Mirja Kattelus - 2007: Lunds Tekniska högskolan, Ruotsi

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Mirja Kattelus
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Lunds Tekniska högskolan, Ruotsi
Aika
21.08.2007 - 12.12.2007
Vaihto-ohjelma
Nordtek


Alkujärjestelyt Suomessa

Vaihtoon lähteminen Ruotsiin järjestyi ongelmitta. Vaihtoa edeltävänä keväänä lähetettiin kansainvälisten opiskelijapalvelujen yksikköön hakemus, jonka liitteenä piti olla mm. pääaineen professorin hyväksymä opintosuunnitelma. Vaihtoa varten ei tarvinnut suorittaa englannin eikä ruotsin kielikoetta. Opintosuunnitelman laatiminen kävi helposti, koska kohdeyliopiston sivuilta löytyi kaikki seuraavana lukuvuonna opetettavat kurssit. Kirje valituksi tulemisesta tuli hyvissä ajoin, jolloin matkaa saattoi alkaa suunnitella jo kesän alussa.

Asuminen

Lund on noin sadan tuhannen asukkaan kaupunki, jossa on opiskelijoita 40 000. Suuresta kysynnästä johtuen opiskelija-asunnon saaminen ei ole taattua ja vaihtoehtoisesti saattaa joutua hankkia asuntonsa itse yksityisiltä markkinoilta. Asuinpaikka opiskelija-asuntolassa kuitenkin varmistui muutamaa kuukautta ennen vaihtoon lähtöä, mutta tietoa vuokrasta tai asunnon sijainnista ei saanut vasta kuin paikan päällä.

Asuin kansainvälisessä opiskelija-asuntolassa, missä minulla oli huone käytävän varrella. Samalla käytävällä asui 16 muuta opiskelijaa, joiden kanssa jaoin keittiön ja olohuoneen. Huone oli kalustettu ja siihen kuului oma kylpyhuone ja wc. Vuokra oli noin 300 euroa kuussa. Sijainti oli hyvä koulun kannalta ja keskustaankin oli vain noin 1,5 km matkaa. Liikkuminen kävi kätevimmin pyörällä ja kaupungissa oli erittäin kattavat kevyen liikenteen väylät.

Soluasuminen oli hyvä kokemus, koska siellä pääse tutustumaan monenlaisiin ihmisiin eri puolilta maailmaa. Tästä johtuen juttuseuraa löytyi aina kun sitä tarvitsi, mutta aina oli myös mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaan. Monen ihmisen käyttäessä samaa keittiötä ei kuitenkaan siivousongelmilta vältytty. Keittiö ja olohuone olivat poikkeuksetta aina melko likaisia ja olivat niin jo ennen soluasuntoon muuttoa. Solu oli kuitenkin sosiaalinen tapa asua, missä järjestettiin usein yhteistä ruuanlaittoa ja bileitä.

Opiskelu

Valitsin kurssini jo ennen Lundiin lähtöä ja minut hyväksyttiin kaikille etukäteen suunnittelemilleni kursseille. Karsin kuitenkin opintojani aiemmin suunnitellusta määrästä, koska halusin nauttia myös vapaa-ajan tuomista kokemuksista. Suoritin loppuen lopuksi kaksi kurssia, jotka olivat yhteensä 15 opintoviikon laajuisia. Vesitalous Lundissa kuului kansainväliseen maisteriohjelmaan, joten kaikki kurssit olivat englanniksi. Suoritin yhden vesitalouden pääainekurssin ja yhden akvaattisen ekologian kurssin. Opetuksen taso oli erittäin hyvä ja luennot olivat mielenkiintoisia. Kursseihin oli selvästi panostettu ja kurssimateriaali oli hyvätasoista. Lisäksi akvaattisen ekologian kurssilla järjestettiin useampi opintoretki, joilla sai opitun teoreettisen asian lisäksi käytännön tuntumaa aiheeseen. Molempiin kursseihin kuului ryhmätöitä ja ne tekivät opiskelusta sosiaalisempaa. Samalla saattoi tutustua sekä ruotsalaisiin että kansainvälisiin opiskelijoihin. Opintoviikkomäärään nähden kurssit eivät kuitenkaan olleet kovinkaan työläitä.

