Mika Korkeakoski - 2008: Universidad de Chile, Chile

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Mika Korkeakoski
Koulu
Jyväskylän yliopisto
Matkakohde
Universidad de Chile, Chile
Aika
27.02.2008 - 16.07.2008
Vaihto-ohjelma


Yliopisto ja opiskelu

Tämä on matkakertomus vaihto-opiskelustani Universidad de Chilessä, Chilen pääkaupungissa Santiagossa paikallisella syyslukukaudella 2008. Itse yliopisto on yksi harvoista hyvistä ja perinteikkäistä julkisista yliopistoista yhdessä Universidad de Catolican kanssa. Joidenkin tuttavieni mukaan yksin Santiagon alueella on melkein 60 yliopistoa, mikä on pitkältikin perua sotilasdiktatuurin ajalta, jolloin lähes kenen tahansa oli mahdollista perustaa “yliopisto”. Monella tämänhetkisistä yliopistoista ei edelleenkään ole kunnollista tutkimustoimintaa, jonka itse koen oikean yliopiston tunnusmerkiksi. Yliopisto on suuri moninaisine kampuksineen, itse olin Ñuñoan kampuksella, jossa oli sijaitsivat mm. humanistinen tiedekunta ja ympäristötieteet. Tarkoituksenani oli opiskella Espanjaa ja myös ympäristötiedettä, jotka voisin sitten hyväksyttää kotiyliopistooni Jyväskylään. Vaihtopaikan hankin itse, sillä yliopistollani on vain yhden vaihtopaikan sopimus Universidad de Chilen kanssa, ja tätä en hausta huolimatta saanut. Täten kaikki kurssini olivat maksullisia. Ympäristötieteen kurssit osoittautuivat perus- ja aineopinnoiksi, joista minulle ei olisi ollut mitään käytännön hyötyä. Päätin lopulta ottaa kaiken mahdollisen espanjankielestä mitä vain oli mahdollista, olihan matkan tarkoitus minulle sekä tutustua kulttuuriin, mutta ennen kaikkea oppia espanjan kieli, jotta pystyisin tarvittaessa työskentelemään espanjankin kielellä. Yliopisto oli pitkään lakossa huhti-toukokuun aikana, ja monilta vaihtariystäviltäni jäi kurssit loppuun suorittamatta tästä syystä. Etenkin yleiset kurssit, jotka olivat tarkoitettu myös chileläisille opiskelijoille venyivät pitkälti yli lukuvuoden, ja jopa joissain tapauksissa Chilen kevätlukukaudellekin. Onnekseni omat kurssini espanjasta toteutuivat lakosta huolimatta. Lopulta suoritin kurssit itsellenikin yllätyksellisesti erittäin hyvin numeroin; Ääntämys, kuuntelun ymmärrys, kielioppi, akateeminen kirjoittaminen ja puheviestintä, joista koostui laaja Español intermedio- taso.

Universidad de Chilen yliopisto on myös vahvasti urheilussa mukana, ja yliopisto tarjoaa liikuntamahdollisuuksia lähes kaikesta mitä voi kuvitella harrastavansa. Itse harjoittelin uintivalmentajan johdolla noin kolmesti viikossa, kävin kuntosalilla ja harrastin patikointia. Lisäksi kävimme lumilautailemassa Andeilla, jotka sijaitsivat noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Santiagon kaupungista.

Chile ja ihmiset

Chile on pitkä ja ohut maa. Rannikkoa Chilellä on yli 4000 kilometriä, joten maasta löytyy monenlaista ekosysteemiä jäätiköistä maailman kuivimpiin aavikoihin. Chileläiset ystäväni kertoivat vertauksen, jonka mukaan Chile oli se paikka mihin jumala ”dumppasi” kaikki ylimääräiset palat maailmaa luodessaan. Tämä pitää sademetsää lukuun ottamatta täysin paikkansa; Chilestä löytyy lähes seitsemään kilometriin kohoava Aconcagua, maailman korkeimmat Geysirit, palanen Etelä- Mannerta, aavikkoa suolalla ja ilman, upeita rantoja, järvialue tuhansia vuosia vanhoine puineen ja jopa polynesialaista rantaa ja ympäristöä Pääsiäissaarilla.

