Otso Lehmussaari - 2009: Technológico de Monterrey, Meksiko

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Otso Lehmussaari
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Technológico de Monterrey, Meksiko
Aika
03.08.2009 - 06.12.2009
Vaihto-ohjelma


Yliopisto ja asuminen

ITESM on koko Meksikon laajuinen yliopisto, joka tunnetaan laajalti koko maassa nimellä Tec. Sillä on kampuksia yli 30 ja vaikka pääpaino on teknisillä aloilla ja bisneksessä, ainakin Monterreyn kampuksella voi opiskella milteipä mitä tahansa musiikista poliittiseen historiaan. Tecin perustajat ovat hyvin läheisesti kytköksissä paikalliseen teollisuuteen ja linkki näkyy selvästi yliopiston toiminnassa. Perinteisesti Teciä pidetään opinahjona, joka on muita selvästi vaativampi ja raskaampi valmistaakseen opiskelijoita työelämän hektisyyteen, mutta tämän väitteen suhteellisuutta jokainen voi arvioida oman kokemuksensa perusteella. Erityisen ylpeitä Tecillä ollaan sen kansainvälisyydestä ja vaihto-opiskelijoita on erittäin paljon, syyslukukaudella 2009 yli 500. Näin ollen vaihto-opiskelukohteena ainakin Monterreyn kampus on erittäin helppo, koska vaihto-opiskelijoihin on totuttu ja esimerkiksi asuntotarjonta on suunniteltu vastaamaan kysyntään. Asuntoja on runsaasti kävelymatkan sisällä koululta ja tarjonta on runsasta, joten mieleisensä asunnon löytäminen on helppoa, eikä ensimmäiseen vaihtoehtoon kannata tyytyä. Hintataso on 200 euron molemmin puolin, uudemmat opiskelijakompleksit, kuten jättimäinen kerrostalo Torres Tec ovat kalliimpia. Itse asuin Departamentos Alce –nimisessä opiskelija-asuntolassa, jossa suurin osa asukkaista oli muualta kotoisin olevia meksikolaisia tai vaihto-oppilaita. Tecin tarjoamat asuntolat ovat selvästi keskimääräistä kalliimpia ja niissä on tiukat säännöt, esimerkiksi pojat eivät saa mennä tyttöjen puolelle, eikä niihin saa tuoda alkoholia.

Opiskelu

Kurssit valitaan netin kautta ennen lukukauden alkua ja ensimmäisellä viikolla valintojen pohjalta jaetaan lukujärjestykset. Useimmissa kursseissa on monta ryhmää, eli tunnit voi käydä haluamaansa aikaan, mutta mikäli ryhmät täyttyvät, voi olla, että kurssia ei saa valitsemanaan ajankohtana. Jokainen käy lyömässä lukkoon lukujärjestyksensä ensimmäisellä viikolla, jonka jälkeen on yli kuukausi aikaa jättää pois kursseja. Suosittelen ottamaan muutaman ylimääräisen kurssin ja valitsemaan sitten minkä jättää pois, koska osa kursseista voi olla yllättävän vaikeita tai työläitä, kun taas osasta pääsee läpi ilman minkäänlaisia ponnisteluja. Myös opetuksen taso vaihtelee opettajan mukaan. Poisjättäminen onnistuu muutamassa minuutissa, kun taas ensimmäisten tuntien jälkeen kurssien vaihtaminen ei onnistu, joten parempi katsoa kuin tuskailla läksyvuoren kanssa viisi kuukautta. Tecillä on tapana teettää melko turhaa työtä, esim. ryhmäesseitä ja viikottaisia quizzeja, joten helpoillakin kursseilla työmäärä voi olla melkoinen.

Itselläni oli neljästä kurssista 2 espanjankielistä taloustiedon kurssia, bisnes-espanjan kurssi ja englanninkielinen vaihto-opiskelijoille suunnattu latin american culture and history, joka oli aihealueeltaan erittäin mielenkiintoinen sekä vähätöinen.
 Taloustiedon kurssit olivat melko vaikeita, economía del sector publico –kurssi vaati erittäin paljon paneutumista, mutta vastapainoksi sain kattavan kuvan Meksikon taloudellisista ongelmakohdista valtionyritysten tehottomuudesta korruptioon ja valtaviin tuloeroihin. Lisäksi kaikkien tuskaillessa yhtälailla kurssin kanssa yhteishenki oli tiivis ja kaikki opiskelivat yhdessä kokeisiin.

