Niko Janhunen - 2009: Chalmers Tekniska Högskolan, Ruotsi

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Niko Janhunen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Chalmers Tekniska Högskolan, Ruotsi
Aika
01.01.2009 - 31.07.2009
Vaihto-ohjelma


Vaihtoon valmistautuminen

Idea vaihtoon lähdöstä heräsi jo edellisenä keväänä – kuitenkin sen verran myöhään, että kevään hakuaika oli jo päättynyt, mikä rajoitti kohdevaihtoehtoja. Olin kuitenkin alusta asti miettinyt, että Ruotsi olisi mukava kohde, sillä kerrankin pääsisi todella hyödyntämään ja testaamaan kouluruotsin riittävyyttä käytännössä. Tukholmaan en kuitenkaan halunnut, sillä kaupunki oli jo aikaisemmilta reissuilta tuttu. Halusin jotain uutta, mutta toisaalta en halunnut mihinkään tuppukylään. Näin päädyin Göteborgiin.
Hakiessa Göteborgiin kevääksi Nordplusin kautta riitti, kun hakupaperit ja alustava opintosuunnitelma oli täytettynä syksyn alkuun mennessä. Palautin paperit ajallaan, jonka jälkeen odottelin varmistusta reilun kuukauden. Sen saatuani aloin selvitellä asuntoa tulevasta kotikaupungistani. Asunnon hommaaminen kävi suht  vaivattomasti. Varmistuspapereiden mukana sain asuntohakemuspaperin SGS Studentbostäderilta (paikallinen HOAS). Eräs kaverini, joka oli ollut aikaisemmin vaihdossa Göteborgissa, neuvoi täyttämään hakemukseen melko selvät toiveet asunnon sijainnista. Niinpä selvitin netistä, mitkä SGS:n kämpistä olivat lähimpänä tulevaa kouluani eli Chalmers Tekniska Högskolania. Aivan kampus-alueen itäpuolella sijaitsi Johannebergin opiskelija-asuntola, joten päätin hakea sinne. Aika pian sainkin varmistuksen, että sain huoneen haluamastani sijainnista. Muihin syksyn käytännön järjestelyihin kuului yhteydenpito KELA:an ja alivuokralaisen hommaaminen Suomen asuntooni.

Ensimmäiset päivät

Kevätlukukausi alkoi Chalmersissa tammikuun puolivälissä. Päätin kuitenkin saapua kaupunkiin hyvissä ajoin, noin viikkoa aiemmin, jotta ehtisin hoitaa käytännön järjestelyt ja tutustua hieman kaupunkiin ennen opintojen alkamista.
Lensin Göteborgiin Blue1:lla, joka lentää suoria lentoja Göteborgiin Helsingistä päivittäin. Alun stressiä helpotti onneksi se, että sain nukkua pari ensimmäistä yötä Göteborgissa asuvan suomalaisen kaverini luona. Hän auttoi minua hommaamaan bussikortin sekä kännykkäliittymän. Ensimmäisen päivän ohjelmaan kuului lisäksi lätkämatsi Scandinavium-arenalla.

Heti toisena päivänä marssin SGS:n konttoriin, josta sain avaimet huoneeseeni. Huone oli noin 20m2 kokoinen kylpyhuoneellinen kalustettu solu. Keittiön jaoin kahdeksan muun kanssa, joista kuusi oli ruotsalaisia ja kaksi keskieurooppalaisia vaihtareita. Yhteiskeittiössä ei ollut valittamista. Tilaa oli riittävästi, eikä älytöntä tungosta syntynyt juuri koskaan. Lisäksi sosiaalisia kontakteja muodostui näin luonnollisesti enemmän. Muutenkin asuntola oli yllättävän rauhallinen. Soluni vuokra vaihteli kevään aikana suhteellisen paljon johtuen epävakaasta kruunun kurssista. Keskimäärin se oli noin 370 euroa sisältäen netin, sähkön ja veden sekä ”Chalmers-lisämaksun”. Asuminen ei siis ollut aivan halpaa.

