Miina Rautiainen - 2012: TU Dresden, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Miina Rautiainen
Koulu
Aalto.-yliopisto
Matkakohde
TU Dresden, Saksa
Aika
01.10.2011 - 31.07.2012
Vaihto-ohjelma


1. Kohdeyliopisto & Hakuprosessi

Opiskelin lukuvuoden 2011–12 Dresdenin Teknillisessä yliopistossa Saksassa. Tiedekuntani oli Forest-, Geo- and Hydrosciences. Löysin vaihtokohteeni itse syksyllä 2010, mutta omalla tiedekunnallani ei ollut sen kanssa aiemmin vaihtosopimusta. Niinpä yliopistoni solmi aloitteestani TU Dresdenin kanssa Erasmus-vaihtosopimuksen. Se sujui yllättävän sulavasti ja helmikuussa vaihtohakujen alkaessa pystyin hakemaan kyseiseen kouluun. Sain Dresdenistä vastauksen ja hyväksymiskirjeen jo melko ajoissa, touko-kesäkuun vaihteessa.

2. Kurssivalikoimasta TU Dresdenissä

TU Dresdenin vesiosastolla on tarjolla saksankielisiä kursseja muun muassa hydrologiassa, meteorologiassa, vesivarojen hallinnassa sekä vedenkäsittelyssä. Lisäksi tarjolla on kursseja englanninkielisestä Hydro Science and Engineering -maisteriohjelmasta. Lisäksi yliopisto tarjoaa maksuttomia kielikursseja. Saksan kursseja varten pitää tehdä tasotesti lukuvuoden alussa. Itse osallistuin kuukauden mittaiselle kielikurssille ennen lukuvuoden alkua, joten pääsin suoraan sen perusteella omaan tasoryhmääni. Muiden kielten kursseja varten jokaisella opiskelijalla on tietty opintopistebudjetti. Budjetin voi kuitenkin ylittää, jos kursseilla vain on tilaa.

3. Suorittamani kurssit

Klimatologie (Klimasysteme + Boden-Pflanze-Atmosphäre[BPA] + Boundary Layer Climates[BLC]) 10op

Moduuli oli jaettu kolmeen osaan, joista yksi luennoitiin englanniksi. Talvilukukaudella olivat BLC ja Klimasysteme ja kesälukukaudella BPA. Saksankielisten osioiden tentti oli yhdistetty ja järjestettiin kesällä. Aihe oli kiinnostava, mutta hyvin teoreettinen etenkin kesälukukaudella ja saksan kielen vuoksi melko vaikea ymmärtää.

Grundlagen der Meteorologie 3op

Otin meteorologian peruskurssin, koska en aiemmin ollut lukenut ainetta ja tämän kurssin tiedot olivat avuksi muilla kursseilla. Opetus oli saksaksi eikä sisältö ollut kovin vaativa. Lisäksi luentokalvojen ohessa oli saatavilla kattava ja selkeä saksankielinen opintomateriaali. Kurssin lopuksi oli kirjallinen tentti.

Angewandte Hydrologie (Ingenieurhydrologie) 6op

Tämä moduuli on oikeastaan jaettu kahteen osaan, joista suoritin vain ensimmäisen eli insinöörihydrologian. Opetuskieli oli saksa. Sisältö oli hyvin matemaattinen, ja tentin lisäksi suoritusvaatimuksiin kuului pareittain tehtävä harjoitustyö.

Climate Change 5op

Ilmastonmuutos-kurssi luennoitiin englanniksi ja siihen sisältyi seminaari. Suoritusvaatimuksena oli esitelmä tarjottujen aineistojen pohjalta sekä kirjallinen referaatti samasta aiheesta.

Flood Risk Management I 10op

Tulvariskien hallintakurssiin kuului workshop, posteri-esitelmä, tentti sekä excursio, jolle en voinut osallistua sen myöhäisen ajankohdan vuoksi. Luennoilla käsiteltiin tulviin liittyviä aiheita hyvin monipuolisesti, ja opetuskieli oli englanti. Moduulin taustalla on Elben tulva vuonna 2002.

