Matti Karppinen - 2010: Kyung Hee University, Etelä-Korea

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Matti Karppinen
Koulu
Oulun Seudun Ammattikorkeakoulu
Matkakohde
Kyung Hee University, Etelä-Korea
Aika
26.08.2010 - 29.12.2010
Vaihto-ohjelma


Yleiskuvaus

Vietin vaihto-opiskelu lukukauden Etelä-Korealaisessa Kyung Hee Universityssa, joka sijaitsee pääkaupunki Soulin kupeessa. Etelä-Korea on maana varsin kiehtova ja Suomesta käsin katsottuna vähemmän tunnettu maa verrattuna esimerkiksi naapuri Japaniin. Ennen hakuprosessin alkua ei kohteesta ollut juurikaan muuta kuin hiukan yleistietoa lukion historian tunneilta, lähinnä Korean sodasta ja maan jakautumisesta kahtia sen seurauksena. Jonkin verran tietoa oli myös tänne puolelle maailmaa kantautuneista uutisista rajanaapurin Pohjois-Korean kanssa kinailusta sekä P-Korean autoritäärisestä johtamistyylistä.

Kun valitsin hakukohteekseni Kyung Hee Universityn aloin myös etsimään tietoa maasta itsestään. Etelä-Korea on yksi Aasian ns.”Tiikeri talouksista” maa on kehittynyt ja elintaso eurooppalaista tasoa. Maa on tunnettu elektroniikasta sekä auto- ja laivateollisuudesta. Itseä kiinnosti varsinkin paikallinen infrastruktuuri  yhdyskuntatekniikan suuntautumiseni vuoksi. Myöskin paikallinen koulu- ja yliopistojärjestelmä ennakkoon ajateltuna vaikutti vähintäänkin Suomen tasoiselta.

Järjestelyt ennen matkaa

Ihan aluksi kun ajatus vaihtoon lähtemisestä heräsi marssin koulun kansainvälisten asioiden toimistoon. Sieltä sai hyvää informaatiota ja apua vaihdon suunnittelussa sekä kohteen valitsemisessa. Aika nopeasti valinta osui Etelä-Koreaan. Sen jälkeen toimiston henkilökunnan avustuksella käytännön asioiden ja papereiden pyörittely sujui aika mutkattomasti. Päätös hyväksymisestä tuli parissa kuukaudessa. Hyväksymispäätöksen jälkeen oli vuorossa rahoituksen järjestäminen. Koululta sain matka avustuksen joka oli tarkoitettu lentoihin mitkä olivatkin suurin yksittäinen kuluerä. Mvtt:n avustuksella rahoitin käytännön kuluja kuten asumisen, rokotukset, viisumin sekä muita pakollisia menoja . Ennen kesää hankintalistalla oli ensisijaisesti lennot sekä opiskelija viisumin hakemin Korean Suomen lähetystöstä. Muutama päivä ennen matkaa oli vielä hoidettavana viimeiset pakkailut, viimeiset järjestelyt sekä vastaanoton järjestäminen paikan päällä.

Paikanpäällä

Matka paikan päälle sujui ongelmitta ja perillä vastassa oli paikallinen opiskelija, joka auttoi minua pääsemään alkuun uudessa maassa. Jo ennen matkaa olin järjestänyt majoituksen kimppa huoneesta kampuksella sijaitsevasta asuntolasta. Vuokraan suhteutettuna huone oli aika vaatimaton, mutta kuitenkin ihan asuttava. Ensi vaikutelmat maasta ja koulusta, asuntola huonetta lukuun ottamatta, olivat aika huikeat. Kampus alue oli rakennuksineen, viheralueineen sekä urheilumahdollisuuksineen vaikuttava. Rakennukset olivat sisältä nykyaikaisia, mutta ulkokuori oli klassiseen tyyliin rakennettu valkoisesta kivestä, alueelta löytyi mm. koripallo-, tennis-, tekonurmi-, ja jalkapallokentät. Muutenkin kaupunki alue oli aika urbaania sillä suurkaupunki alueella asuu reilu 20 miljoonaa asukasta. Kampus sijaitsi noin 40 kilometriä keskustasta etelään Suwonin kaupungissa. Bussi yhteydet joka puolelle Soulia olivat hyvät sillä kampuksella sijaitsi monen linjan lähtö- ja päätepysäkki. Muutenkin julkinen liikenne oli helppo käyttää, halpa ja toimi erinomaisesti. Lisäksi kampuksen sisällä busseja sai käyttää ilmaiseksi. Keskusta alueella helpointa oli liikkua metrolla, joka oli moderni, siisti ja hiljainen.

Opinnot

Koulu alkoi ensimmäisen viikonlopun jälkeen kurssien valinnalla. Aluksi vaikeuksia tuotti kielimuuri, sillä koulun toimiston henkilökunta puhui englantia vain auttavasti. Alun sähläilyn ja vaikeuksien jälkeen saimme muutaman ystävällisen paikallisen opiskelijan avustuksella kurssit lukukaudelle valittua. Muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan tuli jonkun verran, sillä opintokokonaisuudet vaihtelee vuosittain ja lukukausittain. Loppujen lopuksi opiskelemani kurssit olivat rakennusjohtamisen perusteet, maaperätekniikka johon kuului myös laboratorio harjoitukset, lujuusopin jatkokurssi sekä ympäristö vaikutusten arviointi kurssi. Valitsin myöskin biologisen jätevesien käsittely kurssin, mutta opetuskielenä käytännössä olisi ollut professorin päätöksestä Korea, vaikka opintosuunnitelman mukaan kurssi olisi pitänyt olla englanniksi. Yritin myöskin ottaa Korean kielen peruskurssin, mutta se ei sopinut lukujärjestykseen, joten jouduin harjoittelemaan kielen alkeita paikallisten ystävien avustuksella.