Toisena päivänä hankin lisäksi nettiliittymän, jota varten piti käydä SGS:n toisessa toimistossa allekirjoittamassa paperit ja hakemassa asennusohjeet. Toki olisi ollut toivottavaa, että kaikki asuntoon liittyvät paperiasiat olisi voinut hoitaa yhdessä konttorissa.

Kun kämppäasiat alkoivat olla kunnossa, kävin Chalmersilla ilmoittautumassa. Alkuhämmennysten (Nimeäni ei jostain syystä löytynyt koulun tietokannoista, joten vaati pientä selvittelyä ennen kuin sain opiskelijakortin ja pystyin vaihtamaan jo syksyllä valitsemiani kursseja.) jälkeen oli myös tämä puoli hoidossa ja vielä viikonloppu aikaa tutustua kaupunkiin ja ihmisiin ennen kurssien alkua.

Kaupunki

Ihastuin kaupunkiin ensisilmäyksellä ja ajan kuluessa viihdyin vain paremmin. Göteborg on noin 450 000 asukkaan Ruotsin toiseksi suurin , eurooppalais-vaikutteinen kaupunki. Se sijaitsee Ruotsin suurimman joen Göta Älvin suistossa, mikä takaa merellisen ilmapiirin. Omasta mielestäni kaupunkia parhaiten kuvaavat adjektiivit ovat toimiva ja kompakti. Keskusta-alue on viihtyisä ja suhteellisen vehreä. Kanaalit tukevat merellistä tunnelmaa. Välimatkat eivät muodostu liian pitkiksi ja lähes kaikkialle pääsee nopeasti –kiitos erinomaisen ratikkaverkoston. Joukkoliikenne toimii kaupungissa erinomaisesti.

Kukkuloita on joka puolella ja niiltä on hienot näkymät yli kaupungin. Usein niiltä löytyy myös mukavan vaativia pururatoja lenkkeilyyn.
Yhdeksi suosikkipaikoistani nousi keskustan lounaispuolella sijaitseva puisto Slottskogen. Slottskogenin nurmikentille kerääntyy aurinkoisina päivinä väkeä ottamaan aurinkoa ja viettämään aikaa. Puistosta löytyy myös ilmainen eläinpuisto, jossa on muun muassa hylkeitä ja pingviinejä.

Koulu ja opiskelu

Chalmers Tekniska Högskolan on säätiörahoitteinen tekniikan yliopisto, jossa on noin 10 000 opiskelijaa. Chalmersissa voi opiskella arkkitehtuuria, automaatio-, bio-, sähkö-, kone-, kemian-, tieto- ja rakennustekniikkaa sekä teknillistä fysiikkaa, tuotantotaloutta, teknistä muotoilua sekä fysikaalista kemiaa. Koulun maisteriohjelmat ovat englanninkielisiä.

Lähtiessäni vaihtoon olivat opintoni Suomessa jo loppusuoralla. Tämän vuoksi ei minulla ollut kovin suuria paineita kerätä älyttömiä pistemääriä vaihtoni aikana. Ensimmäiseen periodiin olin alun perin valinnut kaksi 7,5 pisteen kurssia, joista päätin kuitenkin jättää toisen pois, sillä olin käynyt sisällöltään vastaavan kurssin jo Suomessa. Jäljelle jäi GIS-kurssi, jonka pystyin sisällyttämään opintokokonaisuuteeni Suomessa.
Toisessa periodissa oli minun vaikea löytää opintoihini liittyviä kursseja, joita en olisi Suomessa jo käynyt. Siispä tein pienen kompromissin ja valitsin jälleen vain yhden kurssin, joka sekään ei täysin ollut omaa alaani. Kurssi oli Environmental Risk Assessments, joka osoittautui varsin haastavaksi ja työlääksi varsinkin kun lähtötietoni kyseiseltä alalta olivat vähäiset. Siispä olin tyytyväinen, etten valinnut muita kursseja tämänkään rinnalle.