Opetustyyli Tecillä on eurooppalaisille melko lukiohenkinen, poissaoloja valvotaan, tunneilla kopioidaan opettajan taululle kirjoittamat asiat, välikokeita on noin kerran kuussa ja palautustehtäviä tai ryhmätöitä on paljon. Ryhmätöistä ei kannata ottaa liikaa stressiä, etenkin meksikolaisten kanssa ne tehdään yleensä edellisenä iltana tai ennen tuntia, mutta tehdään kuitenkin. Muutenkin paikalliset opiskeluajat eroavat suomalaisista, ryhmätapaamiset yhdeksän aikaan illalla ovat täysin normaaleja.
 Mikäli kielitaito antaa vähääkään myöten, suosittelen ottamaan ainakin joitain espanjankielisiä kursseja. Kielitestistä on saatava vähintään edistynyt–taso, mutta sanakirjan kanssa tehdessä se ei ole kovinkaan vaikeaa. Suurin osa kurssikirjoista on englanniksi, joten jos jokin asia luennoilla jää täysin epäselväksi, voi sen aina tarkastaa oppikirjasta. Espanjaksi opiskelu tuo kielen puhumiseen rutiinia ja ikään kuin pakottaa käyttämään kieltä, vaikkapa esitelmiä pitäessä.

Monterrey kaupunkina

Monen mielessä ensivaikutelma neljän miljoonan asukkaan Monterreysta on ruma amerikkalaistunut teollisuuskaupunki ja sitä se monessa mielessä varmasti onkin, mutta aktiviteettejä sieltä ei ainakaan puutu. Kaupunki on vuorien ympäröimä, joten kiipeily- ja patikointimahdollisuuksia on runsaasti, mm. Potrero Chicon ja Huastecan kalliokiipeilyreitit. Koululla on tarjota runsaasti urheilu- taide- ja vapaa-ajan harrastusryhmiä, joista uskoisin jokaiselle löytyvän jotain mielekästä. Niihin ilmoittaudutaan ensimmäisellä viikolla ja ne ovat ilmaisia tai osassa on n. € 30 maksu.
 Yöelämää Monterreysta löytyy Meksikonkin mittapuun mukaan runsaasti San Pedron hienoista yökerhoista Barrio Antigüon rokkibaareihin. Syksyllä 2009 ei ulkonakäymisessä ollut mitään ongelmaa, mutta 2010 turvallisuustilanne on ilmeisesti muuttunut melko dramaattisesti, jonka seurauksena klubeilla käyminen on vähentynyt. Toisaalta kotibileitä on Tecin ympäristössä riittämiin ja yleensä kutsut lähetetään facebookissa kaikille.

 Kulttuuritarjonta kaupungissa on myös erinomaista: konsertteja, museoita, elokuvafestivaaleja, bändikilpailuita, tapahtumaa on joka lähtöön. Meksikolaiset juhlapyhät ovat myös itsessään kokemisen arvoisia, syyskuussa oleva Meksikon itsenäisyyspäivä oli yksi vaihtoajan hienoimpia kokemuksia.
 Matkustelu lukukauden aikana oli erittäin helppoa, yöbusseilla pääsi aamuksi perille melkein mihin tahansa Keski- ja Pohjois-Meksikoa, eikä lippujen hinnat olleet kovin korkeat. Tec järjestää myös ryhmämatkoja, mutta omaksi kokemuksekseni niistä jäi lähinnä loputon odottelu. Ainakin syksyllä 2009 bussiyhteydet toimivat moitteetta, joten viikonloppureissuja oli helppo tehdä omalla porukallakin.

Vinkkejä Meksikoon mieliville

TKK:n opiskelijoille vaihto Tec Monterreyhin oli erittäin helppo järjestää verrattuna esim. ISEP:in vaatimaan paperimäärään. Opiskelijaviisumia voi hakea jo Suomessa ja se nopeuttaa rekisteröintiprosessia Meksikon päässä sekä säästää pari kymppiä. Henkilökunta Meksikon suurlähetystössä Helsingin Kampissa oli erittäin ystävällistä, eikä viisumihakemukseen tarvinnut juurikaan paperisotaa. Opiskelijaviisumi on vielä rekisteröitävä Meksikossa ja monet puhuvat siitä erittäin työläänä ja vaikeana prosessina, mutta vaikka esitettäviä papereita on melkoinen pinkka, saa koululta selkeät ohjeet, eikä ainakaan omasta mielestäni ole minkäänlaista tarvetta lakimiesten käyttöön, vaikka Tec niitä innokkaasti mainostaakin. Itselläni prosessi vaati 2 käyntiä maahanmuuttovirastossa, toinen kerta kesti kolmisen tuntia ja toinen muutaman kymmentä minuuttia. Asiaan liittyvä byrokratia on siis ilmeisesti helpottanut viime vuosista.

 Espanjaa kannattaa opetella ja kertailla ennen lähtöä helpottamaan alkukankeutta, jotta paikan päällä ei tarvitse aina turvautua englantiin. Tecillä iso osa opiskelijoista puhuu hyvää englantia, mutta hengailu pelkkien teciläisten kanssa ei anna kovin kattavaa kuvaa Meksikosta, vaikka siellä opiskeleekin väkeä eri puolilta maata.
 Koko vuoden vaihdossa kampuksen vaihto on melko helppo järjestää, joten Monterreyn lisäksi tarjolla on toiselle lukukaudelle mahdollisuus opiskella melkein missä tahansa Meksikossa.

Otso Lehmussaari