Matti Karppinen - 2013: Universidade Federal do Paraná, Brasilia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Matti Karppinen
Koulu
Oulun Seudun Ammattikorkeakoulu
Matkakohde
Universidade Federal do Paraná, Brasilia
Aika
01.09.2012 - 28.02.2013
Vaihto-ohjelma
Koulujen kahdenvälinen vaihtosopimus


Yleiskuvaus
Vietin 6 kuukautta projektityössä sekä kieltä opiskellen Etelä-Brasiliassa. Opiskelin ja työskentelin Federal Universidade do Paranassa, joka on 10 miljoonan asukkaan Paranan osavaltion yksi parhaimmista yliopistoista. Suurin osa yliopistosta sijaitsee Curitiban kaupungissa, joka on osavaltion pääkaupunki. Brasilia maana on suomalaisittain eksoottinen ja ensimmäisenä mieleen varmaan tuleekin samba, rannat ja jalkapallo. Todellisuudessa Brasiliassa on erittäin paljon muutakin nähtävää, huikeita ihmisiä ja ennen kaikkea erittäin rento meininki.

Sain mahdollisuuden viimeistellä opintoni UFPR:ssä koulujemme välisen yhteistyön tuloksena sekä minua ennen olleiden suomalaisten jätettyä hyvän vaikutuksen yliopistolle. Paikallinen professori oli kertomassa Federalin toiminnasta ja hänen keväisen Suomen vierailun aikana sain järjestettyä haastattelun hänen kanssa ja hän päätti kutsua minut mukaan projektiryhmään.

Järjestelyt ennen matkaa
Ensimmäisen kerran olin kuullut mahdollisuudesta vaihdosta/työskentelystä Curitibassa koulumme kansainväliseltä toimistolta. Kun myöhemmin kävi ilmi, ettei paikasta ollut juuri kiinnostuneita, koska englannin kielistä tarjontaa kurssien suhteen ei ollut lainkaan. Suurimmalla osalle Portugalin kieli näytti olevan suuri kynnys, mutta itse päätin tarttua haasteeseen. Kansainvälisen toimistomme avulla saimme hommat järjestymään suhteellisen vaivattomasti ja kun henkilökohtaisen haastattelun jälkeen paikka oli varmistunut, sitten loput käytännön järjestelyt lentojen, viisumin hoitamiseksi. Parin vuoden takaisen vaihdon järjestely oli vielä tuoreessa muistissa, joten asiat sujuivat vanhasta muistista. Lisäksi edellisten kokemusten pohjalta päätin valmistautua opiskelemalla paikallista kieltä etukäteen, mutta kiireisen kesän vuoksi opinnoista ei jäänyt hirveästi käteen, mutta oli heti alusta alkaen apuna selviytymisessä.

Paikanpäällä
Matka valmistelut sujuivat ongelmitta, asunnon sain kaverin kautta järjestymään jo etukäteen paikallisesta opiskelijoille tarkoitetusta kerrostalosta. Asumisen taso oli suhteellisen vaatimaton, mutta huoneeni sijainti oli puolestaan kaikin puolin loistava ihan kaupungin keskustassa. Curitba on kaupunkina yksi Brasilian ja Etelä-Amerikan Eurooppalaisimpia. Kaupunki on suhteellisen siisti ja julkinen liikenne toimii kohtuullisen hyvin. Federalin tekniikan kampus sijaitsi noin 10 minuutin bussimatkan päässä kaupungin keskustassa vieressä. Kampus itsessään viheralueineen oli erittäin viihtyisä. Päivittäisellä matkalla yliopistolle näki asuin alueita köyhimmistä faveloista erittäin hienoihin kerrostaloalueisiin. Suomalaisittain ehkä oudointa oli rikkaan alueen vaihtuminen korttelissa suoraan favelaksi.