Kaikki opintoni olivat englanninkielisiä, mikä oli luonnollista, sillä kursseilla oli paljon vaihtareita.  Se sopi minulle, sillä ruotsin taitoni tuskin olisivat riittäneet kovin vaikeisiin aiheisiin. Kokeilumielessä kävin istumassa joillakin ruotsinkielisillä luennoilla ja totesin, että tekninen sanasto tuotti ongelmia.

Luennot olivat molemmilla kursseilla erittäin laadukkaita ja luennoitsijat taitavia. Tuntui, että kurssien järjestelyihin oli panostettu aivan toisella lailla kuin Suomessa monesti. Kurssit pitivät sisällään laajoja ryhmätöitä, joiden aikana sain todella huomata, että huhut ruotsalaisesta diskuterauskulttuurista pitivät paikkansa.
Kaiken kaikkiaan opiskelut olivat todella antoisia. Vaikka kurssien sisällötkin olivat hyviä, oli koulun parasta antia ehdottomasti erilaisten toimintakulttuurien oppiminen ja sovittaminen toisiinsa. Eteläeurooppalaiselle tempperamentille voi olla vaikeaa sopeutua  ruotsalaiseen keskustelevaan toimintatapaan ja päinvastoin.
Chalmersin kautta oli mahdollista hakeutua Folkuniversitetin järjestämille ruotsin kursseille. Kurssit maksoivat jonkin verran, mutta Chalmersista sai niitä varten stipendin. Valitettavasti tasoltaan sopivat kurssit oli kuitenkin kevään ajalta peruttu liian vähäisen osallistujamäärän vuoksi, joten näille kursseille en päässyt osallistumaan.

Vapaa-aika ja kieli

Kampus-alueen ja kotini vieressä sijaitsi liikuntakeskus Fysiken joka tarjosi monipuolisia sisäliikuntamahdollisuuksia sisäjalkapallosta kuntosaliin ja ryhmäliikuntoihin kohtuullisin opiskelijahinnoin. Laskeskelin, että ensimmäisten kuukausien ajan vietin aikaa Fysikenillä enemmän kuin koulun penkillä.

Lisäksi liityin paikalliseen jalkapallojoukkueeseen. Tämä osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi etenkin siksi, että joukkueessa oli ainoastaan ruotsalaisia pelaajia, jolloin ruotsin kieltä tuli väkisinkin käytettyä. Göteborg on täynnä suomalaisia vaihtareita, joista suuri osa opiskelee Göteborgin Yliopistossa. Tapasin vaihdon aikana arviolta nelisenkymmentä suomalaista vaihtaria. Pienenä miinuksena oli tietysti se, että suomen kieltä tuli käytettyä paljon, jolloin svenska jäi vähemmälle. Kun vielä suurin osa koulukavereista oli vaihtareita, ei ruotsin kielen oppiminen käynytkään niin sukkelasti kuin olisin toivonut. Edelleenkään en puhu ”flytande svenska”, vaikka toki kehitystä kielitaidossa tapahtui.

Etenkin ensimmäisinä viikkoina järjesti Chalmers International Reception Committee (CIRC) useita opiskelijatapahtumia, kuten kansainvälisen päivällisen ja Sauna-tapahtuman. Tapahtumat olivat todella mukavia ja ennen kaikkea niissä tapasi uusia ihmisiä ympäri maailmaa. Lisäksi Chalmersin opiskelijajärjestö järjestää noin neljä kertaa vuodessa isommat opiskelijabileet. (Vastaavat oikeastaan TKY:n Dipoli-bileitä.) Kävin niissä pari kertaa ja hauskaa oli. Muutenkin joka viikko oli useampia juhlia järjestettynä järjestöjen sekä vaihtarien toimesta.