IWRM 5 op

Kokonaisvaltaisen vesivarojen hallinnan kurssi järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa, mikä näkyi monissa käytännön asioissa. Se oli kuitenkin mielenkiintoinen ja monipuolinen. Kurssiin sisältyi excursio, WEAP-ohjelmaan liittyvä ryhmissä tehtävä harjoitustyö sekä kirjallinen tentti. Kurssi oli englanninkielinen.

International Water Issues 5 op

Kurssi oli englanninkielinen ja siihen sisältyi luentoja sekä seminaari. Opiskelijoiden tuli esitellä oman maansa vesiasioita esitelmän ja posterin avulla.

4. Asuminen ja eläminen (”survival guide”)

Eläminen Dresdenissä on halpaa etenkin Suomeen verrattuna. Hain heti hyväksymiskirjeen saatuani huonetta opiskelija-asuntolasta, mistä sainkin myöntävän vastauksen. Etsin kuitenkin samaan aikaan jo huonetta WG:stä (saksalainen soluasunto, www.wg-gesucht.de), missä voisin asua vain saksalaisten kanssa, ja löysin myös huoneen talosta, joka sijaitsi kampuksella. Asunto oli kuitenkin melkoinen yllätys ja pari kuukautta siellä majailtuani löysin onnekseni huoneen toisesta WG:stä. Minulla oli kuitenkin tuuria asuntojen saannissa, sillä pari kaveriani joutui etsimään huonetta useamman viikon, ennen kuin saivat pysyvästi katon päänsä päälle.

Paikallinen ESN (Erasmus Student Network) järjestää viikoittain Cafe linguan sekä Länderpartyn ja säännöllisesti myös muita aktiviteettejä. Lisäksi vaihtareiden on mahdollista hankkia itselleen saksalainen LinkPartner tai Sprachtandem. Omien ja kavereideni kokemusten perusteella ainakin näin tyttönä kannattaa kuitenkin suhtautua pienellä varauksella lähemmäs kolmikymppisiin miespuolisiin LinkPartner-ehdokkaisiin.

Opiskelijat maksavat joka lukukauden alussa lukukausimaksun, joka sisältää myös Semesterticketin. Tällä lipulla voi sitten matkustaa vapaasti koko Saksin osavaltion alueella kaikissa julkisissa liikennevälineissä ja lähi- ja paikallisjunissa. Dresdenissä on erinomaiset liikenneyhteydet ja sieltä on helppo matkustaa esimerkiksi Berliiniin tai Prahaan. Suosittelen myös kokeilemaan erittäin suosittua kimppakyyti-palvelua (www.mitfahrgelegenheit.de).

Dresden on erittäin kaunis ja viihtyisä kaupunki, missä löytyy tekemistä joka lähtöön. Turisteja tulvivan Altstadtin vastapainona on yöelämän keskuksena tunnettu boheemi Neustadt.

5. Muita huomioita tai vinkkejä muille lähtijöille

Talvilukukauden loppuessa kannattaa hakea ”Umzugsbeihilfeä” ylioppilaskunnalta. Kaupunkiin edellisvuoden aikana muuttaneille maksettiin muuttoapua 150 euroa, ja tätä saivat hakea myös vaihto-opiskelijat. Asiasta ei kuitenkaan tiedotettu juurikaan, joten kannattaa pitää silmät ja korvat auki.

Osallistuin TUDIAS-kielikurssille syyskuussa ennen lukukauden alkua ja se oli suureksi avuksi kavereiden saannissa ja kotiutumisessa. Melkein kaikki kaverini, joiden kanssa vietin suurimman osan ajasta tapasin tällä kurssilla. Kurssiin sisältyi myös vapaa-ajan ohjelmaa Dresdenissä. Yliopiston lukuvuoden aikana tarjoama kielikurssi ei ollut lainkaan niin kiinnostava eikä auttanut tutustumaan uusiin ihmisiin, osittain koska noin puolet kurssilaisista oli tuttuja jo kesäkurssilta.

Suosittelen Dresdeniä lämpimästi. Minulla ei ollut kovin kummoinen kuva itäisestä Saksasta tai Euroopasta etukäteen, mutta tämän vuoden jälkeen olen alkanut katsella itää uudella tavalla. Saksin murrettakaan ei kannata pelätä, sillä suurin osa ihmisistä ja etenkin opiskelijoista ei sitä puhu, ehkä pientä aksenttia lukuun ottamatta.

13.8.2012 Kuusankoski
Miina Rautiainen