Käytännössä suuret tuloerot tuli ottaa huomioon pimeällä liikkuessa. Hiljaisilla alueilla ei ollut suositeltavaa liikkua jalan, sillä väkivallan ja ryöstön uhka oli hyvin todellinen. Kuitenkin omalla käyttäytymisellä suurimman osan uhkista voi helposti välttää ja pystyy olemaan suhteellisen huoleton ja viettämään normaalia elämää. Rikoksia tapahtuu paljon, mutta ne ovat pääasiassa keskittyneet köyhimmille alueille, joille ei ole muutenkaan suositeltavaa mennä.

Opinnot
Saavuttuani Curitibaan UFPR:n profesorit olivat lakossa ja olin hiukan ulkona kuvioista, koska kukaan ei tuntunut tietävän mikä on tilanne. Kuitenkin kahden viikon jälkeen pääsimme aloittamaan työskentelyn projektissa. Ryhmään jäsenet koostuivat paikallisista rakennusinsinööri- ja arkkitehti opiskelijoista. Projektin tavoitteita oli arvioida Curitibassa pelattavien jalkapalloin mm-kisojen infrastruktuuri työmaiden rahoituksen käyttöä, seurata työmaiden edistymistä sekä raportoida eri tahoille hankkeiden edistymisestä. Oma roolini oli toimia opiskelijoiden ja professorien välissä linkkinä sekä tuota kansainvälistä näkökulmaa projektiin.

Lisäksi opiskelin Portugalin kieltä sekä osallistuin projektia tukeviin opintoihin tutustuakseni ryhmän jäseniin ja paikalliseen opiskelu kulttuuriin. Paikallisten kurssien taso oli erittäin hyvä ja opetuksen tyyli hyvin erilainen Suomeen verrattuna. Luennot rakentuivat paljolti professorien johtamien keskustelujen pohjalle ja kaikki osallistuivat hyvin aktiivisesti luennoilla. Eniten opinnoista sain irti Portugalin kursseilla, sillä paikallisten englannin osaamattomuuden vuoksi panostin paljon kielen opiskeluun. Perusteiden hallinta helpotti huomattavasti joka päiväistä elämää. Kielen kautta sai enemmän irti, sillä kommunikointi onnistui jo ensimmäisten kuukausien jälkeen yllättävän hyvin.

Vapaa-aika
Vapaa-ajalla Curitibassa oli paljon eri mahdollisuuksia. Koululla oli kampuksella tarjolla ilmainen uimahalli, jalkapallokenttä, koripallokenttä sekä sali. Urheilun ystävänä seurasin paikallista jalkapalloa. Curitibassa pelaan pääsarjaa ja pelaajien taso on maailman luokkaa. Lisäksi fani kulttuuri on vahvaa ja peleissä onkin huikea tunnelma.

Curitiba on etelän lihan tuotanto alueen ytimessä ja lihan ruuan ystäville siellä on paljon tarjottavaa. Liha ostetaan perinteisesti suoraan teurastajalta ja paikalliset todella osaavat nauttia grillaamisesta. Paikallinen yöelämä on vilkasta ja sosiaalista. Clubeja löytyy Sambasta elektroniseen musikkin ja Suomalaisen raskaan musiikiin fanehin törmää kadulla jatkuvasti. Parana osavaltio ei ole kuuluisa rannoistaan, mutta noin 4 tunnin matkan päässä oleva Santa Catarinassa on maan suosituimpiin kuuluvia rantakohteita. Ranta kulttuuri on todella vireää ja
parhaimpina aikoina välillä ihmisiä on jopa tungokseen asti. Lisäksi matkustamin onnistuu kätevimmin laajalla bussi verkostolla. Rio de Janeiro on kohtuullisen 12 tunnin yö matkan päässä ja Sao Paulo noin 7 tunnin bussimatkan päässä. Lisäksi sisämaasta ja
rannikoilta löytyy hyviä paikkoja tutustumiseen.

Yhteenveto
Kokemuksena työskentely täysin erilaisessa kulttuurissa auttaa varmasti eteenpäin tulevalla työuralla ja sosiaalisten suhteiden luomisen sekä kielellisten taitojen vahvistuminen ovat arvokkaita tulevaisuudessa. Maa- ja vesitekniikan tuki ry:tä haluankin kiittää tuesta, joka mahdollisti jälleen kerran vaihdon toteuttamisen.