Reetta Kuronen - 2003: Slovak University of Technology in Bratislava, Slovakia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Reetta Kuronen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Slovak University of Technology in Bratislava, Slovakia
Aika
11.02.2003 - 15.07.2003
Vaihto-ohjelma


Opiskelin Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa kevätlukukauden 2003 paikallisen teknillisen korkeakoulun kemian ja elintarviketekniikan osastolla (Fakulta chemickej a potravinárskej technológie) mikrobiologiaa ja biokemiaa Erasmus-vaihto-opiskelijana. Yliopistossa ei ollut ollut vaihto-opiskelijoita TKK:lta aikaisemmin, tai ainakaan todella moneen vuoteen. Olin myös osastollani Bratislavassa historian ensimmäinen vaihto-opiskelija.

Slovakia ja Bratislava

Slovakia on entisen Tsekkoslovakian heikommin menestynyt osa. Se on edelleen melko köyhä maa, jonka huomaa etenkin infrastruktuurin heikosta kunnosta. Maan talous on kuitenkin kasvussa ja etenkin pääkaupungin Bratislavan alueella talouskasvu ja sen mukana länsieurooppalaistuminen on nopeaa.

Slovakiassa on asukkaita noin viisi miljoonaa, joista vajaa puoli miljoonaa asuu Bratislavassa. Pinta-alaltaan Slovakia on noin seitsemäsosa Suomesta. Bratislava on selvästi Helsinkiä pienemmän oloinen kaupunki, siellä kaikki on lähellä. Bratislavan vanhassa kaupungissa on samaa henkeä ja hohtoa kuin Prahassa, mutta pienemmässä mittakaavassa ja vaatimattomammin. Turistimassat eivät ole vielä löytäneet kaupunkiin, joten se on säilyttänyt vielä omaleimaisuutensa. Sosialismin jäljet näkyvät selvimmin vanhan kaupungin keskelle vedetyssä moottoritiessä, Petrzalkan valtavassa elementtilähiössä ja kaikkien palveluammattilaisten totaalisessa palveluhaluttomuudessa. 

Opinnoista

Kemian osastolla ei järjestetty yhtään kurssia englanniksi vaan kaikki opetus tapahtui slovakiaksi. Minulle järjestettiin haluamani kurssit englanniksi yksityisopetuksena. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että sain itse valita kurssieni sisällön omien kiinnostuksen kohteitteni mukaan ja näistä aiheista sitten keskusteltiin professorien kanssa kahden kesken teekupposen äärellä viikoittain. Kahdella kolmesta minua opettaneesta professorista oli suurehkoja ongelmia englannin kielen puhumisessa, joten heidän kursseillaan opiskelu painottui itsenäiseen englannin kielisen materiaalin lukemiseen. Luentokurssien lisäksi suoritin yhden laboratoriokurssin, jolla sain mukavasti kontaktia muihin opiskeljoihin. Lisäksi tein oman kemikaalien mutageenisuuteen liittyvän kokeellisen tutkimusprojektin yhdessä mikrobiologian laboratoriossa. Tutkimus vastasi paikallista bachelor-tason lopputyötä. Kursseilla vaadittu työmäärä oli suhteellisen suuri niistä saatuihin opintoviikkomääriin verrattuna. Opinnot hyväksyttiin osaksi mikrobiologian sivuainettani TKK:lla.

Kielistä

Opiskelin siis englanniksi, joka kuitenkin tuotti tuskaa osalle professoreistani. Yleisesti Slovakiassa puhuttiin englantia kohtuullisesti, monet ymmärsivät mutta harva osasi kieltä hyvin. Usein saksalla pärjäsi englantia paremmin, sillä varsinkin keski-ikäiset ovat opiskelleet vain saksaa (ja venäjää jota kuitenkaan ei kuulemma mielellään puhuttu) vieraana kielenä. Yliopisto-opiskelijoistakin hämmästyttävän moni oli kykenemättömiä keskusteluun englannin kielellä. Koululla järjestettiin slovakian kielen kurssi syksyisin, mutta minä en sille päässyt, kun opiskelin vain kevätlukukauden. Opin kuitenkin perusfraasit ja paljon irtosanoja viettäessäni aikaa paikallisten opiskelijoiden kanssa.

