Paavo Tawast - 2014: University of Iceland, Islanti

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Paavo Tawast
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
University of Iceland, Islanti
Aika
26.08.2013 - 09.05.2014
Vaihto-ohjelma

Loppukesästä 2013 pakkasin maallisen omaisuuteni varastoon ja lähdin viettämään lukuvuotta 2013-2014 vaihto-opintojeni parissa. Kohdeyliopistona minulla oli Islannin yliopisto samaisen maan pääkaupungissa Reykjavikissa. Vaikka alkuun voisi kuvitella, että noin 300 000 asukkaan maassa ei useampia yliopistoja olisi, niin silti esimerkiksi Reykjavikissa itsessään on 3 yliopistoa. Oma vaihto-yliopistoni Islannin yliopisto on perustettu vuonna 1911 ja se on samalla myös maan vanhin ja suurin korkeakoulu.

Ajatus vaihtoon lähdöstä kypsyi oikeastaan siinä tammikuussa 2013 ja kohteeksi tosiaan valikoitui Islanti, päätös oli loppujen lopuksi suhteellisen helppo, koska olin jo parilla aikaisemmalla visiitillä Islantiin onnistunut rakastumaan kyseiseen maahan ja sen karun kauniiseen luontoon. Itse hakuprosessi oli TTY:n puolelta suhteellisen kivuton ja helppo, koska se toteutettiin Mobility Online portaalissa. Sieltä tosiaan vain kliksutteli itselleen sopivat vaihtoehdot ja valitsi sitten kohdeyliopiston kurssitarjonnasta mukavankuuloisia kursseja itselleen käytäväksi. Paperit taidettiin pistää matkaan sähköisen haun lisäksi myös sitten vanhakantaisesti etanapostilla allekirjoituksineen, omalla kohdalla kyllä kävi pieni hassi ja yhdestä lapusta jäi allekirjoitus, mutta sen pystyi sitten skannaamalla ja uudelleen lähettämällä laittaa menemään kohti Islantia, eikä vaihto jäänyt tästä kiinni.

Kesä vierähtikin suhteellisen nopeasti töiden parissa ja lähtöä odotellessa, joka tuli jopa suhteellisen yllättäen. Olin jo etunokkaan sopinut sen majatalon kanssa, missä majoittuisin koko lukuvuoden ajan, että saapuisin viikon ennen varsinaisen vuokrauksen alkamista ihan vain ettei tarvitse erikseen vaihdella kohteesta toiseen sitten siinä kuun vaihtuessa. Paikan päälle saapuminen, paikalliseen maistraatin vastineeseen ja yliopistoon kirjautuminen sujui suhteellisen mutkattomasti varsinkin kun muutin toisesta pohjoismaasta. Hakupapereiden yhteydessä palautettiin lappu, jolla sitten voitiin hakea islantilaista henkilötunnusta, jota sitten kaikissa virallisissa yhteyksissä käytettiin henkilön tunnistamiseen. Ilman tätä ei esimerkiksi kursseille ilmoittautuminen onnistuisi, eli käytännössä tuollainen henkilötunnuksen ja opiskelijanumeron yhdistelmä.

Kuten tuossa mainitsinkin, niin majoituin tosiaan yhdessä Reykjavikin monista majataloista, jotka tarjoavat talvikaudella asumista monille vaihto-opiskelijoille, jotka tulevat Islantiin viettämään aikaa. Listan näistä sai yliopiston puolelta kv-toimistosta. Asunto oli ainakin tamperelaiselle teekkarille hyvinkin kallis ja kustansi 550 euroa kuukaudessa, toisaalta minulla kuitenkin oli pieni yksiö omalla keittiöllä ja vessalla, sekä kävelymatkaa yliopistolle noin 15 minuuttia ja ydinkeskustaan 10 minuuttia. Islannista voi monilla olla kuva, jossa maa on järjettömän hintainen, itse en ainakaan huomannut tämäntapaista. Omasta mielestäni hintataso skaalautui suhteellisen hyvin Suomeen, jotkin asiat olivat hieman kalliimpia mitä Suomessa ja jotkin asiat taasen sitten halvempia.

