Nasti Korhonen - 2011: TU Delft, Hollanti

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Nasti Korhonen
Koulu
Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu
Matkakohde
TU Delft, Hollanti
Aika
01.09.2010 - 31.01.2011
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Hollanti on pinta-alaltaan monta kertaa pienempi kuin Suomi, mutta asuttaa jopa 16 miljoonaa ihmistä eli yli kolme kertaa sen, mitä Suomessa on asukkaita. Maan historia perustuu kaupankäyntiin ja Hollanti onkin edelleen tärkeä maailmantalouden keskus. Hollannin valtiomuoto on monarkia, joka nauttii edelleen kohtuullisen suurta suosiota suositun kuningatar Beatrixin ansiosta. Hollanti oli ennen merkittävä siirtomaavalta, joka edelleen omistaa ainakin Curacaon saaren Karibialla.

Vaihto-yliopistoni TU Delft sijaitsee Delftin kaupungissa Rotterdamin ja Haagin välimaastossa.

Päätös lähteä opiskelija-vaihtoon juuri Hollantiin ja TU Delftiin syntyi monesta tekijästä. Minulle oli jo ensimmäisestä opiskeluvuodestani lähtien täysin selvää, että lähden jossain vaiheessa vaihtoon, mutta lopullinen kohde selvisi vasta hakuajan viime metreillä. Mielessäni oli useita kohteita useissa eri maissa, mutta sopivien kurssikokonaisuuksien löytäminen ja tarpeellisen informaation saaminen tuntui melko haastavalta. Sitten muutamaa kuukautta ennen vaihtohaun päättymistä ryhdyin järjestämään ammattiainekerhoni ulkomaan ekskursiota Hollantiin ja tulin samalla tutustuneeksi erääseen matkakohteistamme eli Delftin teknilliseen yliopistoon. Kun vielä sain kuulla paljon kehuja professoreilta koskien TU Delftiä päätös lähteä sinne alkoi tuntua oikealta. Lisäksi Hollanti vaikutti mukavalta maalta.

Vaihtojärjestelyt sujuivat kohtuullisen mukavasti, mutta tarvittavien asiakirjojen ja allekirjoitusten määrä aiheuttikin päänsärkyä. Urakkaa lisäsi merkittävästi se, että sopivan kohteen löytäminen vei aikansa ja hain useampaan kohteeseen, joista kaikista oli otettava selvää ja suunnitella suoritettavat kurssit. Rahoitus järjestyi hyvin, ja sitä pystyi hakemaan useammalta eri taholta. Koska kyseessä oli Erasmus-kohde, ei viisumeita, lupia tai erityisiä vakuutuksia tarvinnut hakea. Lisäksi lukukausimaksujen puuttuminen oli huomattava helpotus.

Vaihtokohteessa käytännön asiat hoituivat vaihtelevasti. Asuntoa pystyi hakemaan etukäteen paikalliselta opiskelija-asuntotaholta (DUWO) kohtuullisen helposti, mutta muiden asioiden hoitamisessa ja selvittelyssä kului paikan päällä noin pari kuukautta. Näitä asioita olivat muun muassa rekisteröityminen yliopistoon ja kaupunkiin ja pankkitilin avaus. Asumisen puitteet eivät olleet mitenkään ihmeelliset, mutta olinkin valinnut asuntoni siten, että vuokra olisi alhainen ja ”joutuisin” kohtaamaan muita ihmisiä päivittäin tutustumisen helpottamiseksi. Tämä osoittautui toimivaksi, sillä tutustuin muihin vaihto-opiskelijoihin ja myös muutamaan paikalliseen hyvin nopeasti ja sain sieltä monta hyvää ystävää ympäri maailmaa.

Virallisten asioiden ja asumisen lisäksi eräs välttämättömyys, joka oli hoidettava ensimmäisten joukossa, oli pyörän hankinta. Hollannissa ja erityisesti Delftin kaltaisessa pienehkössä kaupungissa kaikki pienempi siirtyminen tapahtui pyörällä. Koska lukukausien alut ovat sesonkiaikaa, ehtivät halvimmat käytetyt pyörät loppua myyjiltä nopeasti, joten oli toimittava nopeasti. Kalliimpikaan pyörä ei olisi lopulta ollut huono investointi, sillä sitä käytettiin aina, säällä kuin säällä.

Pääaineeni professorit osasivat kertoa vesitekniikan opetuksen olevan TU Delftissä huippuluokkaa, mikä piti mielestäni paikkansa. Opintokokonaisuuteni koostui kuudesta kurssista ja yhteensä 24 opintopisteestä. Kaikki kurssini liittyivät vahvasti vesihuoltotekniikkaan ja vesitalouteen vedenpuhdistuksen kemiasta globaaleihin vesikysymyksiin ja ekologiaan. Kurssit olivat vaativia, mutta myös antoivat paljon. Opetus oli monisäikeistä painottuen niin teoriaan kuin käytännön sovelluksiin. Ryhmäkoot olivat pieniä ja opetuksen laatu hyvin henkilökohtaista. Omaa aktiivisuutta, osallistumista ja kiinnostuneisuutta painotettiin ja odotettiin opiskelijoilta. Vaikka opiskelu tuntuikin välillä rankalta, koen syventäneeni vesialan osaamistani merkittävästi.