Alun totuttelun jälkeen koulu alkoi sujumaan varsin mallikkaasti. Kursseilla olin lähes ainoa vaihto-oppilas, joten professorit vaativat samanlasta panostusta kuin muiltakin opiskelijoilta. Vaihto-opiskelijoiden vähyydestä huolimatta yliopisto oli hyvin kansainvälinen ja pääasiassa muut ulkomaalaiset opiskelivat siellä päätoimisesti. Kurssit olivat työmäärältään samaa tasoa kuin Suomessa, mutta teoriassa mentiin hiukan syvemmälle kuin käytäntöä painottavassa ammattikorkeassa. Erojakin opetuskulttuurissa oli. Professorit olivat erittäin kunnioitettuja, mikä liittyi osaltaan aasialaiseen vanhempia ihmisiä kunnioittavaan kulttuuriin. Varsinaisten asioiden sisäistämisen sijaan, ulkoa opettelu oli tärkeää ja kokeissa oli muistettava ulkoa vastauksia suoraan luento materiaalista.

Parasta opiskelussa kampuksella oli yliopistoalueen yhtenäisyys. Kaikki palvelut ravintoloista parturiin löytyi asuntolan yhteydestä, joten itse opiskeluun oli erittäin helppo niin halutessaan keskittyä. Varsinkin paikallisten opiskelun parissa kuluttama aika oli suurempi kuin eurooppalaisten, mutta toisaalta tehokkuuskin oli aika suhteellista. Kirjastoon opiskelemaan tulleista iso osa oli lähinnä nauttimassa hiljaisen ympäristön suomasta torkkujen mahdollisuudesta. Muutenkin ylipäätänsä kulttuuriin kuului näyttää ulospäin mahdollisimman hyvältä, ahkeralta ja menestyvältä. Ihmiset tekivät pitkää päivää töissä ja monen suurin motivaatio yliopisto opiskeluun oli toive päästä naimisiin tulevaisuudessa.

Vapaa-aika

Vapaa-ajan käyttö mahdollisuudet ympäri vuorokauden sykkivässä metropolissa olivat lähes rajattomat. Tekemistä löytyi jokaiseen makuun. Muutama esimerkkinä mainittakoon vaikka kissa kahvilat tai perinteiset teehuoneet. Opiskelijana tuli tietysti tutustuttua opiskelija kulttuuriin. Suosittua oli illallistaa korealaisessa ravintolassa itse porsasta tai nautaa grillaten, kyytipojaksi Sojua, joka on korealainen versio riisiviinasta. Rentoutuminen hoidettiin sitten paikallisissa kortteli kylpylöissä, joissa oli erilaisia kuumavesi altaita, saunoja sekä yleiset lepotilat torkkuja varten.

Mieleenpainuvimpia hetkiä oli reissut eteläiselle Jejun saarelle sekä tutustuminen Busanin vilkkaaseen satamakaupunkiin. Myöskin vierailu Pohjois- ja Etelä-Korean rajavyöhykkeellä oli varsin mieleen painuva kokemus varsinkin kun muutama viikko aikaisemmin pohjoinen oli ampunut kranaatteja etelän puolella, surmaten 2 siviiliä sekä 2 sotilasta. Raja-alue itsessään oli aika hämmentävä paikka, sillä alue oli valmiina joka hetki ottamaan vastaan toiselta puolelta tulevan hyökkäyksen. Alueen vaarallisuutta kuvaa hyvin edellisen viikon tapahtumat. Epäonninen, raja-alueella asuva, paikallinen viljelijä oli astunut yhteen alueen miljoonista jalkaväkimiinoista loukkaantuen vakavasti.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan päätös vaihtoon lähtemisestä osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Ennen kaikkea varsinkin kieli taito karttui rutkasti sillä yliopistolla olin ainoa suomalainen opiskelija, joten oli pärjättävä englannilla. Myöskin opiskelu kielenä oli englanti, mitä kautta tuli opeteltua käytännön pakosta paljon uutta omaan alaan liittyvää sanastoa, mistä toivottavasti olisi hyötyä tulevaisuudessa. Jo haku vaiheessa päätin lähteä reissuun yksin sillä halusin testata myös omia rajoja ja yksin ollessa tulisi tutustuttua uusin ihmisiin herkemmin. Jälkikäteen ajateltuna päätös lähteä yksin sopi omalle kohdalle erittäin hyvin, sillä itsevarmuus kasvoi roimasti. Uusin ihmisiin oli helpompi ottaa kontaktia ja oma aktiivisuus hoitaa asioita kasvoi sillä, ei ollut ketään muutakaan hoitamassa niitä puolestani.

Tulevaisuuden kannalta vaihto lukukausi vieraassa maassa ja kulttuurissa on toivottavasti uusia mahdollisuuksia avaava, sillä valmistumisen jälkeen työskentely kansainvälisten projektien parissa olisi erittäin mielenkiintoista. Kaikille vaihtoon lähtemistä miettiville suosittelenkin kokemusta lämpimästi, sillä täällä pohjolassa lähes jokaiselle se on mahdollista toteuttaa pienellä vaivan näöllä. Maa- ja vesitekniikan tuki ry:tä haluankin kiittää tuesta, joka mahdollisti oman vaihdon toteuttamisen.

Oulu 26.01.2011

Matti Karppinen