Olli Planting - 2011: VIA University College, Tanska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Olli Planting
Koulu
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
Matkakohde
VIA University College, Tanska
Aika
01.02.2011 - 15.06.2011
Vaihto-ohjelma


Hain vaihto-opiskelemaan Tanskaan, Horsensin kaupunkiin, VIA University Collegeen. Suoritin kolmannen vuoden kevätlukukauteni. Olin suunnitellut vaihtoa jo vuoden verran, ja VIAUC kuulosti parhaalta vaihtoehdolta sen kurssitarjonnan vuoksi. Yhdyskuntatekniikan opiskelijana tienrakennuskursseja ei ole paljon tarjolla OAMK:n ystäväkouluissa, mutta onneksi Rovaniemen kokoisesta Horsensin kaupungista löytyi sopiva vaihtoehto.

Valmistautuminen ja itse Horsensiin matkustaminen oli varsin kivuton toimenpide. Pienen paperisodan ja lentolippujen oston jälkeen kaikki oli selvä. Asunnon sai helposti koulun vieressä olevalta campukselta. 
Kurssit valittiin Suomessa, ja niitä oli vielä mahdollisuus vaihtaa ennen koulujen alkua Tanskassa.

Kurssit:
Planning and Design of Aprons and Heliports, 4 ects Planning and Execution of Road-construction Works in Urban Areas, 4 ects Project Methodology for International students, 2 ects Basic GIS 1, 2 ects Road Design in Urban Areas, 2 ects Traffic and Crossroads in Urban Areas, 4 ects Waste Water Treatment, 4 ects English Language. Advanced, 5 ects

Opetuskieli oli englanti ja koska koulussa yli puolet oli vaihto-opiskelijoita, tanskan kielen opiskelu jäi vähälle. Tanskassa kansa puhuu erittäin hyvin englantia, joten minulla ei tullut yhtään ongelmia paikallisten kanssa. Maana Tanska on erittäin samanlainen kuin Suomi. Ihmiset ovat ehkä hieman avoimempia ja autokanta on uudempi, mutta muuten tuntui melkein niinkuin olisi ollut Suomessa.

Koulussa kokeita ei ollut paljoa, mutta harjoitustöitä tehtiin viikoittain. Kyseinen järjestelmä oli ilmeisesti todettu paremmaksi vaihto-opiskelijoille, koska näin pystyttiin helpommin seuraamaan opiskelijoiden kehitystä. Työmäärä oli siis isompi, mutta toisaalta kurssin lopussa ei tarvinnut stressata niin paljon mahdollisista hylätyistä arvosanoista. Koulu järjesti myös paljon excursioita, mikä oli todella mukava lisä opiskeluun.

Sosiaalinen elämä oli vilkasta, sillä monet muutkin vaihtarit halusivat saada ystäviä. Suomalaisittain oli joskus vaikeaa, koska en muista saaneeni yhtä ainutta päivää, jolloin en olisi nähnyt yhtään kavereitani. Toisaalta se oli mukavaa, koska silloin ainakin tiesi, että ihmiset pitävät minusta. Oli myös todella hienoa tutustua toisiin kulttuureihin. Kämppikseni oli ranskalainen 22-vuotias mies. Hänen kanssaan nauroimme paljon ja jaoimme toisillemme tietoa ja kokemuksia omista maistamme.

Kaikin puolin vaihto-opiskelu oli todella hieno kokemus, jonka tulen muistamaan aina. Sain myös paljon uusia ystäviä, joita aion tavata heidän kotimaissaan myöhemmin syksyllä. Toivottavasti mahdollisimman moni opiskelija saa tästä tekstistä kipinän lähteä ulkomaille. 
Suosittelen lämpimästi!

Oulussa 10.8.2011
Olli Planting