Niina Laininen - 2012: Technológico de Monterrey, Meksiko

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Niina Laininen
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Technológico de Monterrey, Meksiko
Aika
02.01.2012 - 17.05.2012
Vaihto-ohjelma
TTY:n opiskelijavaihto


Opiskelen Tampereen teknillisessä yliopistossa rakennustekniikkaa. Kevätlukukauteni 2012 vietin Meksikossa, Tecnológico de Monterreyssa, Guadalajaran kampuksella.

Rakennustekniikka on yksi Guadalajaran kampuksen uusista ohjelmista, joten yliopisto järjestää rakennustekniikasta vasta 1. ja 2. vuosikurssin kursseja.

Kurssien alustava valinta tehtiin ennen yliopistoon saapumista. Valituista kursseista yliopisto muodosti jokaiselle opiskelijalle oman lukujärjestyksen orientaatioviikon lopuksi. Yliopiston tekemä lukujärjestys oli lopullinen ja sitä oli mahdotonta enää muuttaa kevätlukukauden ensimmäisillä viikoilla. Näin ollen suunnittelemani mekaniikan kurssit jäivät käymättä ja lukujärjestykseni täyttyi siten kansainvälisistä kulttuuri- ja neuvottelukursseista sekä espanjan kielen tunneista.

Koulutus Tec de Monterreyssa on hyvin peruskoulumaista. Luennoilla on läsnäolopakko, ja jo minuutin myöhästymisestä kirjataan poissaolomerkintä. Poissaoloja saa korkeintaan olla kahden viikon luentotuntimäärä. Kotitehtäviä kursseilta kertyy runsaasti ja pieniä testejä järjestetään viikoittain. Kursseista suoriutumista arvioidaan läpi koko lukuvuoden, eikä loppuarvosana ole kiinni vain yhden tentin tuloksesta. Välinäyttöjen vaatimustaso ei kuitenkaan ole korkea ja hyviä arvosanoja tulee helposti, jos vain tekee kotitehtävänsä.

Ennen lukukauden alkamista ulkomaisten opiskelijoiden tulee tehdä espanjan kielen online-testi ja osallistua orientaatioviikon aikana suoritettavaan haastatteluun. Näin määritellään jokaisen espanjan kielen taitotaso ja  sijoittuminen espanjan kielen ryhmiin, jos sitä aikoo opiskella.

Ennen Meksikoon lähtöä olin suorittanut vain espanjan kielen alkeet. Kampusalueella pärjäsi englannilla hyvin, mutta muuten meksikolaisten kielitaito on heikko. Kielitaitoni kasvoi paljon jo puolen vuoden aikana, mutta näin jälkikäteen todettuna olisi espanjaa kannattanut opetella reilusti enemmän ennen vaihtoon lähtöä. 

Kampusalueen porteista ulos astuttaessa täsmällisyys ja työntäyteisyys loppuu siihen paikkaan ja Meksikolainen niin sanottu mañana -asenne saa vallan. On kyse sitten huoltomiehestä tai viisumista, kaikelle on annettava hiukan enemmän aikaa kuin Suomessa.