Matti Keski-Sipilä - 2003: Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Matti Keski-Sipilä
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, Saksa
Aika
01.09.2002 - 31.03.2003
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Tiivistelmä

Vietin puoli vuotta Saksassa, Aachenissa, Erasmus-opiskelijavaihdossa. Aachen on 260 000 asukkaan miellyttävä pikkukaupunki Belgian, Hollannin ja Saksan rajojen risteyksessä. Aachenissa opiskelin Rheinisch-Westfälische Technische Hochschulessa, joka on Euroopan merkittävimpiä teknisen alan korkeakouluja. Koulussa on opiskelijoita likimain 30 000, joista vaihto-opiskelijoita kymmenisen prosenttia. Tunnelma siellä olikin todella kansainvälinen.

Asuminen Saksassa ei oleellisesti eronnut Suomessa asumisesta. Vuokrataso Saksassa on asunnosta riippuen hieman Suomea halvempi, muutoin hintataso on selvästi Suomea matalampi. Tarjouksia seuraamalla saattoikin tehdä todellisia löytöjä.

Aachenin ilmasto on melko sateinen, mutta kaunis. Aachen kuuluu kostean-lauhkeaan ilmastovyöhykkeeseen, jolle on ominaista lauhat mutta sateiset talvet. Lunta on talvisin vain vuoden vaihteessa. Kesäaikana on yleensä lämmintä, mutta harvoin kuumaa. Ihmiset ovat ystävällisiä ja iloisia, tyypilliseen keski-eurooppalaiseen tapaan.

Opiskelu RWTH:ssa poikkesi jonkin verran suomalaisesta tyylistä, koska luennot olivat melko vuorovaikutteisia. Luennoille ei ollutkaan juuri asiaa valmistautumatta. Opetus korkeakoululla oli tasokasta ja opetusvälineet olivat ajanmukaisia. Ulkomaalaisiin opiskelijoihin suhtauduttiin positiivisesti ja heitä kannustettiin tulemaan mukaan opiskeluelämän pyörteisiin. Saksalainen opiskelu oli hieman suomalaista intensiivisempää, johtuen pidemmistä lukukausista.

Vapaa-aikana Aachen tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia niin urheilun kuin kulttuurin saralla. Opiskelijajärjestöt järjestivät bileitä ja runsaasti erilaisia tapahtumia erityisesti vaihto-opiskelijoille, sen vuoksi opiskelijatoimintaan mukaan lähteminen ei ollut vaikeaa.

Matkustaminen keski-Euroopassa on pääasiassa joustavaa ja edullista, koska kilpailua on paljon ja matkustajamäärät ovat suuria. Suhteelliset etäisyydet ovat lyhyempiä kuin Suomessa, jolloin päivän aikana saattoi pyörähtää esimerkiksi Amsterdamissa.