Mikko Laiho - 2013: Universidad Politécnica de Madrid Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Minas, Espanja

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Mikko Laiho
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Universidad Politécnica de Madrid Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Minas, Espanja
Aika
01.09.2012 - 01.02.2013
Vaihto-ohjelma
Erasmus

 Yleistä
Lähdin Madridiin Universidad Politécnica de Madrid (UPM) E.T.S.I. de Minas yliopistoon ERASMUS-ohjelman kautta. Espanja oli lähtiessäni minulle vielä suhteellisen tuntematon maa. Ennen lähtöä kokemukseni Espanjasta rajoittui viikon kestäneelle pelireissulle noin kymmenen vuotta sitten, sekä muutaman vuoden takaiseen matkaan Mallorcalle. Espanjan opiskelun olin aloittanut vaihtoa edeltävänä syksynä.

Elokuun lopussa, kun saavuin Madridiin lämpötilat olivat vielä todella korkeat. Ensimmäisen viikon ajan jaksoi kävellä ulkona päivisin vain lyhyitä matkoja ja aina piti olla iso vesipullo mukana. Syys- ja lokakuu puolestaan olivat mielestäni täydellisiä lämpötilaltaan, sillä pystyi käyttämään kesävaatteita, mutta ei ollut enää läkähdyttävän kuuma. Syystakilla pärjäsi tämänkin jälkeen vielä kauan. Tammikuussa alkoi viiletä sitten vähän enemmän, mutta alhaisin lämpötila, jonka Madridissa koin oli yöllä -2 astetta. Muutenkin Madridissa satoi todella vähän ja lähes aina paistoi aurinko. Palasin Suomeen 1.2 ja kuulin Madridiin jääneiltä kavereilta, että helmikuussa säät olivat vähän huonontuneet ja kerran oli jopa satanut lunta.

Espanjalainen kulttuuri on aika erilainen Suomeen verrattuna, ja Madrid miljoonakaupunkina poikkeaa paljon siitä mihin esim. Helsingissä on tottunut. Itse en kuitenkaan koe kokeneeni mitään kulttuurishokkia, vaan totuin paikalliseen vilinään melko nopeasti, eikä Suomeakaan tullut ikävä. Vaikka kyse on suuresta kaupungista niin se ei tuntunut ahdistavalta ja siellä oppi liikkumaan melko nopeasti.

Järjestelyt Suomessa
Hain Madridin lisäksi vaihtohaussa myös Valenciaan ja Barcelonaan kouluihin. Kurssien löytäminen varsinkin UPM:n kohdalta oli aika vaikeaa, sillä kurssikuvauksia ei löytynyt mistään ja samojen kurssien kurssikoodit saattoivat vaihdella jopa koulun sisällä eri osastoilla.
Viisumia tai muita lupia ei Espanjaan viideksi kuukaudeksi mentäessä tarvinnut, vaan ainoa huolehdittava asia oli matkavakuutus.

Käytännön asiat Madridissa
Lähdin vaihtoon yhdessä tyttöystäväni kanssa ja etsimme siis yhtä huonetta kaksoissängyllä. Katselimme asuntotarjontaa jo Suomen päässä eri nettisivuilta. Ongelmaksi koitui kuitenkin usein se, etteivät vuokranantajat halunneet kahta ihmistä yhteen huoneeseen tai vuokra oli kaksi kertaa korkeampi yhdestä pienestä huoneesta. Madridin vuokrahinnat olivat aika korkealla, vaikka kuulemma kriisin vuoksi hintataso oli laskenut aiemmasta.

Olimme jo Suomessa varanneet huoneen ensimmäiselle viikolle hostellista ja etsimme sitten paikan päällä asuntoa. Emme käyneet loppujen lopuksi katsomassa kuin kahta asuntoa, ja päädyimme ottamaan niistä ensimmäisen, joka sijaitsi aivan Madridin ydinkeskustassa, sieltä oli vain noin kymmenen minuutin matka metrolla koululle. Vuokrakin oli sijaintiin nähden halpa (575€ + sähkö, vesi, netti),  vaikka olimmekin varautuneet maksamaan hieman vähemmän.

Hintataso Espanjassa on halvempi kuin Suomessa, vaikka ei mitenkään hätkähdyttävästi. Parhaiten sen huomasi käytyään Suomessa ensimmäisen kerran kaupassa paluun jälkeen, kun lähes samat ostokset maksoivat paljon enemmän. Lisäksi ulkona syöminen oli monessa paikassa halvempaa kuin tehdä ruokaa kotona, joten söimmekin ulkona monta kertaa viikossa. Esimerkkinä Menú del día, joka löytyi melkein joka ravintolasta lounasaikaan ja sisälsi kolme ruokalajia ja juoman, maksoi vain noin 10 euroa.

Yliopiston palvelut toimivat hyvin ja henkilökunta oli avuliasta, mutta kaikki toimi melko hitaasti. Opiskelijakortin sain kun vaihto oli jo yli puolen välin, ja kurssirekisteröityminenkin meni läpi vasta parin kuukauden päästä saapumisestani.

