Outi Raudaskoski - 2013: Technische Universtät Berlin, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Outi Raudaskoski
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Technische Universtät Berlin, Saksa
Aika
01.09.2012 - 30.07.2013
Vaihto-ohjelma
Erasmus

Yleistä
Päätin jo opintojeni alussa, että haluan lähteä vaihtoon. Valitsin Saksan, sillä osasin kieltä jo valmiiksi ja halusin syventää osaamista. En ollut ennen käynyt Berliinissä. Olin kuullut paljon positiivista kaupungista, joten päätin hakea kaupunkiin vaihtoon. Berliini kaupunkina on todella hyvä paikka viettää vaihtovuosi, suosittelenkin lähtemään koko vuodeksi tai jos vain lukukaudeksi niin ehdottomasti kesälukukaudeksi. Kaupungissa riittää tekemistä ja nähtävää, kaupunki ei ehkä tunnu suurkaupungilta, sillä se on laajalle levittäytynyt. Päivän voi helposti viettää kävellen katuja ja ympäristöä katsellen ja kahvilassa istuskellen. Kaupunki ei ehkä ole kaunis vaan ennemmin hieman ränsistynyt, on siellä oma viehättävä tunnelmansa. Berliinissä on kuitenkin monia puolia, keskustasta ja lännestä löytyy myös hienoja alueita.

Harkitsin myös kauempana olevia kohteita, kuitenkin Erasmus ohjelma ja saksankieli olivat ratkaisevat tekijät päätöksessä. Lähellä olevassa kohteessa on puolensa, matkustaminen kohteeseen on halpaa, pääsee helposti käymään kotimaassa, kulttuurishokki ei ole hirveän suuri, on helppoa palata/vierailla kaupungissa vaihdon jälkeenkin, suuri osa muistankin vaihto-opiskelijoista on läheltä jolloin heitäkin on helpompi nähdä vaihdon jälkeen.

Järjestelyt Suomessa
Kotimaassa järjestelyt sujuivat hyvin. Intosta löytyy hyvät ohjeet paperiasioiden hoitoon. TU Berliinin nettisivuilta löytyi tarvittavat lomakkeet pienen etsinnän jälkeen. Learning agreementin kirjoittaminen tuotti jonkin verran päänvaivaa, kursseja oli hieman vaikea löytää. Kurssit ja niiden kuvaukset löytyivät nettisivuilta ”Vorlesungsverzeichnis” -kohdasta. TU Berlinistä sai hyvän ohjevihkon, jossa neuvottiin käytännön asioiden hoitamisessa.

Järjestelyt Berliinissä
Berliinissä byrokratiaa riitti, eikä asioita hoidettu kovin yksinkertaisesti. Aina tarvittiin allekirjoitus ja leima paperiin, eikä asioita juurikaan voinut hoitaa netin kautta, kuten Suomessa on tottunut.

Asunnonhaku oli hieman ongelmallista, yliopistolla ei ollut juurikaan asuntoja, tai ne sijaitsivat kaukana yliopistosta. Etsin asuntoa netistä Studenten.wg ja Wg-gesucht sivustoilta, sain muutamia tarjouksia kun laitoin oman ilmoituksen sivustoille. Tällöin kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä sivustoilla liikkuu huijareita, jotka tarjoavat asuntoja joita ei ole olemassakaan. Suuri osa vaihto-opiskelijoista asui nk. ”Wohngemeinschafteissa” eli vuokrasi huoneen yksityisen omistamasta asunnosta. Itse löysin yksiön, koitin etsiä myös WG:tä, mutten löytänyt sopivaa.
Käytännönasioita
Yliopistolla tiedonkulku oli huonompaa mihin Suomessa olin tottunut, esimerkiksi luentoja saatettiin perua ja siitä tiedotettiin vain hieman ennen luentoa. Usein sain tarpeellisia tietoja juttelemalla kavereiden kanssa, suosittelen tutustumaan saksalaisiin kursseilla, heiltä kannattaa kysellä vanhoja tenttejä tai muuten vinkkejä kursseille. Yliopistolla on Mensa, josta saa päivällä ruokaa. Yliopistolla oli hyvä urheilutarjonta, erilaisia kursseja järjestettiin paljon ja ne olivat halpoja. Itse kävin ensin muutamalla ryhmäliikuntatunnilla, jotka eivät  mielestäni olleet kovin hyviä ja aloin käydä yliopiston kuntosalilla. Sali ei ollut kallis, vajaa 70 euroa/lukukausi. Lisäksi aluksi vaaditaan tutustumiskäynti joka maksaa jonkin verran. Terveydenhuolto oli ilmaista, Saksassa on paljon yksityisiä praktiikoita joihin pääsee varaamalla ajan ja näyttämällä EHIC-korttia, joka vaaditaan kaikilta Eurooppalaisilta vaihto-opiskelijoilta.