Yleisesti ottaen Chile on hyvin turvallinen ja helppo maa liikkua ja tutkia, etenkin jos osaa edes alkeet espanjasta.

Chile on hyvin monipuolinen paitsi luonnoltaan myös ihmisiltään: Santiago on metropoli siinä missä muutkin maailman miljoona kaupungit, ihmiset ovat koulutettuja ja kiireisiä, sekä etelässä että pohjoisessa ihmiset ovat ihmisläheisempiä ja rauhallisempia, rannikolla kalastuksen ja meren vaikutus näkyy ihmisissä ja jokapäiväisessä elämässä.

Chilessä näkyy myös vahvasti edelleenkin kahtiajako rikkaiden eurooppalaistaustaisten ja köyhän tummemman alkuperäisväestön  välillä. Sotilasdiktatuurin vaikutus näkyy edelleenkin ihmisissä ja etenkin etelä-amerikkaisten standardien mukaan chileläisiä voisi jopa luonnehtia varovasti ujoiksi.

Minulla oli ilo tutustua myös maanpaossa Ruotsissa asuneisiin ihmisiin, jotka hyvin vapaasti kertoivat sekä yhteiskunnan muutoksista ja politiikasta konkistadorien saapumisesta nykypäivään, että heidän karkotuksensa syistä ja yleisesti heidän elämästään ja kokemuksistaan. Kieli todellakin on portti, joka avaa kulttuurin aivan eri tavalla, ja tästä olenkin todella iloinen. Monet asiat olisivat jääneet monesti turistitasolle, jos kommunikointi paikallisväestön kanssa ei olisi ollut mahdollista. Chilessä on ihmisiä, joiden englanninkielentaito on lähes natiivitasolla, mutta harmilllisesti yli 90 prosenttia ihmisistä pystyy vain kommunikointiin espanjaksi, mapudungunksi, tai quechuan kielellä.

Chile on taloudellisesti kehittyvin ja kehittynein maa Etelä-Amerikassa, ja tämän aistii kyllä helposti 6 miljoonan asukkaan Santiagossa. Tunnelma on pilvenpiirtäjineen hyvin moderni ja länsimainen. Santiago on ehdottomasti maan sydän, joka liikuttaa koko Chileä. Santiago on myös geografiansa puolesta hyvin saastunut; sijaitseehan se vuorten ympäröimässä laaksossa, jonne varsinkaan talven lähestyessä tuulet eivät yllä. Näin ollen ilma on harvoin hyvin kirkas ja kaupunkia usein varjostaa saastesumupilvi. Tämän huomaa helposti ilman loppumisella juostessa tai silmien jatkuvana ärtymisenä. Lisäksi hengityselinsairaudet ovat hyvin yleisiä syksyn alkaessa.
 
Asuminen ja kokemus kaikkiaan

Asuminen Chilessä oli hieman halvempaa kuin Suomessa, mutta hintataso oli reilusti korkeampi kuin mitä olin etukäteen odottanut. Köyhälle luokalle tämä todennäköisesti myös mutkistaa elämää, sillä minimipalkka ollessani Chilessä nousi noin 230 euroon, mikä suunnilleen oli oma vuokrani Providenciassa (turvallinen asuinalue keskustan ulkopuolella) asuessani. Toisaalta myös palkat voivat olla suomen palkkatasolla, riippuen ammatista ja ikävä kyllä periaatteessa sosiaaliluokasta.

Kokemus Chilestä oli ehdottomasti positiivinen, enkä missään vaiheessa harmitellut valintaani. Sain hyviä kontakteja, vinkkejä pro gradu-työhön ja ennen kaikkea hyviä ystäviä ja kulttuurienvälistä ymmärtämystä. Nyt Etelä-Amerikka kokonaisuutena tarkoittaa minulle muutakin kuin luettua ja opittua tietoa, uskomaton kokemus kaiken kaikkiaan.

Kiitos taas kerran maa- ja vesitekniikan tuelle, sillä tuki todella auttoi tämän kokemuksen hankinnassa.

Tampereella 16.8.08

Mika Korkeakoski