Nelli Rahunen - 2003: Université de Technologie de Compiègne, Ranska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Nelli Rahunen
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Université de Technologie de Compiègne, Ranska
Aika
22.01.2003 - 30.06.2003
Vaihto-ohjelma


Opiskelin kevätlukukauden 2003 Ranskassa, Compiègnen kaupungissa. Vaihtokorkeakouluni oli yksi Ranskan kolmesta teknillisestä korkeakoulusta, Université de Technologie de Compiègne. Päätös opiskelusta ulkomailla oli ehdottomasti yksi elämäni parhaimpia.

Ranskalaiset opiskelijat ottivat minut hyvin ystävällisesti vastaan. Koulussa oli vaihto-opiskelijoita useampi sata ja niinpä siellä järjestettiin paljon kansainvälistä toimintaa. Tämä auttoi paljon kielen oppimisessa ja myös yllätyin kuinka hyvin puhuttu kieli pysyi ranskassa eikä kääntynyt helpompaan vaihtoehtoon, englantiin.

Vaikein asia, mihin oli sopeuduttava, oli ranskalaisten aikakäsitys. Suomessa kun olemme tottuneet täsmällisyyteen ja siihen, että tapaamiset alkavat sovittuina aikoina. Aluksi tuntui ranskalainen tyyli aloittaa jopa tuntiakin sovittua aikaa myöhemmin aika epäkohteliaalta. Lopulta siihenkin tottui, välillä ehkä liiankin hyvin. Toinen yhä uudelleen ja uudelleen ihmetystä aiheuttanut seikka oli ranskalaisten tupakoimistottumukset. Siellä melkein kaikki polttivat milloin vaan ja missä vaan.

Kansainvälisyys sai välillä todella ihmetyttämään. Yhtäkkiä saattoi tajuta, kuinka saman pöydän äärellä keskusteli ihmisiä viidestä eri maanosasta ja vieläkin useammasta eri maasta. Oli myös mukava huomata, kuinka kiinnostuneita ulkomaalaiset olivat Suomesta. Monet tiesivät yllättävän paljon maastamme, mutta ihmettelyille Suomen ilmastosta, metsien ja järvien määrästä sekä kansan pienuudesta ei ollut tulla loppua.

Université de Technologie de Compiègne on varsin arvostettu koulu Ranskassa. Opiskelijat sinne haetaan kokein ja haastatteluin, ja taso on korkea. Opiskelijoita koulussa on noin 3000, joista 800 on ulkomaalaisia. Ranskalainen tapa opiskella, ainakin bioteknologian osastolla, oli aivan erilainen kuin Suomessa. Kursseilla ei käytetty kirjaa eikä luennoitsijan laatimaa kurssiopusta vaan kirja kirjoitettiin itse luennoitsijan puheesta. Tämä tuotti vaikeuksia varsinkin kun opettajat puhuivat nopeasti ja kyseessä oli tekninen erikoissanasto. Kieliongelman lisäksi kurssit vaativat työtä vähintäänkin yhtä paljon kuin Suomessa ja niinpä kovin montaa kurssia ei voinut käydä. Loppuaikoina huomasi kuitenkin saavansa luennoista paljon enemmän irti kuin lukukauden alussa.

Compiègne on noin 80 000 asukkaan pikkukaupunki Picardien maakunnassa 70 km päässä Pariisista. Compiègnen läpi virtaa Oise-joki, jonka varrella oli hyvä lenkkeillä tai pitää piknikkiä. Kaupunki oli pieni, mutta idyllinen. Hyvän sijaintinsa ja pienuutensa vuoksi Compiègne oli oiva opiskelukaupunki. Compiègnen ehkä tunnetuin nähtävyys on Château de Compiègne, jota Napoleon III käytti metsästysmajanaan. Compiègnessa on myös ranskalaisen kansallissankarittaren ja pyhimyksen Jeanne d’Arcin lukuisia muistomerkkejä. Compiègne oli kaupunki, jossa hänet vangittiin poltettavaksi.

Kaupungista oli hyvät kulkuyhteydet niin Pariisiin kuin muuallekin Eurooppaan. Niinpä hyödynsimme ainutkertaista tilaisuuttamme, ja matkustimme muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa loma-aikoinamme. Tutustuimme Brysseliin ja koimme Cannesin filmifestivaalit. Myös koululta järjestettiin edullisia bussiretkiä ulkomaalaisille ja siten vierailimme Loiren laakson upeissa linnoissa sekä kauniissa Normandian maakunnassa.

Ranskalaiseen ruokakulttuuriin ei voinut muuta kuin ihastua. Täällä Suomessa kaipaa etenkin uunituoreen patongin tuoksua ja rapeutta sekä aitoja croissantteja. Eikä pidä unohtaa ranskalaisia juustoja ja viinejä - valikoima oli uskomaton. Jo koulun ruokalassa huomasi kuinka tärkeä asia ruoka on ranskalaisille. Ateria maksoi hieman enemmän kuin kotikoulussani, mutta tarjolla olikin sitten niin alku- ja pääruoka patonkeineen kuin jälkiruoatkin. Miellyin ranskalaiseen tapaan kutsua ystävät koolle ja viettää ilta kotona kunnon ruokapatojen äärellä.

Opiskeluaikani Ranskassa täytti täysin odotukseni ja vielä enemmänkin. Kulttuurientuntemus ja kielitaito parani huomattavasti ja solmin ystävyyssuhteita ympäri maailmaa. Kokemukseni innoittaa ja madaltaa huomattavasti kynnystä lähteä ulkomaille esimerkiksi työharjoitteluun tai muuten osallistua kansainvälisiin tehtäviin.