Liikkuminen Berliinissä oli helppoa, metro ja juna kattavat hyvin koko kaupungin. Hankin itse kuitenkin heti alussa polkupyörän Mauerparkissa sunnuntaisin järjestettäviltä markkinoilta (suosittelen!). Berliinissä on helppo liikkua pyörällä ja samalla tutustuu paremmin kaupunkiin. Julkisenliikenteen lippu kuuluu opiskelijakortin hintaan, joten kaikki saavat sen automaattisesti hankkiessaan opiskelijakortin. Mikäli lähdet ennen lukukauden loppua pois Berliinistä, voit palauttaa kortin ja saat osan rahoista takaisin. Raha maksetaan kuitenkin vain saksalaiselle pankkitilille (kaverin pankkitiliä voi lainata). Suosittelen kuitenkin avaamaan saksalaisen pankkitilin, Berliinissä monessa ruokakaupassakaan ei voi maksaa Visa Electronilla. Käteistä täytyy olla aina mukana, vaikka saksalainen pankkikortti käy useimmissa kaupoissa, ei ravintoloissa usein voi maksaa kortilla.

Berliini myöntää kaikille kaupunkiin tuleville uusille opiskelijoille ns. ”Begrüsungsgeldin”, jonka suuruus oli 50 euroa. En ole varma tiedotettiinko tästä juurikaan, mutta Campus Centeristä sai tarvittavan lomakkeen johon tuli hakea allekirjoitus Bürgeramtista (tämäkin maksetaan vain saksalaiselle tilille). Myös muutaman muun asian osalta tiedotus oli heikkoa, esimerkiksi kielikeskus ZEMS tarjosi Erasmus-opiskelijoille kielikurssin. Kurssi tuli maksaa ensin itse, suoritusmerkinnän saatuaan pystyi pyytämään rahat takaisin (vain saksalaiselle pankkitilille…).

Opiskelu
Suoritin vuoden aikana 40 opintopistettä, suurin osa vedenkäsittelyyn liittyviä kursseja. En suosittele ottamaan liikaa kursseja, jotta voi nauttia vapaa-ajasta ja tutustua kaupunkiin sekä matkustaa. Kävin yhden kurssin englanniksi muuten kaikki saksaksi. Kävin syyskuussa ennen lukukauden alkua järjestettävän saksan intensiivikurssin, jonka suorittamista suosittelen, sillä siellä tutustuu ihmisiin ja saa palautella mieleen saksantaitojaan. Tentteihin valmistautuminen vaati kielen takia yllättävän paljon aikaa, vaikka osasinkin saksaa melko hyvin. Kurssien aikana työmäärä ei ollut erityisen suuri, laskuharjoituksia oli vähän ja nekin sai yleensä tehdä ryhmissä tai parin kanssa. Tentteihin piti valmistautua hyvin, tenteistä monet olivat suullisia, joiden läpäiseminen oli helpompaa kuin kirjallisten. Professorit olivat ymmärtäväisiä Erasmus-opiskelijoita kohtaan, mikäli kielen kanssa tuli ongelmia. Kirjallisissa tenteissä aika oli ongelma, yleensä aikaa oli 1-1,5h, aina tuli kiire kirjoittaa eikä kielioppia ehtinyt juurikaan miettiä.

 
Muuta
Berliini on vaihtokohteena hyvä, sillä sieltä on helppo ja halpa matkustaa Euroopassa. Itse kävin Prahassa, Kroatiassa Splitissä, Ranskassa Rennessissä ja matkustin jonkin verran Saksan sisällä. Bussiliput ovat halpoja, samoin lentoja voi saada todella halvalla. Saksan sisällä hyvä vaihtoehto matkustaa on ”Mitfahrgelegenheit”, eli yksityiset autoilijat etsivät autoihinsa lisämatkustajia netissä kattaakseen bensakuluja. Käytin palvelua pari kertaa ja kohdallani se toimi mainiosti, vaikka joiltakin kuulin, ettei heidän kyytinsä ollut koskaan saapunut paikalle.

Kuten suuri osa ihmisistä, myös minä olen sitä mieltä, että vaihto oli todella hyvä kokemus. Maailmankuva avartui valtavasti, vieraassa maassa asumisen kautta sekä erimaista ja kulttuureista kotoisin olevien ihmisten tapaamisen ja heihin tutustumisen kautta. Suhtautumiseni uusiin tilanteisiin ja uusiin ihmisiin muuttui positiiviseen suuntaan, tuntuu että selviän uusista tilanteista helpommin ja rauhallisemmin. Vaihtovuoteen sisältyi paljon hyviä hetkiä, mutta myös vaikeita hetkiä, joista selvittyään tuntui, että selviää mistä vain. Polte lähteä uudestaan ulkomaille jäi, kuten usealle käy vaihdon aikana. Lähden varmasti jossain vaiheessa töihin tai harjoitteluun ulkomaille.