Nina Kontinaho - 2004: Hogskolen i Sogn og Fjordane, Norja

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Nina Kontinaho
Koulu
Kuopion yliopisto
Matkakohde
Hogskolen i Sogn og Fjordane, Norja
Aika
09.08.2004 - 10.12.2004
Vaihto-ohjelma


Vietin syyslukukauden 2004 Norjassa, Sogndalissa. Opiskelin kansainvälisellä ”From Mountain to Fjord – Geology and Ecology of Western Norway” -kurssilla yhdessä yhdeksän muun opiskelijan kanssa. Opintoihin osallistui opiskelijoita Saksasta, Hollannista ja USA:sta; meitä suomalaisia kurssilla oli kaksi. Norjaan lähteminen sinänsä on todella helppoa, esimerkiksi oleskelulupaa ei Pohjoismaasta toiseen saapuville vaadita lainkaan.

Sogndal sijaitsee Länsi-Norjan upeissa maisemissa, vuonojen ja vuorten ympäröimänä. Sogndal on erinomainen paikka järjestää From Mountain to Fjord –kurssin kaltainen opinto¬jakso, sijainti maailman pisimmän ja syvimmän Sognevuonon rannalla, Jotunheimenin ja Jostedalenin kansallispuistojen lähistöllä on ihanteellinen.

Asukkaita Sogndalissa on kolmisen tuhatta, ja lisäksi kaupungissa opiskelee pari tuhatta opiskelijaa. Suuri opiskelijoiden määrä todellakin näkyy, Sogndal on pienestä koostaan huolimatta vireä kaupunki. Sogndalin lähiympäristö tarjoaa hyvät mahdollisuudet retkeilyyn ja vael¬lukseen. Vapaa-ajalla teimmekin päiväretkiä läheisille vuorille ja mahdol¬lisuuksien mukaan myös yön yli kestäviä vaelluksia kauemmaksikin, mm. Jotuheimenin kansallispuistoon.

Opinnot sisälsivät mm. geologiaa, ¬ekologiaa ja hydrobiologiaa. Laajuu¬deltaan opinnot olivat 30 ECTS-pistettä, luennot sekä ekskursiot järjetettiin englanniksi. Kurssi oli jaettu kolmeen ”blokkiin”, joista jokaisen loputtua oli kuulustelu (tentti, esseen kirjoittaminen tai suullinen esitelmä). Opiskelu oli mielenkiintoista, opetettavat aiheet olivat kiinnostavia ja luennoitsijat ymmärrettäviä. Ekskursioita oli useita, mm. jäätiköille ja rannikolle. Toivees-tamme kurssin puitteissa järjestettiin myös ”villieläinekskursio” – neljän päivän retki kajakeilla Sognevuonoa pitkin! Kenttäkurssi, jota oli vaikea edes mieltää opiskeluksi...

Kaikki kurssimme opiskelijat asuivat paikallisissa opiskelija-asunnoissa. Huoneistot olivat viiden hengen sekasoluja, kämppikset olivat kaikilla kv-opiskelijoilla pää¬sääntöisesti norjalaisia. Norjalaiset, joihin tutustuin, olivat lähinnä kämppäkavereita ja satunnaisia tuttavuuksia. Ihmetystä aiheutti norjalaisten tuhlaileva sähkön kulutus, 99% Norjan sähköstä tuotetaan vesivoimalla, ja energiasta ei maassa todellakaan ole pulaa. Suomalaisiin verrattuna norjalaiset ovat hyvin samanlaisia, aluksi hieman hankalia tutustua, mutta loppujen lopuksi ystävällisiä.

Hintataso Norjassa on Suomea korkeampi, tosin ei aivan niin korkea kuin ennen matkaa kuvittelin. Elämiseen menee kuitenkin jonkin verran enemmän rahaa kuin kotimaassa, esim. ruuan hinta on noin puolitoistakertainen Suomen hintoihin verrattuna. Apurahojen, opintotuen ja omien säästöjen turvin kyllä pärjää, kunhan suunnittelee menojaan ja elää säästäväisesti.

Vaihto-opiskelu vieraassa maassa oli kaiken kaikkiaan avartava kokemus. Taakse jäi paljon uusia ystäviä eri maista; mukava oli myös huomata pärjäävänsä vieraalla kielellä vieraassa ympäristössä. Kivaa oli!

Kuopiossa 26.1.2005 Nina Kontinaho