Minna Arola - 2011: University of Padova, Italia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Minna Arola
Koulu
Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu
Matkakohde
University of Padova, Italia
Aika
01.02.2011 - 31.07.2011
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Ajatus vaihtoon lähdöstä Italiaan tuntui alusta asti luontevalta. Aiemmin olen käynyt kymmenen vuotta sitten kouluprojektin yhteydessä Sisiliassa ja jo silloin ihastuin Italian kulttuuriin ja ihmisten ystävällisyyteen. Myöhemmin opiskeluissa vaihto tuli ajankohtaiseksi ja oma yliopistoni tarjosi mahdollisuutta jatkaa maisterivaiheen opiskeluja muutamassa eri kohteessa Italiassa. Yliopistoksi Italiassa valitsin Padovan yliopiston, koska sen ympäristötekniikan koulutusohjelma oli samantapainen omani kanssa. Kursseiksi siellä valitsin kuitenkin sellaisia kursseja, joita omassa yliopistossani Oulussa ei ollut tarjolla ja jotka tarjosivat tietämystä vesitekniikan alalla. Padova sijaitsee Pohjois-Italiassa, lähellä Venetsiaa.

Ennen varsinaista vaihtoa suoritin Italian kielen kielikurssin Sienassa. Aiemmin en ollut opiskellut Italiaa ja ajattelin paikallisen kielen alkeiden osaamisen olevan tärkeää. Myöhemmin Italian kielen taito osoittautui erittäin hyödylliseksi. Kielikurssilla käytiin läpi peruskielioppi ja sanastot, joita tarvittiin arkipäivän askareissa. Huolimatta helmikuisesta koleudesta ja sateista, kielikurssi oli erittäin hyvä kokemus. Kulttuurin ja kielenoppimisen ohella vierailin Toscanan alueen kylissä ja sain paljon hyviä ystäviä kurssilta.

Varsinaisen vaihto-opiskelun suoritin Padovassa. Alussa kohtasin hieman vaikeuksia, koska varaamani asunnon vuokraaminen peruutettiin ja läheinen automaatti imaisi maksukorttini. Onneksi kaverini sattui olemaan sillä hetkellä kaupungissa ja hän auttoi minua ongelmien ratkaisemisessa. Alkuvaikeuksien jälkeen vaihto sujuikin liki ongelmitta. Kurssit alkoivat ja luentojen jälkeen aika kului paikallisen opiskelija-järjestön järjestämissä tapahtumissa.

Kurssit järjestettiin niin, että luentoja luennoitiin ensiksi 13 viikkoa ja niiden jälkeen viimeinen puolitoista kuukautta kului kokeisiin valmistautumisen ja harjoitustöiden merkeissä. Vaihto-opiskelun aikana suoritin Padovan yliopistossa neljä kurssia. Kolme kursseistani oli ympäristötekniikan ja vesitekniikan kursseja ja opiskelukielenä englanti, viimeisin Padovan yliopiston järjestämä Italian kurssi. Ensimmäinen kurssini Littoral dynamics and Coastal engineering antoi valmiudet alustavien suunnitelmien tekemiseen rannikkoalueiden suojelussa. Kurssin pääaiheita olivat rannikkorakentaminen, rannikkojen suojelu ja sedimenttien liikkeiden laskeminen. Kurssilla aalto energian hyödyntämisestä luennoi vieraileva luennoitsija Tanskasta, Peter Frigaard. Tanskassa on tutkittu paljon aalto energian hyödyntämiskeinoja, mutta suurin osa laitteista on vielä kehitteillä.

