Niko Asikainen - 2006: Universität Stuttgart, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Niko Asikainen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Universität Stuttgart, Saksa
Aika
01.09.2005 - 01.03.2006
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Opiskelin talvilukukauden 05/06 Universität Stuttgartissa. Kursseiksi valitsin suunnan opintojani vastaavia kursseja. Opiskelupaikkani järjestyi vaivattomasti koulumme kansainvälisten palvelujen kautta Erasmus -ohjelman kautta. Tiedon hankintaan käytin pääasiassa vaihtokohteen internetsivuja www.uni-stuttgart.de. 

Valmistelut 

Päätin lähteä vaihto-opiskelemaan kolmannen opiskeluvuoden aluksi, koska jouduin muuttamaan asunnostani yleisurheilun MM-kisojen takia ja ajattelin, että miksipä en lähtisi saman tien Saksaan asti. Hakeminen vaihtoon sujui melko vaivatta TKK:n kansainvälisten palvelujen kautta. Suurimman päänvaivan aiheutti kurssien valinta, mutta sekin sujui suhteellisen helposti internetin avulla. Stuttgartissa sain kuitenkin huomata, ettei Suomessa tekemälläni opintosuunnitelmalla ollut minkäänlaista merkitystä. Paikan päällä pystyin valitsemaan mitä kursseja tahansa. Pientä jännitystä koin myös odotellessani päätöstä vaihtoon pääsystä, sillä minulle ilmeisesti unohdettiin ilmoittaa hyväksymisestä TKK:lta, mutta sekin selvisi kun kävin itse kyselemässä kohtalostani. 

Asuminen 

Stuttgartista tulleen hyväksymiskirjeen mukana tuli muutamia lomakkeita, jotka tuli täyttää ja lähettää Stuttgartiin. Joukossa oli myös asuntohakemus opiskelija-asuntoihin www.studentenwerk-stuttgart.de. Päätös asunnosta tuli melko myöhään elokuussa ja ehdinkin jo kysellä asiasta sähköpostitse Stuttgartista. Sain asunnon Vaihingenin kampusalueelta, jossa yliopiston tekniikan osastot sijaitsevat. Asuntoni sijaitsi Allmandring III:ssa ja oli neljän hengen solu, jossa huoneeni koko oli hieman reilu 10 m2. Puolen vuoden aikana minulla oli yhteensä viisi eri kämppistä, joista kaksi oli espanjalaisia sekä yksi iranilainen, kiinalainen ja saksalainen. Soluhuoneeni vuokra oli 268e/kk. Lisäksi maksoin asuntoni internet-yhteydestä 10e/kk sekä 18e aloitusmaksun. 

Stuttgartin opiskelija-asunnot sijaitsevat pääosin Vaihingenissa sekä Untertürkheimissa. Lisäksi keskustassa on muutamia opiskelija-asuntoja. Kaikki vaihto-opiskelijat saivat asunnon Studentwerkin kautta. Lisäksi muutamat olivat hankkineet asunnon yksityisiltä markkinoilta. 

Saapuminen 

Saapuessani Stuttgartiin oli minua vastassa tutorini Sandra, joka opasti 6 hengen suomalaisryhmäämme. Hänen avullaan saimme itsellemme asunnot ja ilmoittauduimme kouluun. Seuraavina viikkoina hoidimme hänen avustuksellaan erilaiset käytännönjärjestelyt mm. kaupungin asukkaaksi ilmoittautumisen ja vakuutusyhtiöön rekisteröitymisen. Stuttgartista tulleisiin ilmoittautumislomakkeisiin tuli merkitä halusiko tutorin vastaansa lentokentälle ja opastamaan ilmoittautumisrumbaan. Tutorin kanssa asiat sujuivat erityisen helposti, kuten tietysti tarkoitus onkin. Lisäksi hänen kauttaan tutustui muihin ihmisiin ja erityisesti paikallisiin nuoriin.
 
Opinnot 

Saavuttuani Stuttgartiin aloitin opiskeluni muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa n. kuusi viikkoa kestävällä saksan intensiivikurssilla. Suosittelen intensiivikurssin suorittamista kaikille, sillä sen aikana pystyy helpoiten luomaan kontakteja toisiin opiskelijoihin ja myös saksan kielitaito kertautuu ja kehittyy mukavasti. Intensiivikurssin aluksi järjestettiin tasokoe, jonka perusteella ihmiset jaoteltiin luokkiin ja luokat jaettiin aamu- ja iltapäiväryhmiin. Minut sijoitettiin toiseksi korkeimmalle tasolle, mikä olikin sopiva taso kerrata saksan taitojani 3 vuoden tauon jälkeen. Ryhmäni tunnit olivat aamuisin, mikä sopi minulle hyvin, sillä näin jäi aikaa myös tutustua kaupunkiin iltapäivisin. Intensiivikurssin aikana ei ole muuta opetusta, mutta onneksi vapaa-ajan saa kulumaan esimerkiksi tutustumalla samaan aikaan järjestettäviin viinijuhliin (Stuttgarter Weindorf) tai Cannstatter Volksfestiin (vrt. Oktoberfest). 

