Mirka Tuovinen - 2012: Udayana University, Indonesia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Mirka Tuovinen
Koulu
Tampereen teknillinen yliopiso
Matkakohde
Udayana University, Indonesia
Aika
11.01.2012 - 11.05.2012
Vaihto-ohjelma


Asia Exchange

Olin vaihto-opiskelemassa Indonesiassa Balilla kevään 2012. Lukukausi yliopistolla kesti 10.1.-11.5.2012. Vaihto-organisaationi oli Asia Exchange. Valitsin AE:n, koska hain vaihtoon kaverini kanssa, ja koska hakuajan jälkeen lähtemään pääsi jo puolen vuoden päästä. Yliopistoni kautta ei myöskään ollut vaihtopaikkoja Indonesiaan.

Indonesia & Bali

Indonesia on maailman suurin saarivaltio; se koostuu yli 17 000 saaresta ja tästä johtuen Indonesia on myös hyvin vaihteleva kulttuurillinen väestö; maassa on yli 300 eri etnologista tai kulttuurillista ryhmää, ja asukkaita on yli 250 miljoonaa. Suurin osa indonesialaisista on muslimeja, mutta maasta löytyy myös kristittyjä, hinduja, buddhalaisia. Indonesian tärkein elinkeino on maatalous.

Bali on erityinen saari Indonesiassa, koska se eroaa muusta maasta paljolti kulttuurinsa ja uskontonsa takia. Balilla vallitseva uskonto on hindulaisuus, joka sekin on aivan omanlaisensa verrattuna esimerkiksi Intian hindulaisuuteen. Balin kulttuuriin kuuluu erityisenä osana henkiin ja moniin jumaliin uskominen, ja näihin liittyviin hengellisiin seremonioihin törmäsi viikottain aina jossain päin Balia. Myös hengellisiin menoihin liittyviä lomapäiviä oli yliopistolta muutamia kevään aikana. Balilaiset ovat hyvin ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä, ja suhtautuvat hyvin mielin ulkomaalaisia kohtaan. Asukkaita Balilla on 3,3 miljoonaa ja he puhuvat indonesian ja balin kieliä, mutta suurin osa turistialueilla puhuu myös englantia. Balin tärkein elinkeino tällä hetkellä on turismi, eikä Kutan turistialueella olekaan paikkaa, jossa ei Australialaisiin turisteihin törmäisi.

Vaihtoyliopistoni Udayana University

Yliopistoni oli Udayana University Denpasarissa, Balin pääkaupungissa. Yliopisto on Balin vanhin (perustettu 1962) ja hyvin arvostettu Indonesiassa. Yliopistolla opiskelee 20 000 opiskelijaa, joista noin 3000 on ulkomaalaisia. Vaihto-ohjelmamme nimi oli Bali International Program on Asian Studies (BIPAS). Opinnot suoritettiin Faculty Of Letters-osastolla.
Opiskelijoita AE:n luokallamme oli 42, joista noin 25 oli Suomesta. Muita opiskelijoita oli Saksasta, USA:sta, Kanadasta, Ruotsista ja Hollannista. Yliopistolla oli myös useita satoja muita Saksalaisia ja Norjalaisia opiskelijoita, mutta he opiskelivat toisella kampuksella, joten heihin törmäsi vain vapaa-ajalla. Yliopistolla on myös paljon muualta Aasiasta tulleita opiskelijoita.

Opintoni yliopistolla

Vaihto-ohjelmaan oli valittavana viisi kurssia kuudesta, joista Indonesian kieli oli kaikille pakollinen. Kaikki kurssit olivat 5 opintopisteen arvoisia. Kaikilla kursseilla läpipääsyvaatimuksena oli 75 % läsnäolo, luennoitsijalle palautettavat viikkotehtävät, välitentti ja hieman laajempi lopputentti, sekä osallistuminen ohjelmaan kuuluville viikottaisille ekskursioille ja workshoppeihin. Vuoroviikoin järjestettiin workshop keskiviikkoisin iltapäivällä tai ekskursio torstaisin. Parasta yliopistolla oli indonesian kielen opiskelu, ja samanaikaisesti englannin kielen parantuminen muiden opiskelijoiden tai matkaajien kanssa jutellessa.

Yliopistolla on myös omaan alaani liittyvää opetusta: rakennustekniikkaa ja ympäristötekniikka, mutta näiden kaikkien kurssien opetus järjestetään indonesian kielellä, joten valittavana oli vain AE:n tarjoamat kurssit. Vaikka opinnot eivät suoranaisesti liitykään omiin opiskeluihini Suomessa, oli vaihto-opiskelu kokonaisuudessaan oma erityinen kokemuksensa, jota en millään vaihtaisi pois.

Plussat ja miinukset Balista

Suosittelen tätä vaihtokohdetta opiskelijoille, joita kiinnostaa nimenomaan Aasialainen kulttuuri ja tavat. Bali antaa tähän hyvän vaihtoehdon, ja AE ja kohdeyliopisto ovat järjestäneet vaihtopaketissaan ekskursioiden ja workshoppien myötä paljon opittavaa paikallisesta kulttuurista.

Negatiivisia asioita Balin paratiisisaarella? Niitä löytyy paljonkin. Vaaleaihoisena vaihto-opiskelijana olet aina turisti paikallisten silmissä. Balin ydinalueet ovat täynnä turismia, kaupustelijoita, ”massage”- ja ”transport”-huutoja. Balilla ja yliopistolla asiat eivät myöskään hoidu niin nopeasti kuin Suomessa. Ensimmäisenä orientaatiopäivänä yliopistolla AE:n työntekijät opettivatkin meille tärkeimmän ohjenuoran balilaisten kanssa asiointia varten: ”Patience, patience, patience”, jota tuli hoettua mielessä muutamaankin otteeseen.
Kärsivällisyyttä tarvitaan myös asumisessa; sähköt olivat poikki melko usein, netti toimi sitäkin harvemmin ja pahimmillaan vesi oli poikki, eikä näin ollen vessatkaan toimineet aina. Näihin asioihin pitää osata varautua kärsivällisyydellä ja odottaa asioiden korjaantumista.