Miikka Hakari - 2004: Technische Universität Wien, Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Miikka Hakari
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Technische Universität Wien, Itävalta
Aika
07.02.2004 - 24.06.2004
Vaihto-ohjelma


Vaihtoon hakeminen
Vaihtoon lähtö onnistuu parhaiten jonkun vaihto-opiskeluohjelman kuten Erasmuksen kautta. Kun huolehtii, että kaikki tarpeelliset paperit on täytetty kunnolla ja palautettu tai lähetetty ajoissa, niin on mukavampi odotella lähtöä uuteen maahan ja täysin uuteen ympäristöön.

Wien
Itävallan pääkaupungissa elää yli 1,6 milj. asukasta. Kaupunkirakenne on tiivis ja erinomainen joukkoliikenne kuljettaa vaivattomasti läpi yön. Ihmiset Wienissä ovat mukavia ja aktiivisia ja siellä järjestetäänkin varsinkin keväämmällä paljon erilaisia tapahtumia aina korkeakulttuurista paikalliseen nuorisokulttuurin meininkiin asti. Wien on tunnettu klassisesta ja elektronisesta musiikistaan.
Wienissä vallitsee mannerilmasto. Talvisin tuuli kylmettää jopa suomalaisen ja kesällä taas kaupunki saattaa olla tukahduttavan kuuma. Kaupunkia länsipuolella ympäröivä Wienerwaldin kukkuloineen ja metsineen on mainio vaihtoehto kaupungissa vietetylle päivälle.

Opiskelu
TU-Wien on suuri yliopisto. Osa kursseista järjestetään englanniksi ja osan voi kysyessään tenttiä englanniksi jos saksan kieli tuntuu mahdottomalta. Otaniemen tietotekniikkapalveluihin tottuneena, paikallinen atk-osaaminen vaikutti hieman kömpelöltä ja vanhanaikaiselta. Suoritin kolme suunnanopintojen kurssia ja yhden suuren TKK:n kurssin sähköpostilla. Tentit olivat joko suullisia, kirjallisia, niiden yhdistelmiä tai niitä ei ollut ollenkaan. Suullisissa tenteissä keskusteltiin professorin kanssa ja kysymykset käytiin yhdessä läpi jos niitä ei osannut. Varsin mukava kokemus.

Majoitus
ÖAD on opiskelijoiden asuntosäätiö joka järjestää majoituksen vaihto-opiskelun ajaksi. Yksityinen vuokran antaja on toinen vaihtoehto mutta asuntola on hyvä ympäristö tavata ja tutustua muihin opiskelijoihin. Asuntolat ovat pääasiassa uusia ja melkein aina kiinteällä nettiyhteydellä varustettuja. Itse asuin Europahaus nimisessä, joka tarjoaa TU-Wienissä opiskelevalle hyvät kulkuyhteydet ja kaikille ainutlaatuisen puistomaisen ympäristön jalkapallokenttineen ja hyvine ulkoilumahdollisuuksineen.

Kieli
Ennen lukukauden alkua järjestetään useita kielikursseja joilla on helppo aktivoida oma saksankielen käyttö. Itävallassa puhutaan monenlaista murretta ja ne olivat mielestäni mukavamman kuuloisia kuin perinteinen saksa. Muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa tuli käytettyä paljon myös englantia.

Muuta
Wienistä käsin on helppo ja edullista matkustella Itävallan sisällä ja lähimaihin. Matkustelu oli yksi parhaimmista asioista  kevään aikana. Toinen tärkeä tekemäni valinta oli liittyä paikalliseen capoeira seuraan. Urheiluyhdistyksessä tapasi paljon paikallisia. Suomalainen saa Itävallassa hyvän vastaanoton.
Vaihto-opiskeluajasta kannattaa ottaa kaikki irti mitä saa ja suosittelisin sitä kaikille. Yksi lukukausi on jälkikäteen melko lyhyt aika, mutta jokainen tehköön valintansa olosuhteiden mukaan.