Mikko Heikkinen - 2010: Universiti Sains Malaysia, Malesia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Mikko Heikkinen
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Universiti Sains Malaysia, Malesia
Aika
20.12.2009 - 08.05.2010
Vaihto-ohjelma


Olen Mikko Heikkinen, 4. vuosikurssin rakennustekniikan teekkari Tampereen teknillisestä yliopistosta. Olin jo jonkin aikaa miettinyt vaihtoon lähtöä, mutta en ollut tehnyt asian eteen mitään. Lopulta päätin keväällä 2009, että nyt on hyvä aika hakea vaihtoon kevääksi 2010. Vaihto-opiskelu maaksi valitsin Malesiaan sen mielenkiintoisen sijainnin, eksoottisuuden ja monikulttuurisuuden sekä englanninkielisen opetuksen vuoksi.

Hakuprosessi alkoi omalta osaltani jo keväällä 2009, jolloin olin ensimmäistä kertaa yhteydessä Universiti Sains Malaysian (USM) international officeen. Hain vaihtopaikkaa alkuun myös Kuala Lumpurista, mutta lopulta Malesian pohjoisosassa Penangin saarella sijaitseja USM vaikutti paremmalta vaihtoehdolta. Hain vaihto-opiskelu paikkani itse suoraan USM:lta ilman kotiyliopistoni apuja. Paikan hakeminen vaati todella paljon paperi työtä, kuten suosituksia, todistuksia, selvityksiä, hakemuksia, jne. Lopulta minut hyväksyttiin vaihto-opiskelijaksi syksyllä 2009 ja minulle tarjoutui mahdollisuus USM:ssa kevätlukukausi 2010. Kevätlukukausi alkoi ennen joulua 21.12.2009 ja päättyi 8.5.2010.

Lukukausi Malesiassa alkoi joulukuussa 2009 ja päättyi toukokuussa 2010. USM:n kampus oli todella laaja ja hieno. Koululla ei ollut virallista koulupukua, mutta campus-alueella piti kulkea asialliset vaatteet päällä. Kävin yliopistossa kolme kurssia ”housing, building and planing”-koululla ja yhden ”the school of social science”-koululla. Kurssit liittyivät ”kestäväkehitys rakentamisessa”, ”rakentamisen tiedon hallintaan”, Penangin massiiviseen siltaan sekä Malesian sosio-ekonomiseen historiaa ja nykyiseen tilaan. Kaikki kurssit luennoitiin englanniksi, joten opetuksen seuraaminen oli melko helppoa. Kurssit sisälsivät monenlaisia esitelmiä, harjoitustöitä ja esseitä, sekä lopputentin, joista kurssin arvosana muodostui. Lopputentit eivät olleet erityisen vaikeita ja ne menivätkin yllättävän hyvin.

Suomalaiseen yliopisto-opiskeluun verrattuna vaatimustaso ja työmäärä kurssia kohti on selvästi pienempi, kuin Suomessa. Tämän vuoksi vapaa-aikaa jäi mukavasti tutustua ympäristöön ja Malesian värikkääseen kulttuuriin. Ympäristöön ja kulttuureihin tutustuminen antoi minulle lopulta paljon enemmän, kuin yliopiston kurssit.  Oli todella mielenkiintoista tutustua paikallisiin ja muihin vaihto-opiskelukavereihin ympäri maailmaa, sekä samalla oppia heidän kulttuureidensa tapoja.
Asuminen ja eläminen Malesiassa on halpaa. Asuin yksityisen välittäjän vuokraamassa asunnossa asuntolassa, joka sijaitsi noin 10 min kävelymatkan päässä yliopistosta. Asunto ja sen ympäristö olivat siistejä, joskin parhaat päivänsä nähneitä. Samassa asuntolassa asui myös paljon muita vaihto-opiskelijoita. Osa vaihto-opiskelijoista asui yliopiston kampuksella ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevissa asuntoloissa, jotka olivat huomattavasti vaatimattomampia.

Mitä jäi käteen? Vaihto-opiskelu aika oli todella opettavaa ja avartavaa. Sain paljon arvokkaita kokemuksia ja ystäviä ympäri maailmaa. Myös kielitaitoni kehittyi, ennakkoluuloni hälvenivät ja rohkeuteni uusia haasteita kohtaa kasvoi. En vaihtaisi vaihto-opiskelu aikaani mihinkään. Suosittelen vaihto-opiskelua kaikille kenelle se vaan on mahdollista. Ette varmasti tule katumaan, menitte sitten mihin päin maailmaa tahansa!
1.9.2010   Mikko Heikkinen