Paula Perälä - 2011: Narvik University College, Norja

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Paula Perälä
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Narvik University College, Norja
Aika
29.08.2011 - 23.12.2011
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Opiskelen prosessitekniikkaa Oulun yliopistossa. Lähdin opiskelijavaihtoon Narvikiin, sillä osa maisteriohjelmaani kuuluvista kursseista järjestettiin siellä Narvik University Collegessa. Hakuprosessissa sain apua osastomme KV -koordinaattorilta. Lähtöjärjestelyt sujuivat kokonaisuudessaan hyvin.
 
Asuin Narvikissa SSIN:n soluasunnossa yliopiston lähellä. Asunnon saaminen oli tehty minulle helpoksi, sillä se oli varattu valmiiksi. Asumiskustannukset yllättivät, vaikka tiesinkin Norjan olevan kallis maa. Kuukauden vuokra oli noin 440€, vaikka asuin 8 hengen solussa, kylpyhuone jaettiin kahden asukkaan kesken, asunto oli huonokuntoinen ja oma huoneeni vain noin 10m2. Vuokraan kuitenkin sisältyi netti, vesi ja sähkö, jotka kuulemma saattavat koitua kalliiksi, jos sopimukset joutuu solmimaan itse. Ruoka on Norjassa jonkin verran kalliimpaa kuin Suomessa. En syönyt yliopistolla kovinkaan usein vaan tein ruuan yleensä kotona. Kaupassa esim. liha, maito ja vihannekset ovat melko paljon kalliimpia kuin Suomessa, mutta kalatuotteet olivat samaa hintaluokkaa tai jopa edullisempia.

Suoritin lukukauden aikana 30 opintopistettä, ja kaikki opetus tapahtui englanniksi. Käymäni kurssit oli järjestetty vain oman opintosuuntamme opiskelijoille, ja olimme kaikki Oulun yliopistosta. Emme siis opiskelleet lainkaan norjalaisten kanssa samoilla kursseilla, vaan luennot olivat aina vain meille
Oulun yliopiston opiskelijoille. Saimme opiskelumateriaalit pääasiassa luennoitsijoilta, mutta myös kirjoja
oli mahdollisuus ostaa yliopistolla sijaitsevasta kaupasta. Työmäärä kursseilla riippui aina kustakin luennoitsijasta, ja työtapa oli käydä joka viikolla vain yhtä kurssia. Luennot olivat pääasiassa aamupäivällä ja iltapäivä oli aikaa itseopiskeluun ja tehtäviin. Yliopistolla ei ollut terveydenhuoltopalveluja, enkä onneksi niitä tarvinnutkaan. Kirjasto oli toimiva ja muista palveluista mainittakoon ruokala ja kauppa jossa myytiin kahvia, pientä purtavaa ja opiskelutarvikkeita.

Narvik on pieni paikka, mutta vapaa-ajan mahdollisuuksia löytyy tästä huolimatta. Yliopiston
rakennuksessa toimii Friskhuset -kuntosali, jossa järjestettiin myös ryhmäliikuntaa. Lisäksi Friskhusetissa on hyvät kiipeilyseinät joita pääsinkin kokeilemaan. Yliopistolla on omia vapaa-ajan klubeja, jotka järjestävät erilaista ohjelmaa, kuten ulkoilmaretkiä. Parhaiten tutustuin Norjalaisiin paikallisen salibandyjoukkueen kautta. Suosittelisinkin vaihto-opiskelijoille liittymistä johonkin urheiluseuraan tai yliopiston
pelailuryhmään, mikäli haluaa viettää vapaa-aikaa urheillen ja samalla tutustua norjalaisiin. Keväällä Narvikissa aukeaa huimasti lisäaktiviteettia, kun kylän hiihtokeskus avataan. Meille syksyllä vaihdossa olleille siitä ei kuitenkaan ehtinyt olla iloa. Vaellusmahdollisuudet olivat kuitenkin hyvät alkusyksystä, kun päivänvaloa vielä riitti.

Kuten mainittua, Norja on kallis maa. Esimerkiksi olut maksaa ravintolassa noin 7-9e/tuoppi ja pizzasta voi joutua maksamaan 20 euroa tai enemmänkin. Myös asumismenot ovat huomattavasti Suomen tasoa
korkeammat. Suosin ulkona syödessä kala- ja äyriäisruokia, jotka olivat erinomaisia! Maisemat Norjassa ovat uskomattoman kauniit, joten suosittelen matkustelua mahdollisuuksien mukaan. Erityisesti Lofooteilla kannattaa käydä niiden tarjoamien upeiden maisemien vuoksi.

Suurin ero Suomeen oli opiskelija-asunnon kunto ja hinta. Norjaan oli helppo mennä ja norjalaiset ovat mukavaa ja ystävällistä kansaa. Olisi toki helpottanut, jos olisin osannut puhua norjaa, mutta en valitettavasti päässyt missään vaiheessa kielikurssille sitä opiskelemaan. Kaiken kaikkiaan opiskelijavaihto Narvikissa oli hieno kokemus, josta jäi opintosuoritusten lisäksi paljon ihania muistoja!