Rebecca Dukpa - 2010: Santiago de Compostelan yliopisto, Espanja

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Rebecca Dukpa
Koulu
Jyväskylän yliopisto
Matkakohde
Santiago de Compostelan yliopisto, Espanja
Aika
04.02.2010 - 30.06.2010
Vaihto-ohjelma


Opiskelen kolmatta vuotta Jyväskylän yliopistossa pääaineenani ympäristötiede ja -teknologia. Lähdin vaihtoon Espanjaan toisen opiskeluvuoteni kevätlukukaudeksi. Hain vaihtoon yliopistoni kahdenvälisen vaihto-ohjelman kautta ja näin opiskelupaikakseni tuli Universidade de Santiago de Compostela koillisespanjassa Galician pääkaupungissa. Vaihtoon hakeminen sujui helposti, koska yliopistoni hoiti varsinaisen yhteydenpidon ja virallisten papereiden lähettämisen ennen vaihtoon lähtöä. Itse piti vain tehdä alustavat kurssivalinnat, jotka paikanpäällä tosin menivät kokonaan uusiksi. Santiago de Compostela oli kaupunkina turvallinen ja juuri mukavan kokoinen. Kaikkialle pääsi kävellen ja tekemistä riitti.

Saavuin Santiago de Compostelaan tammikuun lopulla, muutama päivä ennen varsinaista yliopiston alkua. Asunnon olin hankkinut jo suomesta käsin tutun kautta mutta ensimmäiset päivät yövyin hostellissa, koska asunto vapautui vasta myöhemmin. Asuin 9 muun vaihto-oppilaan kanssa kolmikerroksisessa asunnossa, jossa jokaisessa kerroksessa oli yksi kylpyhuone ja keittiö. Asunto oli melko vanha ja paikalliseen tapaan lämmitystä ei ollut. Koska ensimmäiset kuukaudet satoi joka päivä ja oli melko kylmä, oli asunnossa sisällä oltava lämpimät vaatteet päällä ja nukkuessa kunnon untuvapeitto ettei koko ajan palellut. Hostellissa tutustuin muihin vaihto-oppilaisiin, ja loin ensimmäiset ystävyyssuhteet. Yhdessä muiden kanssa oli helpompi selvittää ensimmäisten viikkojen käytännön asiat ja yliopistoon ilmoittautumiset. Lukukausi alkoi vaihto-oppilaille tarkoitetulla espanjan intensiivikurssilla, joihin opiskelijat jaettiin tasotestin jälkeen. Paria viikkoa myöhemmin alkoivat muut kurssit.

Santiago de Compostelan yliopistossa on kaksi eri kampusaluetta ja biologian laitos, jossa pääasiassa opiskelin, oli eteläkampuksella. Asuin vanhassa kaupungissa joten koulumatkaa laitokselle kertyi noin kaksi kilometriä. Alun perin valitsin espanjan kurssin lisäksi viisi muuta kurssia biologian laitokselta, mutta sinne saavuttuani laitoksen koordinaattori antoikin listan käteeni josta minun piti kurssini valita, vaikka suomessa valitsemani kurssit olivatkin alustavasti jo hyväksytty myös kohdeyliopistossa. Yllätyksekseni ainoastaan yksi valitsemistani kursseista oli kyseisellä listalla. Ensimmäisen ja toisen vuoden kursseja ei ollut lainkaan saatavilla joka edelleen vähensi vaihtoehtojani. Selityksenä he kertoivat että Santiago de Compostelan yliopistossa oltiin siirtymävaiheessa, muuttamassa koulutusjärjestelmää yleiseen eurooppalaiseen järjestelmään joka suomessakin on. Näin ollen suuri osa kursseista oli poistunut tai vasta tulossa valikoimaan vaikka ne yliopiston kurssivalinnoissa näkyivätkin. Lopulta päädyin lukemaan kaksi kurssia biologian laitokselta, yhden kurssin markkinointia ja yhden filosofian kurssin. Haasteelliseksi kurssivalinnat teki se että monet kursseista menivät päällekkäin tai oli mahdotonta ehtiä seuraavalle kurssille ajoissa koska paikasta toiseen liikkumiselle ei ollut aikaa niin kuin suomessa on tottunut. Jos kurssi loppui kymmeneltä, niin seuraava alkoi samaan aikaan. Lisäksi osa kursseista oli vuoden mittaisia joten näin ollen niitäkään ei pystynyt valitsemaan.  Näin jälkeenpäin olen erittäin tyytyväinen että valitsin kursseja eri laitoksilta ja aloilta, koska sain laajemman kuvan yliopiston toiminnasta ja eri laitoksien eroavaisuuksista opetuksessa ja käytännön asioissa. Kaikki kurssit tosiaan kestivät koko kevätlukukauden, jokaisessa oli lopputentti ja kurssin aikana suoritettavia pienempiä tehtäviä tai yksi suurempi 10-20 sivun mittainen kirjallinen työ. Opetus oli espanjaksi mikä teki erityisesti biologian kursseista normaalia haastavampia, vaikka espanjaa melko hyvin osaankin. Santiago de Compostelan yliopistossa ei ole tarjolla kursseja englanniksi, ainoastaan espanjaksi ja galegon kielellä. Filosofian kurssia lukuun ottamatta kurssimateriaalit/kirjat piti ostaa itse. Opetus vaihteli laitoksien välillä, biologian laitoksella opetus oli mielestäni tasokasta mutta esimerkiksi filosofian kurssi oli melko helppo. Kaiken kaikkiaan opetus oli tasokkaampaa, kun osasin odottaa.

Kurssit jotka suoritin:
Curso Intensivo de Español para estranxeiros 4,5 cred
Comercialización de Nuevos Productos 4,5 cred
Comunicacion y Cultura 6,0 cred
Oceanografía 6,0 cred
Zoogeografía 4,5 cred

Vapaa-aikaakin opiskelulta jäi ja sen kulutimme ystävieni kanssa elokuvissa, keilailemassa, ostoksilla käyden tai muuten vain kokoontuen jonkun asunnolle viettämään iltaa. Viikonloppuisin tai pidemmillä lomilla usein lähdimme tutustumaan Galician kauniisiin maisemiin tai kauemmas Espanjaan. Näin saimme paremman kuvan koko maasta ja sen kulttuurista. Espanjan kieli tarttui vaihdon aikana mukavasti, vaikka paikallisia ystäviä vaihto-opiskelijoiden täyttämässä kaupungissa ei ollutkaan. Paikalliset ihmiset olivat niin tottuneita ulkomaalaisiin opiskelijoihin ettei meihin sen kummemmin kiinnitetty huomiota. Kaiken lisäksi paikalliset eivät olleet ”perus” espanjalaisia iloisia ja ulospäin suuntautuneita, vaan vähän sulkeutuneita ja varautuneita. Onneksi ystävistä ei ollut puutetta ja vaihdon aikana sain monia hyviä ystäviä ympäri Eurooppaa, Brasiliasta ja Yhdysvalloista asti.
Vaihto-aikani oli erittäin onnistunut. Espanjan kielen taitoni vahvistui, tutustuin uuteen kulttuuriin, sain kokea opiskelun eri maassa, paikallisella kielellä, sain ystäviä monista maista ja mahdollisuuden tutustua heidän kulttuureihinsa,  ja näin ollen palasin monia kokemuksia rikkaampana takaisin Suomeen.

Jyväskylässä 29.9.2010 Rebecca Dukpa