Miia Heikkinen - 2009: Corvinus University of Budapest, Unkari

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Miia Heikkinen
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Corvinus University of Budapest, Unkari
Aika
02.09.2009 - 21.12.2009
Vaihto-ohjelma


Vaihto-opiskelukohteekseni valitsin Unkarin pääkaupungin, Budapestin, sillä kaupunki sekä itäinen Eurooppa kiinnosti minua. Myös kurssitarjonta ja mahdollisuus opiskella englanniksi sekä alhainen hintataso ja hyvät matkustusmahdollisuudet naapurimaihin vaikuttivat päätökseeni.

Lähtövalmistelut

Lähtöjärjestelyt kotikaupungissani sujuivat erittäin helposti osastomme koordinaattorin avustuksella. Osa kiitoksesta kuulu myös vaihtoyliopistoni luoma Internetissä toimiva Mobility Manager –ohjelma, jossa selkeästi esitettiin tarvittavat toimenpiteet yliopistoon rekisteröitymiseen sekä kursseille ilmoittautumiseen. Vaihtoyliopistoni lähettämässä infopaketissa oli suositeltu myös muutamia vuokrafirmoja asunnon vuokraamista varten. Näiden firmojen kautta löysin myös tulevan asuntoni Budapestissa. Saapuessani Budapestiin vuokraisäntä luovutti asunnon minulle sekä kämppäkavereilleni heti samana iltana takuuvuokraa vastaan. Yleisesti Budapestissa asunnon saaminen on helppoa runsaan ja edullisen vuokra-asuntotarjonnan vuoksi.

Alkuaika

Alkuaika Budapestissa kului kaupunkiin tutustuessa sekä osallistuessa paikallisen yliopiston tutor-oppilaiden järjestämiin ohjelmiin. Kiitos tutor-oppilaiden aktiivisuuden tutustuminen muihin Erasmus-oppilaisiin onnistui hyvin useissa yhteisissä ohjelmissa. Myös myöhemmin vaihdon aikana tutor-oppilaat järjestivät erilaista ohjelmaa, mm. juhlia ja matkoja naapurimaihin. Ensimmäisten viikkojen aikana oli mahdollisuus muuttaa myös kurssivalintoja, mikä sujui Mobility Manager –ohjelman avulla helposti. Paikallinen koordinaattori oli erittäin avulias ja auttoi yhteydenotossa myös yliopiston professoreihin, mikäli se oli muuten vaikeaa. Koordinaattorilta sai yleisiä ohjeita ja materiaalia niin yliopiston käytäntöihin kuin yleiseen elämään Budapestissa liittyen.

Vapaa-aika, asuminen ja kulttuuri

Budapest on vapaa-ajanviettomahdollisuuksien suhteen erinomainen kaupunki. Kaupungista löytyy lukematon määrä nähtävyyksiä, kahviloita, baareja ja yökerhoja. Alhainen hintataso mahdollistaa hyvät mahdollisuudet kokea myös kulttuurikokemuksia, kuten teatteri- ja oopperanäytöksiä. Margit-saari on erinomainen paikka käydä piknikillä tai vaikka lenkillä. Urheilua voi muutenkin harrastaa ostamalla esimerkiksi kuntosalikortti kohtalaisen edulliseen hintaan.

Ehdottomasti yksi Budapestissa asumisen parhaita puolia on hyvät ja edulliset mahdollisuudet matkustaa. Lähimaihin pääsee edullisesti junalla tai bussilla. Myös lennot ovat edullisia Suomeen verrattuna, erityisesti halpalentoyhtiö Wizzairilla. Itse matkustin Kroatian rannikolle, Prahaan, Wieniin, Bratislavaan ja Madridiin.
Asuminen Budapestissa on suomalaiseen hintatasoon verrattuna edullista. Vaihto-opiskelijana asunnon sijaintiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota liikenneyhteyksin ja turvallisuuden suhteen. Kokemukseni mukaan asunto kannattaa ehdottomasti hankkia pestin puolelta hyvien liikenneyhteyksien vuoksi. Itse asuin VI- ja V-alueen rajalla pestin puolella, mikä osoittautui erinomaiseksi sijainniksi. Lisäksi yleisesti lähes kaikki löytyy pestin puolelta. Ehdottomasti mainitsemisen arvoista on Budapestin erittäin hyvät julkiset liikenneyhteydet. Päivisin kulkevien metrojen ja ratikkojen lisäksi öisin kulkevat yöbussit. Julkisen liikenteen lisäksi myös taksilla liikkuminen on edullista.

Suurempaa kulttuurishokkia en joutunut Unkarissa kokemaan. Joitain eroja tietysti esimerkiksi käytännön asioiden hoitamisessa voi havaita Suomen ja Unkarin välillä – asiat Unkarissa ei välttämättä hoidu yhtä järjestelmällisesti kuin Suomessa ja palvelu on yleisesti melko töykeää. Englanninkielen osaaminen on myös melko heikkoa. Useassa tapauksessa saksankielestä oli enemmän apua. Kaikki kokemani kulttuurierot koen kuitenkin positiivisena asiana – niiden takia vaihtoon lähdinkin, kokemaan uutta kulttuuria. Unkari erosi elinympäristönä siis sopivan verran Suomesta, mitään huomattavan suuria eroja en havainnut. Sopeutuminen Budapestissa asumiseen meni todella helposti ja kaupunki alkoi tuntua kotoisalta melko pian sinne muutettuani.

Opiskelu

Vaihtoyliopistossani englanninkielisten kurssien tarjonta oli melko hyvä. Kuitenkin se painottui lähinnä taloustieteen kursseihin. Kurssien peruuntumista tapahtui jonkin verran, mutta omalla kohdallani valitsemistani kursseista vain kaksi peruttiin. Joidenkin kurssien suhteen kurssikuvaukset eivät täsmänneet juuri ollenkaan käytännön toteutusta. Omien kurssieni suoritustapana oli pääsääntöisesti itsenäinen raporttien tekeminen ja esitelmien pitäminen. Tenttejä ei ollut. Esitelmien pitämisen koin kuitenkin positiivisena asiana, sillä kotiyliopistossani en ole niitä joutunut juuri pitämään, minkä takia sain nyt hyvää kokemusta myös esitelmien valmistamisesta ja esittämisestä. Opettajien ja yleisesti yliopiston henkilökunnan englanninkielen osaaminen oli odottamaani parempi, eikä ongelmia sen suhteen syntynyt.

Budapestissa suoritin seuraavat kurssit:
Soil Science (5 op)
Environmental management (5 op)
Cross-Cultural Business Skills (3 op)
Complex Membrane Processes (4 op)
Principles of Management (4 op)
Hungarian Language and Culture (2 op)

Kaiken kaikkiaan vaihto-opiskelu on kokemus, jota suosittelen kaikille. Vaihto-opiskelun aikana oppii uutta kieltä, opiskelua uudessa yliopistossa, tutustuu uusiin kulttuureihin ja elämään uudessa elinympäristössä. Vaihdon aikana koetut kokemukset voivat olla positiivisten lisäksi joskus myös negatiivisia, mutta myös ne tekevät vaihto-opiskelukokemuksesta rikkaamman. Vaihdon aikana oppii tuntemaan myös itseään paremmin ja näkemään omaa kulttuuria uudesta näkökulmasta!

Oulussa, 1.2.2010.
Miia Heikkinen