Intensiivikurssin jälkeen alkavat varsinaiset kurssit, jotka ovat melko samantapaiset kuin Suomessakin. Intensiivikurssia voi jatkaa koko luentokauden ajan. Opetusta järjestetään yhtenä päivänä viikossa ja kurssilta saa olla poissa kaksi kertaa ilman syytä. Opiskelin myös jatkokurssin, mikä oli erittäin hyvä valinta, sillä muiden vaihtareiden kanssa tuli puhuttua pääosin englantia. 
Varsinaiset opintoni sisälsivät seuraavat kurssit:
-         Siedlungswasserbau I                     = vesihuoltotekniikka
-         Betontechnologie                           = betonitekniikka
-         Ingenieurgeologie                           = insinöörigeologia
-         Konstruieren und Entwerfen von Tragwerken
= ”Rakenteiden suunnittelun ja mitoituksen perusteet, RSMP” 

Kurssit koostuivat luennoista sekä harjoituksista. Luennoille osallistui enemmän ihmisiä kuin Suomessa ja ne kestivät aina 1,5 tuntia kerrallaan. Luentoja oli vain kerran tai kahdesti viikossa ja harjoituksia vain joka toinen viikko, mikäli ne kurssiin kuuluivat. Harjoituksissa assistentti lähinnä kävi läpi tehtävät ja oppilaat vain seurasivat perässä. Lisäksi RSMP:n kurssilla tuli palauttaa kaksi kotitehtävää jotka koostuivat yhteensä 12 tehtävästä.  

Itselläni päänvaivaa aiheutti lähinnä se, että osa kursseista jatkui koko vuoden ajan, joten en voinut suorittaa niitä kuin osittain. Tämän olisi tietenkin voinut välttää ottamalla etukäteen paremmin selvää opinnoista. Mikäli vaihdossa aikoo opiskella vakavissaan, suosittelen ottamaan tarkasti selvää kurssien sisällöstä ja kestosta. Tietoa kyllä saa, kun sitä vain viitsii kysyä esim. kurssien assistenteilta. 

Vapaa-aika 

Stuttgart on kooltaan suunnilleen Helsingin luokkaa ja tekemistä kyllä riittää tarpeeksi, vaikka kaupungista ei paljoa kuuluisia turistikohteita löydykään. Kaupungin asukkaista noin neljäsosa on ulkomaalaisia mikä näkyy myös katukuvassa. Myös yliopiston tarjoamat liikuntamahdollisuudet olivat monipuoliset. Niihin tuli kuitenkin ilmoittautua internetin kautta lukukauden alussa. 

Vapaa-aika kului pääosin muiden vaihto-oppilaiden kanssa puuhastellessa ja maailmaa tutkiessa. Parhaiten mieleen ovat jääneet yhteiset matkat lähiseuduilla sekä hieman kauempanakin. Stuttgartista on erittäin hyvät yhteydet muualle esimerkiksi halpalentoyhtiöillä (www.stuttgart-airport.com) sekä junilla (www.bahn.de). Stuttgartin ympäristöstä löytyy monia mielenkiintoisia kohteita joihin voi tehdä päivämatkoja junilla. Tähän tarkoitukseen sopi erityisen hyvin rautateiden tarjoamat Schönes Wochenende Ticket ja Länder Ticket, joilla paikallisjunilla saa matkustaa niin paljon kuin päivän aikana ehtii. 

Kustannukset 

Eläminen Stuttgartissa ei loppujen lopuksi ollut sen kalliimpaa kuin Suomessakaan, pikemminkin päinvastoin. Ruoka oli halvempaa ja olut huomattavasti halvempaa. Lisäksi jokainen opiskelija sai Stuttgartin kaupungilta ilmaisen StudiTicketin (150e) puoleksi vuodeksi, jolla pystyi matkustamaan koko paikallisliikenteen verkossa. Rahaa minulla kului kuitenkin enemmän kuin Suomessa. Tämä johtui ennen kaikkea matkustelusta. 

Lopuksi
 
Vaihto-opiskelu Stuttgartissa oli minulle sopiva hengähdystauko TKK:sta, jota jo hieman kaipasinkin. Vaihtokohteena Stuttgart oli mielestäni oikein onnistunut valinta ja nautin ajastani siellä erittäin paljon. Puoleen vuoteen mahtui erittäin paljon koettavaa ja nähtävää, minkä huomasi viimeistään siinä vaiheessa kun palasi Suomeen. Täällä kun ei mielestäni ollut mikään muuttunut. 

Kiitokset Maa- ja vesitekniikan tuki ry:lle apurahan myöntämisestä. Ilman sitä en todennäköisesti olisi saanut niin paljoa vaihdostani irti ja toisaalta Suomeen saapuessa oli oikein mukavaa, ettei tilini saldo näyttänyt nollaa.

Terveisin, 
Niko Asikainen