Niina Siitonen - 2011: University of Alaska Southeast, Yhdysvallat

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Niina Siitonen
Koulu
Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu
Matkakohde
University of Alaska Southeast, Yhdysvallat
Aika
27.08.2010 - 15.05.2011
Vaihto-ohjelma


Olin vaihdossa Yhdysvalloissa, Alaskan pääkaupungissa Juneaussa lukuvuoden 2010–2011. Lähdin vaihtoon freemoverina eli hain kouluun itsenäisesti. Vaihtokohteen valinta oli hyvin hankala prosessi, olin unelmoinut ulkomailla opiskelusta koko ikäni, mutta missään vaiheessa minulle ei ollut selvää minne päin maailmaa haluaisin opintojeni kanssa suunnata. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin, että haluan lähteä Euroopan ulkopuolelle. Päätökseni lähteä Euroopan ulkopuolelle sekä haluni opiskella englanninkielisessä maassa rajoittivat vaihtoehtoja ja lopulta päädyin valitsemaan Australian, Kanadan ja Alaskan välillä. Tiesin, etten haluaisi Yhdysvalloissa mihinkään muuhun osavaltioon kuin Alaskaan ja lopulta se valikoituikin mielenkiintoisimmaksi kohteeksi.

Päädyin valitsemaan Alaskan vaihtokohteekseni lähinnä alueen mahtavan luontoympäristön sekä kiinnostavan kulttuurin takia. Osavaltion pääkaupunki Juneau on noin 100 kilometriä Helsingin eteläpuolella, mikä oli erityisen tärkeä valintakriteeri, en halunnut päätyä Helsinkiä pohjoisemmaksi, koska esimerkiksi Alaskan suuremmissa kaupungeissa Anchoragessa ja Fairbanksissa on talvella huomattavasi lyhyempi valoisa aika. Juneaussa on noin 30 000 asukasta, vaikka se on pinta-alaltaan suuri, 8 430 neliökilometriä. Kaupunki on erikoinen myös siksi, ettei sinne pääse lainkaan maateitse, vaan ainoastaan lentämällä tai lautalla. Juneaun sijaitsee Tyynen valtameren rannalla, mikä tekee ilmastosta huomattavasti Suomen ilmastoa leudomman. Talvet ovat lämpimämpiä ja vähälumisempia, kesät viileämpiä ja sateisempia.

Koska lähdin vaihtoon itsenäisesti, jouduin maksamaan täydet lukukausimaksut, jotka ovat Yhdysvalloissa suomalaisen mittapuun mukaan hyvin korkeat. Sain rahoitusta sekä Aalto-yliopistolta (vaihtoon lähdön apuraha sekä lukukausimaksutuki) että Maa- ja vesitekniikan tuki ry:ltä. Jouduin rahoittamaan matkaani myös itse, mutta saamieni apurahojen jälkeen omat kustannukseni jäivät varsin kohtuullisiksi. Viisumin hakeminen oli myös yksinkertainen prosessi, joka hoitui nettihakemuksen täyttämisellä sekä suurlähetystössä tapahtuvalla haastattelulla. Kaikkia Yhdysvaltoihin saapuvia opiskelijoita vaaditaan ottamaan sairasvakuutus, joka kattaa koko vaihtoajan. Itse päädyin ottamaan vakuutuksen, jota vaihtoyliopistoni suositteli.

Asuin yliopiston kampuksella, koska se oli huomattavasti helpompaa kuin etsiä asuntoa yksityisiltä markkinoilta Suomesta käsin. Yliopiston asunnot olivat aivan eri tasoa kuin suomalaiset opiskelija-asunnot, asuimme kaksikerroksisissa omakotitaloissa, joissa oli suuret yhteistilat (keittiö, olohuone) sekä jokaiselle oma makuuhuone. Asumisen lisäksi lukukausimaksuihin sisältyi myös yliopiston kattavat liikuntapalvelut, kampuksen sairaanhoitajan sekä terapeutin terveyspalvelut, sekä tehokas opintoneuvonta sekä tutor-palvelut. Yhdysvaltojen hintataso on monilta osin Suomea edullisempi. Esimerkiksi elintarvikkeet, matkustaminen ja vaatteet olivat monilta osin huomattavasti edullisempia, vaikka Alaska on huonojen liikenneyhteyksiensä takia yksi maan kalleimmista osavaltioista.

Yhdysvalloissa yliopisto-opiskelijat suhtautuvat opintoihinsa huomattavasti vakavammin kuin Suomessa. Kursseilla on tehtävä valtavasti töitä jo pelkän läpipääsemisen varmistamiseksi, ja suurin osa tavoittelee korkeimpia mahdollisia arvosanoja. Työmäärä on valtava suomalaiseen opiskeluun verrattuna, töitä tehdään koko ajan ja kursseilla on jatkuvasti palautettavia kotitehtäviä, esseitä, projektitöitä sekä esitelmiä.

Ihastuin Juneauhun paikkana ja tein päätöksen sinne lähdöstä, vaikka vaihtoyliopistossani ei voinutkaan opiskella pääainettani vesitekniikkaa. Asia ratkesi kuitenkin sillä, että suoritin vaihtovuoteni aikana biologian kursseja, jotka ovat erinomainen lisä vesitekniikan opintoihini ja mielenkiintoista vaihtelua jo kolme vuotta kestäneisiin insinööriopintoihini. Vaihtoyliopistossani oli lukuisia hyviä puolia. Pienien ryhmäkokojen ansiosta professorit tunsivat kaikki opiskelijat nimeltä ja pystyivät antamaan hyvinkin henkilökohtaista ohjausta kunkin vahvuuksien ja heikkouksien puitteissa. Lisäksi pienet ryhmäkoot mahdollistivat useat kenttäretket, joihin Alaskan luonto tarjosi erityisesti biologianopiskelijoille mahtavat edellytykset.

Vaikka opiskelun työmäärä oli huomattavasti suurempi kuin mihin olin tottunut, oli vapaa-aikaakin riittävästi. Se kului lähinnä uusien ystävieni kanssa. Juneau on täydellinen paikka vaeltamisesta, kalliokiipeilystä, laskettelusta, telttailusta ja kauniista maisemista nauttivalle. Toivon, että tulevaisuudessa pystyn palaamaan Juneauhun ainakin kerran vuodessa ja tiedän, että saan varmasti osan elinikäisistä ystävistäni vastavierailulle Suomeen. Jokaisen, jolla on pienikin ajatus siitä, että voisi viettää vuoden ulkomailla, kannattaa se tehdä!