Petteri Tiirikainen - 2009: Technische Universität Berlin, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Petteri Tiirikainen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Technische Universität Berlin, Saksa
Aika
02.09.2008 - 10.03.2009
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Opiskelin talvilukukauden 2008-2009 Technische Univeristät Berliinissä. Eniten kohteen valintaan vaikutti kielen oppiminen. Olin myös kuullut paljon hyvää Berliinistä kaupunkina etukäteen ja siitä miten erilainen se on muuhun Saksaan verrattuna.

Asuminen

Berliinissä opiskelevalle on karkeasti sanottuna samat vaihtoehdot asumiseen kuin Suomessakin, eli opiskelija-asuntolat ja yksityiset. Opiskelija-asuntolat olivat sijoitettu laajalle alueelle entistä Länsi-Berliiniä. Osa asuntoloista sijaitsi aivan yliopiston tuntumassa, kun taas osa kaupungin laidalla.

Itse päädyin valitsemaan yksityisen puolen. Yleisin asumismuoto tällöin on niin sanottua Wohngemeinschaft eli yhteisasunto. Wg:et koostuvat vähintään kahden henkilön jakamasta huoneistosta, jolloin vuokrat ovat luonnollisesti  jaettuna alhaisemmat. Pääasialliset syyt tähän olivat asuminen syntyperäisen saksalaisen kanssa, sijainti ja asumisen laatu. Halusin asua saksalaisen juuri oppiakseni puhumaan siten kuin natiivit. Sijannin kannalta vanha itäpuoli on opiskelijalle paras vaihtoehto; huomattavasti halvempi hintataso, paljon nuoria asukkaita ja siten myös paljon nuorille suunnattua toimintaa. Asumisen laadusta olin valmis maksamaan hieman enemmän, tällöin sain täysin kalustetun asunnon, kaikki keittiö välineet ja oman kylpyhuoneen. Asuntoni sijaitsi Prenzlauer Bergissä, jonka jaoin yhden henkilön kanssa. WG:n etsin itselleni internetin kautta jo hyvissä ajoin ennen lähtöä, koska usein juuri ennen lukukauden alkua kysyntä on kovin. Vuokrataso oli huomattavasti halvempi (ainakin itäpuolella) ja oman asuntoni kunto oli loistava.

Opiskelu

Oma kouluni alkoi jo syyskuussa, kuukautta ennen varsinaista lukukautta, koulun järjestämällä saksan intensiivi kurssilla. Opetusta oli neljä kertaa viikossa neljä tuntia. Kurssi mielestäni todella hyödyllinen ja kielen oppimista suurempana hyötynä, tällä kurssilla tutustui useisiin samassa tilanteessa oleviin ihmisiin.

Lukukauden alettua kurssini olivat pääsääntöisesti saksaksi. Opintoni keskittyivät pääasiallisesti energiatekniikkaan ja talouteen. Opetus oli mielestäni hyvin samanlaista ja melko samantasoista kuin Suomessa. Kurssi koostuivat useimmiten luento- ja harjoitusosuuksista. Tentti poikkesivat Suomessa totutusta; joko 90 minuutin kirjallinen tai suullinen tentti kurssin vetäjän kanssa. Kirjalliset tentit olivat, ajan vähyydestä huolimatta, laajoja, eikä miettimisellä siten jäänyt paljoa aikaa. Tuntui, että paras tekniikka läpipääsyyn olisi ollut tiedon ulkoaopettelu , eikä tiedon soveltaminen, kuten Suomessa. Suullinen tentti osoittautui melko haastavaksi. Vaikka kielitaitoni kehittyi vaihdon aikana paljon ja pystyin vaivatta kommunikoimaan paikallisten kanssa, ei taloustieteistä kertominen ollut täysin ongelmatonta.

Kurssihenkilökunta ja Erasmus-toimiston henkilökunta olivat aina todella ystävällisiä ja avuliaita. Koulun toimistohenkilökunnan kohdalla ei asia aina näin ollut, mutta kunhan alkubyrokratian sai hoidettua ei heidän kanssaan tarvinnut enää olla tekemisissä.
Koulujen luentosaleja ja muita tiloja verrattaessa, on TKK mielestäni huomattavasti parempi. Esimerkiksi TU-Berliinissä tietokone luokkia oli aivan liian vähän niiden toimivuus aika-ajoin kyseenalaista. Voin suositella henkilölle, joka tarvitsee paljon tietokonetta opiskelussaan, oman kannettavan mukaanottamista.

Saksan yliopistojen ruokaloista lähes kaikki kuuluvat Mensa- nimiseen ketjuun. TU-Berliinin Mensa oli melko samanhintainen, kuin Suomen opiskelijaruokalat, mutta ehkä hieman huonotasoisempi. Campukselta löytyi kuitenkin useampia pienempiä ruokaloita, joiden hintataso oli miltei sama, mutta ruuan taso huomattavasti parempi.

Vapaa-aika

Berliinissä asuu lähes 3,5 miljoona ihmistä ja muurista johtuen ovat itä ja länsi edelleen toistensa vastakohtia. Tästä johtuen Berliinissä on hyvin paljon näkemistä ja tekemistä jokaiseen vuoden- ja kellonaikaan.

En ollut aikaisemmin käynyt Berliinissä, joten ensimmäiset viikot kuluivat kaupunkia kierrellessä ja nähtävyyksiin tutustuessa. Opin hyvin nopeasti, että Berliini on todella laajalle levittäynyt kaupunki ja julkinen liikenne on ehdottomasti paras tapa liikkua. Hienoimpia nähtyyksiä mielestäni olivat mm. Reichstag eli Suomen eduskuntataloa vastaava rakennus, jonne ilmainen sisäänpääsy ja Sonyn Euroopan pääkonttori, Sony Center Potsdamer Platzilla.

Nähtävyydet ei kuitenkaan ole se mikä tekee Berliinistä ainutlaatuisen ja nuorten suosiman kaupungin. Kaupungissa asuu monia eri kansallisuuksia ja hyvin oloista tulevia ihmisiä. Tämän ansiosta Berliini on täynnä pieniä ravintoloita ja kuppiloita, joita ei Suomessa voisi kuvitellakaan olevan, yhtenä esimerkkinä kerrostaloon rakennettu labyrintti, jonka teemana oli viidakko. Tutustumisen arvoisia kaupungin osia ovat ainakin Prenzlauer Berg, Friedrichschain ja Kreutzberg.

Kaikkien Keski-Euroopan kaupunkien, kuten Berliinin, etuna on halpa matkustaminen Euroopan sisällä, mm. lennot saattavat olla yli kaksi kertaa halvempia kuin Suomesta käsin. Halpalentoyhtiöitä löytyy useita ja näillä pääsee lentämään lähes jokaiseen Euroopan, vähänkin isompaan kaupunkiin.

Yhteenveto

Voin suositella Berliiniä kaikille, riippumatta osaavatko he saksaa vai ei. Tietenkin saksan oppimiseen Berliini on myös loistava paikka, sillä siellä puhutaan melko selkeää kieltä.

TU-Berlin tarjoaa laajan valikoiman eri kursseja, mutta  TU:n opiskelijat voivat tarvittaessa valita kursseja myös muista Berliinin yliopistoista.  Tylsää ei tule talvellakaan, mutta jos on mahdollisuus, on kokonainen vuosi vielä parempi vaihtoehto. Berliinin hintataso on huomattavasti alhaisempi kuin muissa Saksan suurkaupungeissa, joten tämäkin on etu opiskelijalle.