Kun Göteborg alkoi käydä tutuksi, päätin alkaa matkustella. Göteborgista pääsee kätevästi junalla Kööpenhaminaan, josta taas on hyvät yhteydet ympäri maailmaa. Kävin vaihdon aikana Köpiksessä parikin kertaa ja yhden viikon vietin vaihtokavereiden kanssa autoillen Islannissa. Hienoja kokemuksia nämäkin.
Vapaa-ajan aktiviteetteja siis riitti ja aika vähän tuli aikaa omassa solukämpässä vietettyä. Aina löytyi jotain mielenkiintoista tekemistä vaihtaribileistä konsertteihin ja urheilutapahtumiin.

Ilmasto ja sää

Göteborg sijaitsee sen verran Helsinkiä etelämpänä, että ilmasto on ympäri vuoden hieman lämpimämpi. Talvella se tarkoittaa lumettomuutta ja loskakelejä, mutta vastapainoksi kevät tulee kaupunkiin selvästi aikaisemmin. Göteborg on – ehkä hieman kliseisesti – kesäkaupunki.

Yhteenveto

Vaihtoaikani ylitti kaikki odotukset. Opetus oli laadukasta ja kielitaitoni parani niin ruotsin kuin englanninkin osalta. Myös sosiaaliset taidot ja ihmistuntemus kehittyivät. Kuitenkin parasta antia oli ehdottomasti uudet ystävät ympäri maailmaa, joihin tulee varmasti pidettyä yhteyttä jatkossakin.
Vinkkejä Göteborgiin lähteville:
- Kämppää hakiessa kannattaa ehdottomasti esittää toiveita sijainnin suhteen. Muuten saattaa joutua hyvinkin kauas koulusta ja keskustasta.
- SGS tarjoaa opiskelijoille Erasmus-pakettia, joka sisältää patjan, peitot ja astioita. Hinta 150kr/kk. EI KANNATA OTTAA. Kävele ensi töiksesi Ikeaan, niin saat saman setin omaksesi puolen vuoden lainan hinnalla. Myös kirpputoreja on kaupunki pullollaan.
- Alustavaa opintosuunnitelmaa on helppo muuttaa vielä paikan päällä, vaikkakin vaihtareiden täytyy käydä tekemässä muutokset opintotoimistossa netin sijaan.
- Jos on kiinnostunut vaihtarimeiningeistä, kannattaa hankkiutua Erasmus-ohjelman maililistoille. Nordplusin kautta hakevat unohtuvat helposti näiltä listoilta.
- Länsi-Götanmaan murre saattaa aluksi tuntua todella vaikeaselkoiselta, mutta pikku hiljaa korva tottuu siihen.
- Itselläni oli Tele2:n prepaid-puhelinliittymä, joka toimi moitteetta. Suosittelen.
- After work kannattaa ottaa tavaksi heti alussa! Lähes kaikki kaupungin baarit tarjoilevat perjantaisin ilmaista ja laadukasta ruokaa, kunhan ostaa yhden huurteisen. Kannattaa hyödyntää. Suosikkipaikakseni nousi hieman rauhallisempi Notting Hill.
- Suosittelen pistäytymistä Erasmusten suosimassa Cafe Olofissa Olofshöjdin opiskelijakylässä. Paras meininki oli yleensä keskiviikkoisin.
- Jos liikunta yhtään kiinnostaa, suosittelen Fysiken-liikuntakeskusta lämpimästi!
- Matkustele - ainakin lähialueille! ”Ruotsin Monaco” Marstrand sekä Bohus fästning ovat näkemisen arvoisia. Samoin Halmstad ja Malmö.
- Kesällä kannattaa käydä läheisellä Delsjö-järvellä melomassa, kalassa tai aurinkoa palvomassa.
- Nöjespark Liseberg on kokemisen arvoinen.

Espoossa 19.8.2009

Niko Janhunen