Opinnot
Koska kurssikuvauksia ei löytynyt, oli kurssien valitseminen Suomesta käsin melko hankalaa ERASMUS-vaihtoon vaadittavaa Learning agreementia tehdessä. Päädyin valitsemaan 3-5 vuosikurssin kursseja lähinnä niiden nimien perusteella. Learning agreementiin valitsin kursseja yli 30 opintopisteen, jotta paikan päällä voisin karsia osan ja tehdä sopivan lukujärjestyksen.

Espanjaan päästyäni kurssi-ilmoittautumiset suoritettiin kurssien ensimmäisellä viikolla, jolloin päädyin valitsemaan seuraavat kurssit: Tecnologia de explosivos, Mineralurgia, Geologia de los materiales ja kaksi kurssia espanjaa. Monet valitsemistani kursseista menivät erityisesti espanjan kurssien kanssa päällekkäin, joten järkevän kurssikokonaisuuden löytäminen tuntui hankalalta. Olin kuitenkin tullut oppimaan espanjaa vaihtoon, joten en halunnut jättää kielikursseja ottamatta.

Opetuskielenä oli ainoastaan espanja tai ainakaan E.T.S.I. de Minasissa eli UPM:n kaivospuolen koulussa opetusta löytynyt lainkaan englanniksi, pois lukien englannin kielen opinnot. Valitsemani kurssit osoittautuivat melko vaikeiksi eli melko vähäisellä espanjan opiskelun (1 vuosi) taustallani ne olivat minulle erittäin haastavia. Monet paikalliset jopa ihmettelivät miksi olin valinnut niin hankalia kursseja, mutta koska paikallinen mentorini ilmestyi vasta noin kuukauden päästä koulun alusta, jolloin kurssi-ilmoittautumiset olivat jo tehty, ei kukaan kertonut minulle kurssien haastavuudesta. Lopulta en siksi onnistunutkaan pääsemään muista kuin espanjan kieliopinnoista läpi kovasta yrityksestä huolimatta.

Rakenteellisesti kurssit olivat samanlaisia kuin mihin Suomessa on tottunut, eli ne sisälsivät luentoja, laskuharjoituksia, lopputentin sekä mahdollsia esitelmiä. Ja kuten Suomessa, luennot eivät yleensä olleet pakollisia, mutta vaihto-opiskelijana, ja rajoittuneilla espanjan taidoilla, niillä kannattaa kuitenkin istua. Toisena vinkkinä voisin kehottaa ottamaan kursseja, joissa ei ole tenttiä vaan erilaisia kirjallisia (ryhmä)töitä, sillä tenttitilanne vieraalla kielellä on haastava ja tenttimateriaalin lukuun menee vähintään tuplasti aikaa, kun se ei ole suomeksi tai edes englanniksi.

Vapaa-aika
Vapaa-aikana pyrimme matkustelemaan, tapaamaan muita vaihto-opiskelijoita eri tapahtumissa ja nauttimaan espanjalaisesta kulttuurista. Liikunnan harrastaminen tämän viiden kuukauden aikana jäi aika vähiin eli rajoittui pelkkiin kävelyretkiin ympäri kaupunkia.
Kävimme myös paljon katsomassa jalkapalloa ja suosittelenkin jokaisen Espanjaan vaihtoon lähtevän käyvän katsomassa edes yhden matsin, vaikkei mikään suuri jalkapallofani olisikaan.

Matkoja teimme yhteensä kolme isompaa ja kaksi pienempää. Isoimmat matkamme olivat Barcelonaan, Murciaan, Valenciaan ja Alicanteen ja Pariisiin. Lisäksi päivämatkoilla kävimme Toledossa ja Segoviassa, jotka sijaitsevat kohtuullisen lähellä Madridia. Lentoja saa aika halvalla yleensä Ryanairin kautta, junat puolestaan ovat aika kalliita, mutta niillä pääsee huomattavasti nopeammin kuin bussilla. Henkilökohtaisesti jäi harmittamaan, että rahat eivät loppujen lopuksi enää riittäneet käymään Andaluciassa ja Pohjois-Espanjassa.
Muina vinkkeinä voisin sanoa, että kannattaa etenkin alussa käydä kaikenlaisissa vaihtaritapaamisissa ja -tapahtumissa niin paljon kuin vaan jaksaa, sillä niistä löytyy yleensä kavereita koko vaihdon ajaksi, ja sen jälkeenkin. Ihmisiin tutustuu myös helposti kielikursseilla, meillä suurin osa parhaista kavereistamme tulikin juuri sitä kautta.

Pohdinnot
Vaihtoni antoi minulle paljon parantuneen espanjan kielen, sekä ennen kaikkea itsevarmuutta sen puhumiseen, vaikka tietää että virheitä tekeekin. Vaihdossa sai myös paljon kansainvälistä kokemusta ja sai olla tekemisissä ihmisten kanssa kaikkialta maailmasta ja näin tutustua myös muihin kulttuureihin kuin pelkästään Espanjan kulttuuriin. Omasta puolestani Madrid alkoi tuntumaan kodilta, suosittelenkin lämpimästi vaihtoon lähtemistä kaikille sitä harkinneille.