kaikki englanninkielellä, paitsi viron kielen kurssi, jossa opettaja osasi puhua sujuvaa suomea. Viron kielen kurssilla kaikki oppilaat yhtä poikkeusta lukuunottamatta olivat suomalaisia tutkinto-opiskeloita. Yksi mielenkiintoisimmista kursseista oli Sustainable Water Management, jossa pääsimme vierailemaan Tallinna Vesi –yrityksen jätevesipuhdistamolla, joka oli hyvin mieleenpainuva kokemus.

Yksi suurimpia yllätyksiä opiskelussa oli, ettei vaihto-opiskelijoita ollut tekniikan kursseilla ollenkaan. Muutama ulkomaalainen tutkinto-opiskelija kuitenkin löytyi, mutta pääasiassa virolaisia. Vaikka osallistuin myös kauppatieteiden kursseille, niin niissäkään vaihto-opiskelijoita ei juurikaan ollut. Myös osallistujamäärät luennoilla olivat pieniä.

Koulurakennus oli suurilta osin uusittu kirjastoa myöten, joten puitteet olivat erittäin hyvät opiskelua varten. Kirjasto olikin erinomainen paikka opiskella. Myös koulun ravintolat olivat laadultaan todella hyviä ja hinnaltaan verrattavissa Suomen yliopistojen ruokien hintaan. Huomattavaa kuitenkin on, ettei Viron yliopistoissa kouluruokailiua tueta, joten kaikille, myös koulun ulkopuolisille, oli sama hinta annoksille. Erityisen mieleenpainuvaa oli ravintoloiden halvat kakkupalat, joita tuli usein maisteltua yliopiston viihtyisissä ja uusituissa ravintoloissa. Koulurakennuksessa toimi myös oppilaskunta, jolla oli koko päivän auki olevat omat tilat ja kahvilansa. Kahvilan erikoisuutena oli, että siellä sai olutta ja siideriä hanasta. Myös vahvempia alkoholeja tarjoiltiin.

Tallinna kaupunkina

Tallinna on varmasti monille suomalaisille tuttu ja oli myös minullekin ennestään tuttu. Reilun 400 000 asukkaan kaupungissa käy paljon turisteja, mutta tämän lisäksi Tallinnassa asuu myös paljon opiskelijoita. Suuri yllätys oli suomalaisten opiskelijoiden määrä, jota ei voi olla huomaamatta. Suomalaisiin opiskelijoihin törmää niin kaupungilla kuin yliopistolla jatkuvasti. Suomalaiset ovat myös tunnettu kansa Tallinnassa ja suomea osataan puhua etenkin paikoissa, joissa turistit käyvät. Toisaalta, viron kieli on niin lähellä suomen kieltä, että monet asiat ymmärtää ilman sanakirjaakin. Tallinnassa myös liikenneruuhkiin kannattaa varautua, joka voi osoittautua hyvinkin piinaavaksi. Kun ihmiset pääsevät töistä, niin tien päällä liikkumista kannattaa välttää, sillä tiet ovat käytännössä kaikki tukossa. Tällöin kannattaa suosia ratikkaa tai sitten ihan vain kävellä. Parasta Tallinnaa tarjoaa mielestäni sen vanha kaupunki. Vanhassa kaupungissa ei käytännössä autoja liiku ja se on pyritty pyhitämään ainoastaan kävelyä varten. Vanhan kaupungin lukuisat ravintolat, kahvilat, putiikit ja yökerhot tarjoavat varmasti jokaiselle jotakin. Jo itse vanha kaupunki on jo sinänsä niin miellyttävä paikka, että aika menee kivasti pelkästään ihmetellessä vanhoja rakennuksia ja elämää kaduilla.

Vapaa-aika

Yliopiston ylioppilaskunta ja Erasmus Student Network (ESN) –verkosto toimivat hyvin aktiivisesti järjesteän tapahtumia opiskelijoille vapaa-aikoina. Kohteina olivat muun muassa turistinähtävyydet ja yritysvierailut. Tapahtumat olivat kuitenkin järjestäen hyvin suosittuja, joten vain nopeimmilla oli mahdollisuus osallistua niihin. Itse kävin esimerkiksi Saku oluttehtaalla, joka oli kiehtova kokemus. Myös lukuisia opiskelijabileitä järjestettiin niin vaihto-opiskelijoille kuin yliopiston kaikille opiskelijoille. Joten melkein joka viikonlopulle ja monesti myös viikonpäiville oli jotain juhlia jossain. Monesti näihin myös osallistuin ja oli hyvin hauskaa.

Yksi  erityisesti mieleenjäänyt opiskelijatapahtuma oli ESN Sea Battle, johon osallistui vaihto-opiskelijoita Virosta, Latviasta, Liettuasta, Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista yhteensä noin 2000 vaihto-opiskelijaa. Tällä reissulla tutustui hyvin moniin tuttavuuksiin ja matkan aikana oli paljon mukavaa ohjelmaa. Mikäli vaihto-opiskelee jossain edellä mainituista maista, niin suosittelen tätä tapahtumaa lämpimästi kaikille.

Vaihto-opiskelu Tallinnassa oli kaiken kaikkiaan hyvin ikimuistoinen. Olen hyvin tyytyväinen, että käytin mahdollisuuteni lähtä Erasmus-vaihtoon ja olen todellakin monta kokemusta rikkaampi. Ja se on tosiaan totta, että matkailu avartaa, vaikkei kotimaasta niin pitkälle menisikään.

Tampere 20.7.2012

Mart Kaukonen