Asuminen

Asuin opiskelija-asuntolassa 10 minuutin kävelymatkan päässä yliopistolta ja keskustasta. Minulla oli oma suurehko huone, jossa oli oma vessa, suihku ja jääkaappi. Huone oli siisti vaikkakin kovin 60-luvun henkeä huokuva. Sain ulkomaalaisena todella erityiskohtelun, sillä paikalliset opiskelijat, asuivat 2-3 hengen huoneissa, joissa vessat ja suihku jaettiin usean huoneen kanssa. Huono puoli asumismuodossani oli sosiaalisten kontaktien puute – koska en jakanut mitään kenenkään kanssa, en juuri tutustunut ympärilläni asuviin ihmisiin.

Vapaa-aika

Ystävien löytäminen Bratislavassa vaati omaa aktiivisuutta, sillä mitään järjestettyä vaihtaritoimintaa ei ollut. Osastoni jatko-opiskelijat ottivat minut heti porukkaansa ja auttoivat kaikissa käytännön asioissa aina apua tarvitessani. Heidän kauttansa löysin lisää kavereita ja vietinkin suurimman osan keväästä paikallisten seurassa, mikä oli hyvin avartavaa. Otin myös yhteyttä Bratislavan kauppakorkeakoulun vaihtareihin, joiden kanssa vietin jonkun verran aikaa ja matkustelin.

Käytännön järjestelyt

STU:lla ei ollut rutiineja vaihto-opiskelijoiden asioiden järjestämiseen vaihtareiden vähäisen määrän vuoksi, joten jos tahtoi asioiden etenevän, oli kaikesta otettava selvää itse ja järjestettävä asiat itse. Kv-toimistossa sai yleensä viileähkön vastaanoton eikä siellä kerrottu virallinen totuus aina vastannut todellisuutta. Esimerkiksi vaadittua oleskelulupaviisumia yli kolmen kuukauden maassaoleskeluun ei olisi tarvinnut, sillä uudet 3 kk sai alkamaan, kun kävi maan rajojen ulkopuolella eli helpoimmin alle tunnin junamatkan päässä Wienissä. Viisumia ei tarvittu edes pankkitilin avaamiseen paikallisessa pankissa. Kv-toimistossa ei myöskään oikein ymmärretty vaihto-opiskelijan tarpeita – monista lupauksista huolimatta eivät informoineet minua toisista vaihto-opiskelijoista. Muuten kaikki yliopistolla olivat erittäin ystävällisiä ja avuliaita kielimuuristakin huolimatta.

Hintataso

Yleisesti ottaen Slovakiassa eläminen on suomalaiselle erittäin halpaa. Huoneeni vuokra oli 40 euroa kuukaudessa, kolmen kuukauden bussilippu maksoi noin 20 euroa ja puolen litran oluttuoppi 50 senttiä. Kaikki tuontitavarat olivat kuitenkin kalliita, esimerkiksi elektroniikka ja merkkivaatteet olivat jopa kalliimpia kuin Suomessa. Kaksoishinnoittelu kansallisuuden mukaan oli yleistä, esimerkiksi juna- ja bussilippu Wieniin maksoivat ulkomaalaiselta kolme kertaa enemmän kuin slovakialaiselta ja lippu filharmoniaan ulkomaalaiselta viisi kertaa paikallisten hinnan.

Matkustaminen

Bratislavan sijainti on kerrassaan loistava aivan keskellä Eurooppaa. Käytin lyhyet etäisyydet hyväkseni ja kävin kevään aikana Budapestissa (2 h junalla), Wienissä (1 h), Brnossa (1,5 h), Prahassa (4 h) ja Krakovassa (7 h junalla, alle 4 h autolla), osassa useammankin kerran. Junaliput olivat melko edullisia, vaikka niistä ei opiskelija-alennusta saanutkaan. Hostellit entisissä itäblokin maissa maksoivat noin 10 euroa yöltä. Lisäksi keski- ja itä-Slovakia vuoristoineen ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia.

Suomesta pääsee halvimmin lentokoneella Bratislavaan vaihtamalla konetta Prahassa (Czech Airlines). Wienin lentokenttä on tunnin bussimatkan päässä Bratislavasta ja sinne saa Helsingistä usein edullisia suoria lentoja. Itse lensin Wieniin ja yhteys toimi todella hyvin. Lentoliput saa selvästi halvemmalla Slovakiasta ostettuna (opiskelijamatkatoimisto CKM Travel, www.ckm.sk).

Joten…

Vietin Bratislavassa onnistuneen kevään ja uskallan suositella paikkaa muillekin, jotka tahtovat viettää hieman omatoimisemman vaihtoajan. 

Yliopiston kotisivu: www.stuba.sk