Opiskelijaelämä

Lundin yliopisto on yksi pohjoismaiden vanhimpia ja suurimpia yliopistoja. Lundin kaupunki on kuitenkin melko pieni joten opiskelijaelämä on erittäin näkyvä osa kaupungin elämää. Yliopiston pitkän historian takia siihen kuuluu myös paljon vanhoja perinteitä. Opiskelijaelämään Lundissa liittyy vahvasti osakunnat, joita kaupungissa on reilu kymmenen. Kaikki opiskelijat kuuluvat osakuntaan, joka valitaan esimerkiksi kotiseudun, harrastuksen tai poliittisen näkemyksen mukaan. Vaihto-opiskelijalle ei juurikaan ollut väliä mihin osakuntaan liittyi, kaikki opiskelijariennot olivat kaikille osakuntalaisille avoimia. Osakunnat järjestivät kaikenlaista opiskelijatoimintaa, mm. urheilua, juhlia ja speksejä. Lisäksi osakuntien tiloissa saattoi päivisin syödä edullisia lounaita, ja iltaisin niissä oli ravintoloita, baareja tai yökerhoja. Kaikki toiminta oli opiskelijoiden itsensä pyörittämää, joten vaihto-opiskelijoilla oli myös mahdollisuus itse työskennellä baareissa ja yökerhoissa. Osakunnissa työskenteleminen oli hyvä tapa päästä todelliseen opiskelijaelämään mukaan.

Vaihto-opiskelijoita Lundissa oli 1500 kaikkialta maailmasta, joten kaikkien vaihto-opiskelijoiden saapumispäivänä oli järjestäjillä melkoinen hässäkkä. Kaikki oli kuitenkin järjestetty hyvin ja informaatiota sai vapaaehtoisilta tutoreilta tai henkilökohtaisilta opintoneuvojilta. Vaihto-opiskelijat saapuivat Lundiin viikkoa ennen opiskelujen alkua ja ohjelmaa oli järjestetty juhlista päiväretkiin. Kaikilla oli myös mahdollisuus osallistua kahden viikon ruotsin kurssille, joita tarjottiin sekä aloittelijoille että edistyneemmille. Ruotsinkurssilla oli hyvä mahdollisuus tutustua saman tien muihin vaihto-opiskelijoihin. Itse olin ruotsin kurssilla, jolla oli pääosin tanskalaisia, norjalaisia, saksalaisia ja suomalaisia vaihto-opiskelijoita. Ruotsinryhmässä oli paljon mukavia ihmisiä ja pidimme tiiviisti yhteyttä koko lukukauden ajan. Lisäksi kaikilla vaihto-opiskelijoilla oli mahdollisuus liittyä tutor-ryhmiin, joissa paikalliset opiskelijat tutustuttivat paikalliseen opiskelijaelämään järjestämällä erilaisia illanviettoja ja muuta ohjelmaa. Ruotsalaiset opiskelijat olivat muutenkin erittäin ystävällisiä ja auttavaisia vaihto-opiskelijoita kohtaan ja olonsa sai tuntea erittäin tervetulleeksi.

Lopuksi

Lund oli erittäin hyvä vaihto-opiskelukohde monesta syystä. Oli kiinnostavaa opiskella yliopistossa, jolla on niin paljon historiaa ja perinteitä kuin Lundin yliopistolla on. Opiskelijaelämä Lundissa on täynnä sosiaalista toimintaa ja vaihto-opiskelijoille on järjestetty runsaasti mahdollisuuksia osallistua erilaisiin rientoihin. Lisäksi Lundin kaupunki on viehättävä keskiaikainen kaupunki, jossa vanhat rakennukset ovat säilyneet erittäin hyvässä kunnossa. Lund on myös sijainniltaan mainio, sillä sieltä on helpot yhteydet myös Kööpenhaminaan ja vaikkapa Osloon! Mutta näkemistä riittää myös Skoonessa, joka on täynnä idyllisiä pikkukaupunkeja ja kyliä sekä lukemattomia linnoja. Skoone on myös historiallisesti erityinen osa Ruotsia ja tanskalaiset vaikutteet kuuluvat myös kielessä, mikä tuo lisähaastetta ruotsia opiskeleville.

Lukukausi Lundissa meni todella nopeasti ja siellä olisi hyvin voinut viettää koko lukuvuoden. Opiskelu Lundissa oli palkitsevaa vaikkakaan ruotsin kieltä en oppinut yhtä paljon kuin olisin toivonut. Vaihtovuoden parasta antia oli tutustua opiskelijoihin kaikkialta maailmasta sekä päästä hiukan sisälle ruotsalaiseen kulttuuriin, jossa on hauskasti paljon yhtäläisyyksiä suomalaisen kulttuurin kanssa, mutta jolla on paljon myös uutta annettavaa!