Toista valitsemaani vesitekniikan kurssia ei järjestetty kevään aikana, joten jouduin valitsemaan kurssin nimeltä Water resources management. Kurssi oli viimeisen vuoden kurssi ja se käsitteli paljolti erilaisia mallintamiskeinoja vesivarojen arvioimisen helpottamiseksi. Kurssi oli kohtuullisen haastava ja harjoitusraportti työläs. Kuitenkin kurssi antoi valmiudet arvioida vesivarojen riittävyyttä valuma-alueilla ja taito on erittäin hyödyllinen opiskelujeni kannalta. Ympäristötekniikan kursseista viimeiseksi valitsin kurssin nimeltä Waste management in developing countries. Kurssi oli yleispätevä, kiinnostava kurssi kehitysmaiden ongelmista ja ratkaisukeinoista jätteenhallinnan osalta.  Kokeet Italiassa olivat pääosin suullisia puolen tunnin/tunnin keskusteluita kurssin teemoista.

Opiskelun ohella vaihto tarjosi paljon mukavia kokemuksia. Matkustin ympäri Pohjois-Italiaa, josta erityisesti mainitsemisen arvoisia ovat kauniit kaupungit ja kylät kapeine katuineen ja iloisenvärisine taloineen. Vilkas tori elämä ja kahvilakulttuuri ovat asia, jota jään kaipaamaan. Pohjois-Italia on komeaa vuoristoaluetta laaksoineen ja kirkasvetisine järvineen, ehdottomasti tutkimusmatkan arvoista seutua. Myös Italian kulttuurin huolettomuus ja hetkessä eläminen viehättivät. Periaate ”Asiat hoituvat ilman suurempaa stressiä ja kiirettä” olisi jotain mitä länsimaiden olisi hyödyllistä oppia myös. Toisaalta asia, mitä omassa maassa arvostaa on byrokratian mutkattomuus. Italiassa vähäisetkin asiat joutui hoitamaan monen eri toimiston kautta. Italialainen ruoka oli maukasta ja pizzaa ja pastaa tuli syötyä usein.

Vaihto-opiskelun aikana asuin soluasunnossa kaupungin laitamilla italialainen poika ja saksalainen tyttö seuranani. Matkat yliopistolle kuljin pyörällä ja matkaan kului ainoastaan 15 min. Padovan yliopisto on maan toiseksi vanhin yliopisto, arvostettu ja viihtyisä. Yliopisto sijaitsi vanhassa rakennuksessa kirjastoineen, mutta suurimman osan ajasta vietin erillisessä hydrauliikan laboratorion tiloissa. Padovan yliopisto oli ilmapiiriltään avoin ja usein opiskelijat jäivät kahviloihin keskustelemaan päivän aiheista luentojen välillä tai niiden jälkeen. Kouluruokala oli lähellä ja lounas edullinen.  Myös Padova kaupunkina oli hyvä kohde vaihdolle. Padova on kaupunki täynnä pyöriä ja opiskelijoita. Viehättävän kaupungin lisäksi vilkas opiskelija elämä, kahvilat ja perinteinen opiskelijajuoma sprizt ovat Padovan omaleimaisimpia ominaisuuksia.

Kaiken kaikkiaan vaihto-opiskeluni oli onnistunut kokemus. Opiskelut sujuivat hyvin ja kielikurssilta ja Padovasta jäi runsaasti kavereita, joihin tulen pitämään yhteyttä. Kielitaitoni kohentui pääosin englannin ja Italian kielen osalta ja uusien kavereideni avulla voin pitää yllä kaikkia osaamiani viittä kieltä. Vaihdon ansiosta sain myös matkustaa mieleni kyllyydestä kauniissa maisemissa ja omaksua italialaista kulttuuria. Maailmankuva avartui, mikä oli yksi vaihtoon lähtemisen syistä. Opiskeluissa huomasi painotus erot opintojen suhteen. Italiassa keskitytään paljon rannikkoalueiden ja rannikkorakentamisen tietotaitoon, kun taas Suomessa vesistöjen puhtaus on tärkeää. Uskon vaihdon olleen erittäin positiivinen ja kasvattava kokemus ja suosittelen Padovaa ja vaihtoa lämpimästi myös muille.

Kesäisin miettein
Minna Arola