Kurssi-ilmoittautuminen meni suhteellisen näppärästi, sillä he olivat jo kerinneet ilmoittaa minut niille kursseille, jotka olin etukäteen valinnut jo hakuvaiheessa, omaksi hommakseni lähinnä jäi sitten kurssien tarkistamien että ovat sellaisia mille halusin ja tarvittaessa valintojen korjaaminen. Tuossa yliopistossa oli käytännössä aikaa muutama viikko lukukauden alettua ilmoittautua kursseille ja sitten noin kuukauden verran pudottaa ne kurssit joita ei aio suorittaa. Tämän jälkeen sitten jokaiselle kurssille etsittiin tenttiviikoilta sopiva ajankohta siten, että mikään tentti ei mene minkään muun kurssin tentin kanssa päällekkäin, tämä järjestelmä olisi kyllä mukava jos vastaavan saisi myös TTY:lle käyttöön.

Kurssit Islannissa, joille itse päädyin, olivat oikeastaan todella hyvätasoisia. Vaikka lähiopetusta oli ainakin TTY:lle verrattuna vähän, niin silti kuitenkin työtä riitti, tämä oli kuitenkin enemmän omatoimista ja ryhmissä tehtäviä kirjoitustehtäviä. Tämän lisäksi myös yritysvierailuja, sekä excursioita kursseilla oli huomattavasti enemmän. Myös vierailevia luennoitsijoita yrityselämästä käytettiin tuomaan erikoisosaamistaan oppilaiden tietoon, tämä kuitenkin erosi hieman Suomeen verrattuna, että keskityttiin asiaan eikä niinkään oman yrityksen mainostukseen. Parasta Islannin yliopiston kurssitarjonnassa oli ehdottomasti varsinkin itselleni ympäristövaikutusten arviointiin liittyvät kurssit, joita en ainakaan ole selkeästi omasta yliopistostani löytänyt. Uskoisin että varsinkin rakennusalalla tulen olemaan näiden asioiden parissa myös tulevaisuudessa, eikä kurssit hukkaan valuneet.

Kurssien lisäksi Islannista löytyy tekemistä vaikka kuinka paljon, varsinkin jos nauttii luonnossa liikkumisesta. Kuten aivan normaalia on, niin todella monet vaihtarit tekevätkin melkein joka viikonloppu reissuja johonkin päin Islantia. Kimpassa auton vuokraamalla pystyy matkustamaan suhteellisen halvalla vaikka koko saaren ympäri. Välillä jos taas ei kiinnosta lähteä samoamaan luontoon viikonloppuna, niin Reykjavikin yöelämä on noinkin pieneksi paikaksi todella mahtavaa, pieniä baareja ja ravintoloita vieri vieressä, jotka illan pidetessä siirtävät pöydät sivuun ja illan vietto jatkuu myöhään. Itse tuli aikaa vietettyä koulun lisäksi ihan lenkkeillessä ja punttisalilla, johon koulu tarjosi suhteellisen huokeat puitteet, noin 40e lukuvuosi. Punttisali oli ainakin itselle varustelultaan ihan riittävä eikä treenaus jäänyt ainakaan siitä kiinni.

Kaikin puolin vaihto-opiskeluvuoteni oli erittäin onnistunut, sain kaivattua etäisyyttä vanhoihin kuvioihin ja pääsin uusien kokemusten pariin. Uskallukseni kommunikoida ihmisten kanssa englanniksi lisääntyi huikeasti ja uskoisin että kielitaitonikin parantui, varsinkin jokapäiväisten tilanteiden kohtaamisessa, sekä ihan ammatilliseltakin näkökannalta. Näin toukokuun lopulla kun katson taaksepäin, niin olen pelkästään tyytyväinen että päätin lähteä, varmasti yksi parhaista päätöksistäni elämässäni. Suosittelen lämpimästi kaikille vaihtoa miettiville, että uskaltakaa ja menkää, elämä on kuitenkin liian lyhyt jäädä miettimään miksi et lähtenyt kun oli tilaisuus!